Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Ο θάνατος του Φιντέλ Κάστρο

Newsroom
Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Ο θάνατος του Φιντέλ Κάστρο
Σαν σήμερα το 2016 πέθανε ο Κουβανός πολιτικός Φιντέλ Κάστρο.

Ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, σαν σήμερα το 2016 πέθανε σε ηλικία 90 ετών. Στις 19 Φεβρουαρίου του 2008, έπειτα από μισό αιώνα στο τιμόνι της Κούβας, ο Κάστρο ανακοίνωσε την οριστική παραίτησή του, ενώ τον Ιούλιο του 2006 είχε μεταβιβάσει προσωρινά την εξουσία στον αδελφό του, Ραούλ Κάστρο, μετά την εγχείρηση του στο έντερο καθώς έπασχε από καρκίνο.

Σε σημαντικά γεγονότα της 25ης Νοεμβρίου είχαμε:

1916: Επιβάλλεται από τις δυνάμεις της Αντάντ αποκλεισμός της Ελλάδος. Η Ελλάς εξαναγκάζεται να αποδεχθεί τελεσίγραφο να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από την Πελοπόννησο και να δεχθεί έλεγχο στον Ισθμό και την Πάτρα. (Νοεμβριανά)

1826: Η φρεγάτα Ελλάς φτάνει στο Ναύπλιο για να γίνει η πρώτη ναυαρχίδα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

1935: Μετά το δημοψήφισμα της 3ης Νοεμβρίου, ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ επιστρέφει στην Αθήνα, έπειτα από 12 χρόνια εξορίας. Παύει τον πρωθυπουργό Γεώργιο Κονδύλη και αναθέτει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον Κωνσταντίνο Δεμερτζή. Υπουργός Στρατιωτικών αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Παπάγος.

1940: Κάνει το τηλεοπτικό ντεμπούτο του ο Γούντι ο Τρυποκάρυδος, το συμπαθέστατο αλλά σκανδαλιάρικο πτηνό, που «γεννήθηκε» από το πεννάκι του Γουόλτερ Λαντζ.

1942: Άγγλοι κομάντος και Έλληνες αντάρτες (Έντι Μάγιερς, Ναπολέων Ζέρβας, Άρης Βελουχιώτης) ανατινάζουν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου.

1968: Έρχεται στη δημοσιότητα επιστολή του Ουίνστον Τσώρτσιλ με ημερομηνία 28 Απριλίου 1945, στην οποία αποκαλύπτει ότι ο Ιωσήφ Στάλιν συναίνεσε εν λευκώ στη βρετανική επέμβαση κατά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στα Δεκεμβριανά.

1973: Ανατρέπεται η κυβέρνηση Μαρκεζίνη και ο ίδιος ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο οποίος τίθεται υπό περιορισμό στο σπίτι του στο Λαγονήσι. Νέος ισχυρός ανήρ του απριλιανού καθεστώτος, ο ταξίαρχος Ιωαννίδης. Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορκίζεται ο στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης και πρωθυπουργός ο Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος.

2005: Πέθανε ο Τζορτζ Μπεστ, βορειοϊρλανδός ποδοσφαιριστής, με σημαντική προσφορά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

2016: Πέθανε ο Κουβανός πολιτικός Φιντέλ Κάστρο.

2020: Πέθανε ο Αργεντινός, κατά πολλούς κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.