Άνθρωποι που έπεσαν σε κώμα μιλούν για την εμπειρία που βίωσαν

Άνθρωποι που έπεσαν σε κώμα μιλούν για την εμπειρία που βίωσαν
Πως είναι να πέφτεις σε κώμα; Άνθρωποι που βίωσαν αυτή την εμπειρία απαντούν.

Ένας τραυματισμός στον εγκέφαλο μπορεί να προέλθει από ένα χτύπημα στο κεφάλι ή από εγκεφαλικό επεισόδιο. Το κώμα επίσης, μπορεί να προκληθεί από σοβαρή δηλητηρίαση από αλκοόλ ή από εγκεφαλική λοίμωξη.

Η εμπειρία μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομα αλλά τα συμπτώματα είναι τα ίδια. Τα μάτια παραμένουν κλειστά και το άτομο που έχει πέσει σε κώμα δεν ανταποκρίνεται στο περιβάλλον του. Μπορεί να αναπνέει χωρίς υποστήριξη, αλλά σε πιο σοβαρές περιπτώσεις απαιτείται το μηχάνημα.

Μπορεί σταδιακά να αποκτήσει και πάλι την συνείδησή του και να αναγνωρίσει το περιβάλλον του μετά από μερικές εβδομάδες. Τα επίπεδα σοβαρότητα του κώματος διαφέρουν ανάλογα με την περίπτωση.

Ένας χρήστης του Reddit μοιράστηκε την εμπειρία που βίωσε: «Ήμουν κλινικά νεκρός για πάνω από μια ώρα. Οι άνθρωποι με ρωτούν συχνά, αν μπορούσα να ακούσω την οικογένειά μου που μου μιλούσε ή αν ονειρευόμουν. Η απάντηση είναι όχι. Υπάρχει ένα τεράστιο κενό στο μυαλό μου που ξεκινά περίπου δύο εβδομάδες πριν από το κώμα ως και μία εβδομάδα μετά από τη στιγμή που ξύπνησα».

Μια γυναίκα απαντάει στο Distractify αν κάποιος που έχει πέσει σε κώμα μπορεί να ακούσει κάποιον που της μιλάει. «Θα μπορούσα να ακούσω κάθε λέξη. Άκουσα τον σύζυγό μου να μου τραγουδάει. Ήμουν εκεί όλη την ώρα. Δεν ήξερα αν ήταν στεναχωρημένος ή απλά αν ένιωθε υποχρεωμένος και ήμουν εκεί για να τον κάνω ευτυχισμένο». Η εμπειρία της όπως λέει της έδωσε ένα μάθημα: «Να είσαι ευγενικός με τους ανθρώπους γιατί δεν ξέρεις ποιος και τι μπορεί να ακούσει».

Ένας δημοσιογράφος μοιράστηκε στην Independent την εμπειρία του σχετικά με την ικανότητά του να ακούει κάθε λέξη. «Μπορούσε επίσης να νιώσω το χέρι της αγαπημένης μου γυναίκας. Την άκουσα να μου λέει ότι τα παιδιά μας ήταν καλά και ότι στην δουλειά μου εύχονταν για μένα. Δεν μπορούσα να καταλάβω τι έκανε στον παράξενο κόσμο που κατοικούσα αλλά η παρουσία της ήταν πολύ καθησυχαστική».

Κάποιος άλλος είπε στο Reddit: «Δεν θυμάμαι να είμαι σε κώμα ή να ξυπνάω από κώμα. Έχασα πολλά χρόνια αναμνήσεων πριν από το κώμα και ο εγκέφαλός μου δεν διατηρούσε πληροφορίες για περίπου 6 εβδομάδες αφότου βγήκα από το κώμα».

Κάποιος άλλος είπε: «Ξύπνησα χωρίς αναμνήσεις. Είναι η πιο τρομακτική κατάσταση που έχω βρεθεί ποτέ, αλλά δεν μπορώ να πω ότι έχω μνήμες. Ξύπνησα με τη μητέρα μου και τον πατέρα μου μαζί μου στο νοσοκομείο και το σώμα μου ένιωσα να βρίσκεται σε έλξη».