Θυμός και λύπη για το άδειο αεροπλάνο που επέστρεψε από την Καμπούλ (pic & vids)

Θυμός και λύπη για το άδειο αεροπλάνο που επέστρεψε από την Καμπούλ (pic & vids)
Την ώρα που χιλιάδες Αφγανοί απεγνωσμένα ψάχνουν τρόπο να φύγουν από την κόλαση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, πρώην πεζοναύτης δημοσιεύει φωτογραφία από άδειο αεροπλάνο.

Οργή και θυμός έχει ξεσπάσει διεθνώς, από τη φωτογραφία του άδειου αεροσκάφους που έφυγε από την Καμπούλ του Αφγανιστάν. Τη φωτογραφία δημοσίευσε ο Πολ Φάρθινγκ, πρώην πεζοναύτης του βασιλικού στρατού της Αγγλίας και νυν μέλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Nowzad»!.

Ο Πολ βρίσκεται στο Αφγανιστάν και κατάφερε να βγάλει από τη χώρα τη γυναίκα του Κάισα αλλά και μία έγκυο κοπέλα μαζί με τον γιο της, ωστόσο εξέφρασε τον θυμό και την απογοήτευσή του, που το αεροπλάνο έφυγε άδειο από την Καμπούλ «αφήνοντας τόσο κόσμο πίσω» που προσπαθούν απεγνωσμένα να φύγουν από το Αφγανιστάν.

«Τόσοι άνθρωποι μένουν πίσω»

Ο Πολ, ο οποίος βρίσκεται ακόμα στην Καμπούλ με άλλα μέλη της φιλανθρωπικής οργάνωσης, έγραψε στο Twitter: «Η Κάσια πηγαίνει σπίτι της! Αλλά αυτό το αεροσκάφος είναι άδειο... Σκανδαλώδες καθώς χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ και δεν μπορούν να μπουν. Δυστυχώς, άνθρωποι θα μείνουν πίσω όταν τελειώσει αυτή η αποστολή και δεν μπορούμε να την κάνουμε σωστά».

Η απάντηση του Υπουργείου Άμυνας

Εκατοντάδες έχουν γράψει κάτω από το ποστ του Πολ, λέγοντας πως αυτό είναι λυπηρό και απαράδεκτο. Το Sky News επικοινώνησε με το υπουργείο Άμυνας της Αγγλίας και επιβεβαίωσε ότι αυτό το αεροπλάνο που επέβαινε η Κάσια, η γυναίκα του Πολ, που πήγαινε στην γενέτειρά της Νορβηγία, δεν ήταν ένα από τα αεροσκάφη της.

Από τη σύλληψη στη βραδινή απόδραση

Ο Πολ είχε εξηγήσει στο παρελθόν πώς είχε προσπαθήσει να βγάλει από τη χώρα τη γυναίκα του και μια έγκυο υπάλληλο, αλλά είχαν συλληφθεί έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Στη συνέχεια οδηγήθηκαν σε ένα ασφαλές σπίτι, νιώθοντας, όπως είχε πει, «στενοχωρημένοι, αναστατωμένοι και φοβισμένοι».

Μιλώντας στο Sky News, ο Πολ περιέγραψε πώς αυτός και η σύζυγός του αποφάσισαν να κάνουν το ταξίδι στο αεροδρόμιο το βράδυ προκειμένου να αποφύγουν τα τεράστια πλήθη που μαζεύονται εκεί: «Τουλάχιστον μερικών χιλιάδων ανθρώπων», όπως είπε, που βρίσκονται εκεί κάθε μέρα.
«Το να πηγαίνεις τη νύχτα προφανώς έχει τους δικούς του κινδύνους. Ήταν μια επιλογή ανάμεσα σε δύο ούτως ή άλλως άσχημες που ευτυχώς απέδωσε».

Ο Πολ κατάφερε επίσης να οδηγήσει την έγκυο γυναίκα και τον μικρό της γιο στο αεροδρόμιο «πολύ, πολύ νωρίς το πρωί, πριν βγουν οι άλλοι άνθρωποι για να κάνουν τη δική τους προσπάθεια».