Τα 10 σημαντικότερα «Σαν σήμερα»: Η δημιουργία της περίφημης Τζοκόντα

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «Σαν σήμερα»: Η δημιουργία της περίφημης Τζοκόντα
Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ζωγραφίζει το περίφημο πορτρέτο της Μόνα Λίζα γνωστής και ως Τζοκόντα.

Η Μόνα Λίζα (γνωστή και ως Τζιοκόντα-Τζοκόντα, ή Πορτραίτο της Λίζα Γκεραρντίνι, συζύγου του Φρανσέσκο ντελ Τζιοκόντο) είναι προσωπογραφία που ζωγράφισε ο Ιταλός καλλιτέχνης Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Πρόκειται για ελαιογραφία σε ξύλο λεύκης, που ολοκληρώθηκε μέσα στη χρονική περίοδο 1503-1519. Αποτελεί ιδιοκτησία του Γαλλικού Κράτους, και εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι.

Ο πίνακας, διαστάσεων 77 εκ. × 53 εκ., απεικονίζει μία καθιστή γυναίκα, τη Λίζα ντελ Τζοκόντο, η έκφραση του προσώπου της οποίας χαρακτηρίζεται συχνά ως αινιγματική. Η Μόνα Λίζα θεωρείται το πιο διάσημο έργο ζωγραφικής.

Τα σημαντικότερα «Σαν Σήμερα» της 3ης Νοεμβρίου

1507: Ο σύζυγος της Λίζας Γκεραρντίνι, πλούσιος έμπορος από τη Βενετία, μισθώνει τις υπηρεσίες του Λεονάρντο Ντα Βίντσι για να ζωγραφίσει το πορτρέτο της γυναίκας του. Ο Ιταλός μετρ θα δημιουργήσει το αριστούργημά του, που θα μείνει στην ιστορία ως Μόνα Λίζα.

1793: Αποκεφαλίζεται στη γκιλοτίνα η Γαλλίδα θεατρική συγγραφέας, δημοσιογράφος και φεμινίστρια Ολέμπ ντε Γκουζ.

1898: Έπειτα από 229 χρόνια κατοχής, οι τελευταίοι τούρκοι στρατιώτες αποχωρούν από την Κρήτη. Στις 9 Δεκεμβρίου θα αποβιβαστεί στη Σούδα ο ύπατος αρμοστής Πρίγκιπας Γεώργιος.

1900: Γεννήθηκε ο Άντολφ Ντάσλερ, Γερμανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της εταιρίας Adidas.

1932: Ο Παναγής Τσαλδάρης γίνεται πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1935: Διεξάγεται δημοψήφισμα στην Ελλάδα, για την «επαναφορά» της Μοναρχίας. Υπέρ ψηφίζει το 97,8% και ο Γεώργιος Β’ επανέρχεται στο θρόνο.

1944: Κυκλοφορεί το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία ελληνικό χαρτονόμισμα των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών, το οποίο φέρει την υπογραφή του τότε διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Ξενοφώντα Ζολώτα. Είναι το τελευταίο χαρτονόμισμα κατοχικών δραχμών, έστω κι αν οι Γερμανοί έχουν αποχωρήσει ήδη από την Ελλάδα.

1954: Προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ιαπωνία η πρώτη ταινία της σειράς «Γκοτζίλα».

1994: Γίνεται ολική έκλειψη ηλίου, η τελευταία του 20ού αιώνα.

2003: Εγκρίνεται ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το ψήφισμα για την Ολυμπιακή Εκεχειρία που σχεδίασε και προώθησε η ελληνική διπλωματία. Για πρώτη φορά στην ιστορία τους τα Ηνωμένα Έθνη υιοθετούν την πρόταση της Ελλάδας που προβλέπει τη διακοπή των εχθροπραξιών από τις 13 έως τις 29 Αυγούστου του 2004.