Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η υπογραφή της Ελλάδας στη συνθήκη Σένγκεν

Newsroom
Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η υπογραφή της Ελλάδας στη συνθήκη Σένγκεν
Σαν σήμερα το 1992 η Ελλάδα υπέγραψε τη συνθήκη Σένγκεν.

Στις 6 Νοεμβρίου το 1992, η Ελλάδα υπέγραψε τη συνθήκη Σένγκεν, η οποία είχε ως στόχο την προοδευτική κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα, την καθιέρωση της ελεύθερης κυκλοφορίας για όλα τα πρόσωπα, υπηκόους των κρατών που υπέγραψαν τη συμφωνία, καθώς και την αστυνομική και δικαστική συνεργασία.

Σε σημαντικά γεγονότα της 6ης Νοεμβρίου είχαμε:

1860: Ο Αβραάμ Λίνκολν κερδίζει τις εκλογές και γίνεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1989: Πέθανε η Ελληνίδα συγγραφέας Μαρία Ιορδανίδου.

1912: Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει το Αμύνταιο.

1935: Ο Αμερικανός ηλεκτρομηχανικός Έντουιν Άρμστρονγκ ανακαλύπτει τη ραδιοφωνική μπάντα των FM.

1939: Γεννιέται η Ελληνίδα ηθοποιός Μάρθα Καραγιάννη.

1943: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο σοβιετικός Κόκκινος Στρατός καταλαμβάνει εκ νέου το Κίεβο. Πριν την υποχώρηση, οι Γερμανοί καταστρέφουν τα περισσότερα αρχαία κτίσματα της πόλης.

1944: Στο Χάνφορντ των Η.Π.Α. παράγεται για πρώτη φορά πλουτώνιο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια στην ατομική βόμβα που έπεσε στο Ναγκασάκι.

1963: Ο Γεώργιος Παπανδρέου λαμβάνει εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης από το βασιλιά Παύλο. Η Ε.Ρ.Ε. καταγγέλλει την εισήγηση Παπανδρέου για την ανάθεση εντολής, με τον ισχυρισμό ότι εφόσον η Ένωση Κέντρου, χωρίς την υποστήριξη της Ε.Δ.Α., δεν διαθέτει πλειοψηφία στη Βουλή, η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα είναι κυβέρνηση μειοψηφίας.

1985: Ξεσπά το σκάνδαλο Irangate. Ο αμερικανικός Τύπος αποκαλύπτει ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ρίγκαν πούλησαν όπλα στο Ιράν και με τα κέρδη χρηματοδότησαν τον αγώνα των Κόντρας στη Νικαράγουα για την ανατροπή της κυβέρνησης των Σαντινίστας.

1992: Η Ελλάδα υπογράφει τη Συνθήκη του Σένγκεν.