Εκλογές σήμερα στη Γερμανία: Τελειώνει η εποχή Μέρκελ, τα φαβορί και οι πιθανοί συνδυασμοί

Newsroom
Η ηγέτιδα δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπαίνει σε μια νέα εποχή, καθώς μετά από 16 χρόνια, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αποσύρεται από την πρωθυπουργία.

Οι Γερμανοί προσέρχονται σήμερα (26/9) στις κάλπες σε μια αναμέτρηση που παρακολουθεί και η χώρα αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη για την μετά Μέρκελ εποχή.

Η Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να αποχωρήσει ευθύς μόλις φανεί ποιος θα είναι ο διάδοχός της. Η αποχώρησή της δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσον θα επηρεαστεί ή όχι η πολιτική της χώρας σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς.

Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω της μικρής διαφοράς – εντός των ορίων του στατιστικού λάθους – που χωρίζει το SPD από τους Συντηρητικούς και του περίπλοκου εκλογικού συστήματος της Γερμανίας μπορεί να περάσουν μήνες μέχρι το σχηματισμό του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού.

Οριακό προβάδισμα του SPD

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς διατηρούν ένα μικρό προβάδισμα. Συγκεκριμένα, η τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Allensbach που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή έδωσε ένα ισχνό προβάδισμα μιας ποσοστιαίας μονάδας στο SPD του Σολτς (26%) έναντι της κεντροδεξιάς (25%), ενώ και σε άλλες σφυγμομετρήσεις η ψαλίδα ήταν πολύ μικρή και μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους.

Τα σενάρια συνεργασιών

Σε διάφορες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν το τελευταίο διάστημα, φάνηκε, ότι ενδεχομένως να χρειαστούν τρία κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Οι καλά γνωρίζοντες σημειώνουν ότι οι μετεκλογικές συνεργίες θα καθορίσουν πολλά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο Mega τα σενάρια συνεργασίας είναι δυο.

Συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος ανέφερε: «Έχουμε δύο σενάρια: το πρώτο κάνει λόγο για επιβεβαίωση των δημοσκοπήσεων και νίκη των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι θα συνεργαστούν σίγουρα με τους Πράσινους, ενώ μετά θα αναζητήσουν τη συνεργασία ενός τρίτου κόμματος για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία να σχηματίσουν κυβέρνηση. Και αυτό θα μπορεί να είναι είτε οι Φιλελεύθεροι ή το αριστερό Die Linke εφόσον μπει στη Βουλή. Στο δεύτερο σενάριο έχουμε πλήρη ανατροπή των δημοσκοπήσεων, βγαίνουν πρώτοι οι Χριστιανοδημοκράτες, συνεργάζονται σχεδόν σίγουρα με τους Φιλελεύθερους και μένει ερωτηματικό αν οι Πράσινοι θα δεχθούν μια συνεργασία -σχηματίζοντας έτσι το λεγόμενο σχηματισμό «Τζαμάικα».

Μέρκελ: «Η δυσκολότερη στιγμή της θητείας μου ήταν όταν ζήτησα τόσα πολλά από τους Έλληνες»

Στις πιο «άβολες» στιγμές της καριέρας της αναφέρθηκε η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της πριν από μερικές ημέρες.

Την ευρωκρίση, «όταν ζήτησα τόσα πολλά από τους πολίτες στην Ελλάδα», ανέφερε ως τη δυσκολότερη στιγμή της 16ετούς θητείας της στην Καγκελαρία, ενώ ως πιο ευχάριστες περιέγραψε τις στιγμές «που πετυχαίναμε συμβιβασμό», π.χ. για τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού ή για τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Στις πιο «άβολες» στιγμές της καριέρας της από την άλλη πλευρά συμπεριέλαβε το γεγονός ότι έχασε τη μητέρα της ενώ βρισκόταν στη δημοσιότητα.