Χαρδαλιάς: «Κάποιοι παίζουν με τις ζωές τους αλλά και των υπολοίπων», κινδυνεύουν με νέα μέτρα Μύκονος και Ίος (vid)

Χαρδαλιάς: «Κάποιοι παίζουν με τις ζωές τους αλλά και των υπολοίπων», κινδυνεύουν με νέα μέτρα Μύκονος και Ίος (vid)
Καμπανάκι για 8 νησιά της χώρας έκρουσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Πώς διαμορφώνεται ο επιδημιολογικός χάρτης.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της νόσου Covid-19, την Πέμπτη (29/7), απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την χαλάρωση που παρατηρείται στους εμβολιασμένους, αλλά και για τους ανεμβολίαστους ανέφερε: «Κάθε χαλάρωση παίζει ρόλο και νομίζω ότι η σύσταση του CDC, το ανέφερε και η καθηγήτριά μας, για μάσκες σε κλειστούς χώρους και για τους εμβολιασμένους, έρχεται να το αποδείξει αυτό. Σε κάθε περίπτωση, πέρα από το κομμάτι των εμβολιασμών, με δεδομένη την μετάλλαξη η οποία κυριαρχεί, νομίζω ότι και οι αποστάσεις αλλά και η μάσκα κυρίως παίζουν τον ρόλο στο να μπορέσουμε να στεγανοποιήσουμε συρροές και το βασικότερο είναι να επιβραδύνουμε και την διασπορά του ιού, ειδικά όταν αυτή είναι μέσα στην ίδια την κοινότητα».

Όταν η δημοσιογράφος ρώτησε ξανά «κύριε Χαρδαλιά σε όλους εμβολιασμένους και μη;», απάντησε: «Εννοείται, σε κάθε περίπτωση, ούτως ή άλλως για τους εμβολιασμένους αλλά ειδικά για τους ανεμβολίαστους είναι στοίχημα ζωής για εκείνους. Πρέπει να το καταλάβουν. Από κει και πέρα, οι εικόνες που βλέπετε εσείς, που βλέπουμε εμείς, οι εικόνες που υπάρχουν εκεί έξω εμένα προσωπικά με λυπούν. Διότι οι άνθρωποι αυτοί παίζουν με την ζωή τους και δεν είναι μόνο ότι παίζουν με την ζωή τους, αλλά κάποιοι παίζουν με τις ζωές των υπολοίπων κι αυτό δεν ξέρω πόσο πραγματικά, ηθικά ή όχι, είναι ανεκτό...».

Ένα βήμα πριν το μίνι lockdown Μύκονος και Ίος

Καμπανάκι για 8 νησιά της χώρας έκρουσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.

Ένα βήμα πριν υιοθετηθούν τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας, όπως αυτά που επιβλήθηκαν πριν 15 ημέρες στην Μύκονο, βρίσκονται η Ίος και το νησί των ανέμων, που έχουν τεθεί από την Επιτροπή Επιδημιολόγων σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς ζήτησε από τις τοπικές αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας ειδικά στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού. Ακόμη, γνωστοποίησε ότι οι έλεγχοι στις περιοχές αυτές θα συνεχιστούν με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών.

Παράλληλα, έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου, με σταθερά αυξητικές τάσεις να καταγράφονται ιδιαίτερα κατά το τελευταίο 10ήμερο παρατηρείται σε:

 • Ζάκυνθο
 • Τήνο
 • Λευκάδα
 • Σαντορίνη
 • Πάρο
 • Ρόδο

Η επιδημιολογική τους εικόνα, όπως ανέφερε, προκαλεί ανησυχία και για το λόγο αυτό ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και σε αυτά τα νησιά, καθώς κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας, ενώ προσέθεσε ότι η επιδημιολογική εικόνα της Ζακύνθου, της Τήνου, της Λευκάδας, της Σαντορίνης, της Πάρου και της Ρόδου προκαλεί ανησυχία.

Πώς διαμορφώνεται ο επιδημιολογικός χάρτης

Την επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας παρουσίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Ο Επιδημιολογικός Χάρτης επικαιροποιείται μετά και τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων:

 • Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)
 • Οι Δήμοι Σπετσών, Παξών, και Χίου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)
 • Οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Άρτας, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
 • Οι Δήμοι Αγκιστρίου, Λήμνου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Μεγίστης, Πάτμου και Σύμης, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
 • Οι Δήμοι Λέρου, Μήλου και Σίφνου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
 • Οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
 • Οι Δήμοι Αλοννήσου, Κιμώλου, Λειψών και Σκύρου, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).