Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Ξεκίνησε ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος

Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Ξεκίνησε ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος
Στις 16 Ιουνίου το 1913 ξεκίνησε ο Β΄Βαλκανικός Πόλεμος

Σαν Σήμερα, 16 Ιουνίου το 1913, ξεκίνησε ο Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος ή αλλιώς «Μεγάλος Πόλεμος» με την επίθεση της Βουλγαρίας εναντίον της Ελλάδας και της Σερβίας.

Αντιμέτωποι τέθηκαν από την μία πλευρά η Βουλγαρία και από την άλλη πλευρά η Ελλάδα, η Σερβία και το Μαυροβούνιο. Κατά της Βουλγαρίας στράφηκαν η Ρουμανία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Στα σημαντικά γεγονότα την 16η Ιουνίου είχαμε:

1779: Η Ισπανία κηρύσσει τον πόλεμο στη Μεγάλη Βρετανία και αρχίζει η μεγάλη πολιορκία του Γιβραλτάρ.

1815: Διεξάγονται η μάχη του Λινύ και η μάχη του Κατρ Μπρα, δύο ημέρες πριν από τη μάχη του Βατερλώ.

1816: Κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας στη βίλα του στη Γενεύη, ο Λόρδος Βύρων διαβάζει στους συνδαιτυμόνες του ιστορίες τρόμου. Η 19χρονη Μέρι Σέλεϊ εμπνέεται τον Φρανκενστάιν.

1858: Τζον Σνόου, άγγλος γιατρός, που εισήγαγε τη χρήση του αιθέρα ως αναισθητικό. Θεωρείται από τους πατέρες της επιδημιολογίας.

1903: Ιδρύεται η Ford Motor Company.

1913: Αρχίζει ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος, με την επίθεση της Βουλγαρίας εναντίον της Σερβίας και της Ελλάδας.

1955: Σε μία μάταιη προσπάθεια ανατροπής του Αργεντινού προέδρου Χουάν Περόν, πιλότοι αεροσκαφών του Ναυτικού της Αργεντινής ρίχνουν βόμβες σε ένα άοπλο πλήθος που διαδήλωνε υπέρ του Περόν στο Μπουένος Άιρες, σκοτώνοντας πάνω από 300 άτομα. Την ίδια στιγμή, στο έδαφος, κάποιοι στρατιωτικοί προσπαθούν να οργανώσουν πραξικόπημα αλλά καταστέλλονται από δυνάμεις πιστές στον Περόν.

1963: Η σοβιετική Βαλεντίνα Τερέσκοβα γίνεται η πρώτη γυναίκα που ταξιδεύει στο διάστημα.

1976: Εξέγερση του Σοβέτο: Μία μη βίαιη διαδήλωση 15.000 μαθητών στο Σοβέτο της Νότιας Αφρικής μετατρέπεται σε εξέγερση όταν η αστυνομία ανοίγει πυρ στο πλήθος.

1991: Στην Τουρκία εκλέγεται ο Μεσούτ Γιλμάζ ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος και πρωθυπουργός.