Μάκης Βορίδης: Αόριστος ο χρόνος αναστολής για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Μάκης Βορίδης: Αόριστος ο χρόνος αναστολής για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους
Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ανέφερε πως ο χρόνος της αναστολής για τους ανεμβολιάστους εργαζομένους θα είναι αόριστος και ότι το μέτρο αυτό δεν είναι τιμωρητικό.

O υπουργός Εσωτερικών, Mάκης Βορίδης σε δηλώσεις του πρωί της Τρίτης 27 Ιουλίου αναφέρθηκε στους πολίτες που κρατούν επιφύλαξη σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν καμία σχέση με συνωμοσιολογικές θεωρίες.

Συγκεκριμένα ο κ. Βορίδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ σχολίασε και τους ιατρούς που αναπτύσσουν ψευδοεπιστημονικό λόγο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «προφανώς μπορεί να υπάρχει ένα θέμα να επιληφθούν οι ιατρικοί Σύλλογοι».

Ακόμα σημείωσε ότι θα υπάρξει επαναξιολόγηση της κατάστασης με τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στα επαγγέλματα που έχει επιβληθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός τονίζοντας την ίδια στιγμή, ότι ο χρόνος που θα βρίσκονται σε αναστολή είναι αόριστος και σύμφωνα με τη σχετική διάταξη έως τα τέλη Οκτωβρίου. Στη συνέχεια σημείωσε ότι ανάλογα με το πως θα είναι τα πράγματα με την πανδημία η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί και ξεκαθάρισε ότι όλα αυτά τα μέτρα δεν είναι τιμωρητικά για τους ανεμβολίαστους αλλά είναι για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι οποιαδήποτε νέα απόφαση θα πρέπει να ληφθεί σταθμισμένα και λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους μετάδοσης της κάθε επαγγελματικής ομάδας.

Τέλος, για την εστίαση υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός μπορεί να θεωρηθεί προϋπόθεση για ξεκινήσει κάποιος δουλειά αλλά αποκάλυψε την ίδια στιγμή ότι το ποσοστό συμμόρφωσης των εργαζομένων είναι πολύ υψηλό.

Απομακρύνεται η σκέψη για εκπαιδευτικούς

«Τάιμ άουτ» στα μέτρα και πρωτίστως στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε επαγγελματικές κατηγορίες πέραν των υγειονομικών και των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων έχει αποφασίσει να θέσει η κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι το τέλος Αυγούστου. Συνεπώς, απομακρύνεται το σενάριο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών, με τα σχολεία να επαναλειτουργούν διά ζώσης το Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα, επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων, εκτός από υγειονομικούς, όσους δουλεύουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα αντίστροφα μετρά ο χρόνος για όσους ο εμβολιασμός καθίσταται υποχρεωτικός Σύμφωνα με αυτό, εκείνοι που εργάζονται στις δομές φροντίδας οφείλουν να κάνουν την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 16 Αυγούστου 2021 και στη συνέχεια να ολοκληρώσουν τη διαδικασία σύμφωνα με τον εμβολιαστικό κύκλο.

Σε ό,τι πάλι αφορά τους εργαζομένους που απασχολούνται σε δομές υγείας, η πρώτη δόση έχει καταληκτική ημερομηνία έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως η «ποινή» για τους μη εμβολιασμένους είναι κοινή: αναστολή εργασίας που συνοδεύεται από μη καταβολή μισθού, ενώ σημειώνεται ότι το μέτρο θα έχει εφαρμογή και σε εργαζομένους με συμβάσεις έργου, παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών καθώς και συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο.

Πηγή: Reader.gr