Αποκαλυπτικοί διάλογοι της 51χρονης που κατέληξε από κορονοϊό, με επόπτη υγείας που την συμβούλεψε να μην διασωληνωθεί (vid)

Newsroom
Αποκαλυπτικοί διάλογοι της 51χρονης που κατέληξε από κορονοϊό, με επόπτη υγείας που την συμβούλεψε να μην διασωληνωθεί (vid)
Επόπτης υγείας παρότρυνε μια 51χρονη να μην διασωληνωθεί και τελικά πέθανε.

Τραγική κατάληξη είχε μια γυναίκα 51 ετών που είχε νοσήσει από κορονοϊό και έπρεπε να διασωληνωθεί. Η γυναίκα που έδινε μάχη για τη ζωή της άκουσε έναν επόπτη υγείας από την περιφέρεια Χαλκιδικής που την παρότρυνε να μην διασωληνωθεί.

Οι διάλογοί τους σοκάρουν. «Είμαι Παπανικολάου. Θέλουν να με διασωληνώσουν με οξυγόνο 93-94. Μπορείτε να με βοηθήσετε;», έγραψε η γυναίκα στον επόπτη.

Εκείνος της απάντησε: «Τι έπαθες; Υπέγραψε και φύγε. Μην δεχθείς. Δεν μπορούν χωρίς συναίνεση να σου κάνουν τίποτα. Κάλεσε την αστυνομία. Υπέγραψε κι ανέλαβε την ευθύνη». Με την γυναίκα να του λέει: «Πως να καλέσω την αστυνομία, αφού είμαι με οξυγόνο... δεν μπορώ να μιλήσω και έχω ανάγκη από οξυγόνο».

Για να λάβει την απάντηση: «Εάν έχεις τις αισθήσεις σου, υπογράφεις και δεν δέχεσαι αναλαμβάνοντας την ευθύνη εσύ, Τι πάθατε; Εάν έχεις ανάγκη από οξυγόνο, δεν είναι κακό η διασωλήνωση. Δεν μπορώ να πω αν δεν ξέρω τι σας συμβαίνει».

Ο διευθυντής τη Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ χαρακτήρισε την κατάσταση με τους αρνητές τραγική: «Εδώ υπάρχει μια θεραπεία που έχει εφαρμοστεί σε όλο τον κόσμο το να του δώσεις οξυγόνο του σώζεις την ζωή. Άλλον τον ψάχνουμε στα παγκάκια και φεύγει γιατί του λένε ότι το οξυγόνο του κάνει κακό, άλλοι δεν θέλουν να διασωληνωθούν».

Σημείωσε ότι πίσω από αυτά τα περιστατικά, υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί που δεν τους ξέρουμε, με τους οποίους συνομιλούν οι ασθενείς κατά την νοσηλεία τους και τους προτρέπουν να αρνηθούν τη διασωλήνωση. «Βλέπουμε που μιλάνε στο κινητό, υπάρχουν πρόσωπα από πίσω και δεν τα ξέρουμε».

Με αφορμή το περιστατικό με την 51χρονη είπε το εξής: «Φτάσαμε στο σημείο να τσακωθούμε για να μπει στη ΜΕΘ και χάσαμε πολύτιμο χρόνο που της κόστισε τη ζωή. Οι συνάδελφοι είχαν τρελαθεί».