Τελειώνει η «ομηρία» του Ever Given

Τελειώνει η «ομηρία» του Ever Given
Τρεις μήνες μετά την προσάραξη του Ever Given και το πολυήμερο μπλοκάρισμα τους Σουέζ, οι Αιγύπτιοι θα επιτρέψουν τον απόπλου του πλοίου, μόλις ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία της συμφωνίας.

Η δικηγορική εταιρεία που εκπροσωπεί τους πλοιοκτήτες του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given και οι διαχειριστές της Διώρυγας του Σουέζ φέρεται να κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία βάζει τέλος στην «ομηρία» του γιγάντιου πλοίου που είχε προκαλέσει «έμφραγμα» στις διεθνείς μεταφορές.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επετεύχθη συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών και η υπογραφή της τελικής συμφωνίας αναμένεται το συντομότερο δυνατόν.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο το γιγαντιαίο φορτηγό πλοίο «Ever Given», έμεινε ακινητοποιημένο για παραπάνω από μία εβδομάδα στη διώρυγα του Σουέζ προκαλώντας έμφραγμα στο διεθνές εμπόριο και την παγκόσμια ναυτιλία

Μέσω της διώρυγας του Σουέζ εξυπηρετείται καθημερινά περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου, με τη διακίνηση ενός εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου και του 8% του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η πολυήμερη «εμπλοκή» στη διώρυγα ήταν αρκετή ώστε να δημιουργήσει προβλήματα στον εφοδιασμό.

Αποζημίωση 900 εκατ. δολαρίων

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τρεις μήνες μετά την προσάραξη του Ever Given και το πολυήμερο μπλοκάρισμα τους Σουέζ, οι Αιγύπτιοι θα επιτρέψουν τον απόπλου του πλοίου, μόλις ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία της συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται πως δικαστήριο του Καΐρου είχε εκδώσει απόφαση -σύμφωνα με την οποία- ο Ιάπωνας ιδιοκτήτης του πλοίου, Shoei Kisen Kaisha, θα έπρεπε να πληρώσει αποζημίωση 900 εκατ. δολαρίων ως αποτέλεσμα των ζημιών που προκλήθηκαν.

Ο «βαρύς λογαριασμός» περιελάμβανε επίσης τα έξοδα συντήρησης και τα έξοδα της επιχείρησης ρυμούλκησης, ανέφερε ο Al Ahram επικεφαλής της κρατικής εταιρείας διαχείρισης της διώρυγας.

Πηγή: reader.gr