Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Γεννήθηκε ο Μανώλης Γλέζος

Newsroom
Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Γεννήθηκε ο Μανώλης Γλέζος
Σαν σήμερα το 1922 Γεννήθηκε ο Έλληνας πολιτικός και συγγραφέας Μανώλης Γλέζος.

Μία από τις μεγαλύτερες μορφές της Ελλάδας, ο Μανώλης Γλέζος, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1922. Δημοσιογράφος και πολιτικός, με διαδρομή στα κοινά που ξεκινά από τα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας.

Εμβληματική μορφή και πρόσωπο κατά του ναζισμού, όταν τη νύχτα της 30ης προς 31η Μαΐου 1941 μαζί με τον Απόστολο Σάντα κατέβασε από την Ακρόπολη τη σβάστικα, κερδίζοντας τον παγκόσμιο θαυμασμό.

Ηγετική προσωπικότητα της Αριστεράς, ο οποίος διώχθηκε επανειλημμένα για την πολιτική του δραστηριότητα και παρέμεινε κρατούμενος σε φυλακή και εξορία, 16 χρόνια σε όλη τη ζωή του.

Σε σημαντικά γεγονότα της 9ης Σεπτεμβρίου είχαμε:

1791: Η Ουάσινγκτον, πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών, παίρνει το όνομά της από τον πρόεδρο Τζορτζ Ουάσινγκτον.

1922: Γεννήθηκε ο Μανώλης Γλέζος, Έλληνας πολιτικός και συγγραφέας.

1965: Ο τυφώνας Μπέτσι χτυπά τη Νέα Ορλεάνη αφήνοντας πίσω του 76 νεκρούς και προκαλώντας καταστροφές άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

1967: Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος συναντάται στον Έβρο με τον τούρκο πρωθυπουργό, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Συζητούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

1970: Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης πραγματοποιεί αεροπειρατία σε βρετανικό αεροσκάφος, το οποίο και κατευθύνει στην Ιορδανία.

1971: Σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ο ολλανδός γεωπόνος Πάουλ Κάιπερς, πρωτοπόρος των θερμοκηπίων στην Ελλάδα. Ήταν ευρύτερα γνωστός στην Ιεράπετρα της Κρήτης ως ο «Ολλανδός».

1974: Ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος καταθέτει μήνυση κατά των πρωτεργατών της Απριλιανής Χούντας, παρέχοντας έτσι τη νομική αφορμή για την ποινική δίωξή τους.

1976: Πέθανε ο Μάο Τσε Τουνγκ, Κινέζος κομμουνιστής ηγέτης, ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Kίνας.

1984: Ενοποιούνται η Χωροφυλακή και η Αστυνομία Πόλεων και δημιουργείται η ΕΛΑΣ.

2019: Πέθανε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Έλληνας τραγουδοποιός.