Αναστάτωση στη Μ.Βρετανία με τα πλαστά «θετικά» τεστ που φτιάχνουν μαθητές για να… χάσουν σχολείο

Αναστάτωση στη Μ.Βρετανία με τα πλαστά «θετικά» τεστ που φτιάχνουν μαθητές για να… χάσουν σχολείο
Με χυμό πορτοκαλιού, Coca Cola, ακόμα και κέτσαπ επηρεάζουν τα τεστ κορονοϊού και βγαίνουν θετικά. Υπάρχει τρόπος να… ξεσκεπαστούν τα πλαστά τεστ λένε οι ειδικοί που παραπέμπουν τους μαθητές στα… μαθήματα χημείας.

Μαθητές σχολείου από το Ηνωμένο Βασίλειο έβαλαν το μυαλό τους να δουλέψει και πέτυχαν κάτι το… επιστημονικό, μόνο και μόνο για να χάσουν μάθημα. Τι έκαναν οι αθεόφοβοι; Βρήκαν τρόπο να βγάζουν «θετικά» τα τεστ κορονοϊού με… χυμό πορτοκαλιού. Έτσι λοιπόν για 2 εβδομάδες μπαίνουν σε καραντίνα και δεν πάνε σχολείο.

Οι μαθητές λοιπόν ανακάλυψαν πως ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να φτιάξει ένα ψεύτικο «θετικό» αποτέλεσμα σε τεστ κορονοϊού, το οποίο επιβεβαίωσε η βρετανική «Guardian». Η οξύτητα του πορτοκαλιού επηρεάζει το τεστ, ενώ αυτό μπορεί να γίνει και με άλλα προϊόντα, όπως η Coca Cola ή η κέτσαπ.

Το συγκεκριμένο, να το πούμε… κόλπο, «παίζει» σε βίντεο στην πλατφόρμα TikTok, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που το δοκίμασαν ή που πειραματίζονται με διαφορετικά υγρά, προσπαθώντας να πετύχουν ένα «θετικό» τεστ.

Ήδη, σύμφωνα με την Guardian οι προβολές σε αυτό το βίντεο έχει ξεπεράσει τα 6,5 εκατομμύρια ενώ κυρίαρχο είναι το hashtag #fakecovidtest.

Ο καθηγητής βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, Τζον Ντικς, ήταν επικριτικός πάντως, λέγοντας: «Τα ψεύτικα «θετικά» αποτελέσματα στα τεστ, δεν επηρεάζουν μόνο αυτό το παιδί που τα κάνει, αλλά και την οικογένειά τους και τη «φούσκα» τους στο σχολείο... Είναι πολύ εγωιστικό πράγμα και κάτι πρέπει να κάνουμε.

Υπάρχουν λιγότερο... επιβλαβείς τρόποι για να χάσεις μία μέρα από το σχολείο».

Ο καθηγητής επιστημονικής επικοινωνίας και χημείας Μαρκ Λορκ πάντως ανέφερε ότι μπορείς να… ξεσκεπάσεις το «πειραγμένο» τεστ: «Πλένοντας με ένα ρυθμιστικό διάλυμα που αποκαθιστά το σωστό pH στη συσκευή, η «θετική» γραμμή σε ένα πλαστό τεστ εξαφανίζεται, αποκαλύπτοντας το αρνητικό αποτέλεσμα».

Η ανησυχία που ένα πλαστό θετικό τεστ δημιουργεί μια μεγάλη αναστάτωση καθώς θα πρέπει να απομονωθεί η οικογένεια και τα άτομα που ήρθε σε επαφή το υποτιθέμενο θετικό παιδί, οι ειδικοί μετά το «φαινόμενο» συστήνουν να εφαρμόζεται και ένα μοριακό τεστ για απόλυτη επιβεβαίωση.

«Καλούμε τους γονείς να διασφαλίσουν ότι δεν θα γίνεται πλαστογράφηση των τεστ και θα προτείνουμε στους μαθητές, που ενδιαφέρονται για τις χημικές αντιδράσεις, ότι το καλύτερο μέρος για να μάθουν είναι τα μαθήματα χημείας στο σχολείο» ανέφερε ενδεικτικά ο Τζέον Μπάρτον, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Σχολείων και Κολλεγίων.