Τρομακτικές εικόνες: Ο Πειραιάς και η Αριστοτέλους αν πλημμυρίσουν λόγω κλιματικής αλλαγής (vid)

Newsroom
Τρομακτικές εικόνες: Ο Πειραιάς και η Αριστοτέλους αν πλημμυρίσουν λόγω κλιματικής αλλαγής (vid)
Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά με τη συνεχή άνοδο της στάθμης της θάλασσας και το Climate Central μάς προϊδεάζει για το πως θα είναι οι παράκτιες πόλεις στο μέλλον.

Ο όρος «κλιματική αλλαγή» έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και ήδη τις συνέπειες αυτής τις βλέπουμε σχεδόν καθημερινά στη ζωή μας. Το καλοκαίρι μάλιστα ήταν απόλυτα ενδεικτικό, με ψυχρές χώρες- όπως ο Καναδάς- να καίγονται και θερμές χώρες, όπως στη Βραζιλία να χιονίζει.

Οι νεότερες πληροφορίες που έρχονται σχεδόν καθημερινά είναι από δυσοίωνες ως τρομακτικές για το μέλλον. Και όταν λέμε μέλλον, αυτό δεν μακριά, αλλά περίπου στο 2050. Αν δεν υπάρχει επείγουσα αλλά και δραστική δράση για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, αρκετές πόλεις θα πνιγούν.

Για παράδειγμα, μεγάλο μέρος του παλατιού του Μπάκιγχαμ θα καλυφθεί από νερό, αν συνεχίσει η κατάσταση να είναι αμετάβλητη, σύμφωνα με το Climate Central, μη κερδοσκοπικό γραφείο με έδρα το Πρίνστον στο Νιου Τζέρσεϊ που αναλύει την επιστήμη του κλίματος.

Για την μελέτη της αυτή, το Climate Central εξέτασε τον αντίκτυπο της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, με την τρέχουσα εκπομπή διοξειδίου άνθρακα και με τις θερμοκρασίες να αυξάνονται κατά 3 και 1.5 βαθμούς Κελσίου.

Αυτή η εξέλιξη θα επιφέρει τρομακτικές αλλαγές και ακόμα και ο πύργος Jeddah Tower στη Σαουδική Αραβία που σχεδιάστηκε να είναι το ψηλότερο κτίριο (ύψους 1 χιλιομέτρου) δεν θα μείνει ανεπηρέαστο αν δεν μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων.

Όλο αυτό δεν αφήνει ανεπηρέαστη και την Ελλάδα, καθώς όπως θα δείτε ενδεικτικά, η Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη ή το λιμάνι του Πειραιά θα πλημμυρίσουν.

Ο δρ. Άλεξ Άρναλ ερευνητής περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Ρέντικ ανέφερε ότι οι αυξήσεις του επιπέδου εκπομπών δεν είναι πλέον «μελλοντικό πρόβλημα», αλλά τόνισε πως «προκαλούν ήδη προβλήματα στις παράκτιες κοινότητες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ο δρ. Ματ Πάλμερ, επικεφαλής επιστήμονας για το επίπεδο της θάλασσας στο Met Office Hadley Center και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε: «Τα επίπεδα των θαλασσών αυξάνονται παγκοσμίως και σε όλες τις ευρωπαϊκές θάλασσες, συμβάλλοντας σε συχνότερες παράκτιες πλημμύρες, όπως οι εκδηλώσεις« Acqua Alta »στη Βενετία κατά τη διάρκεια του 2019».

Παράλληλα, μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο, αποκάλυψε ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να θέσει 410 εκατομμύρια ανθρώπους σε παράκτιες περιοχές παγκοσμίως σε κίνδυνο, από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας έως το 2100, αύξηση άνω του 53%, ενώ μια ομάδα με επικεφαλής το Ινστιτούτο Έρευνας Περιβάλλοντος NUS στην Ολλανδία διαπίστωσε ότι 267 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε στεριά που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από 2 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι ίδιες περιοχές θα εξακολουθούν να είναι αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο, αλλά ο αριθμός των ατόμων που κινδυνεύουν θα αυξηθεί δραματικά, 72% στις τροπικές περιοχές και 59% την τροπική Ασία.