WWDC 2021: Τι φέρνει η Apple στην επόμενη μέρα των iOS, iPadOS, macOS, watchOS; (vid)

WWDC 2021: Τι φέρνει η Apple στην επόμενη μέρα των iOS, iPadOS, macOS, watchOS; (vid)
Αλλαγές υπόσχεται η Apple στα επερχόμενα iPhone, iPad, Mac, Apple Watch και Siri.

Στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνεδρίου προγραμματιστών της (WWDC 2021), η Apple ανακοίνωσε τα όσα αλλάζουν στο μέλλον του iOS, του iPadOS, του macOS και του watchOS, αλλά και στις σχετικές συσκευές, δηλαδή το iPhone, το iPad, τα Mac και το Apple Watch.

Σε ό,τι αφορά το iOS 15, η νέα έκδοση θα κυκλοφορήσει μαζί με τα νέα μοντέλα το φθινόπωρο και θα φέρει σημαντικές βελτιώσεις. Το FaceTime θα υποστηρίζει καλύτερη απομόνωση θορύβου για πιο καθαρές κλήσεις, ενώ θα είναι πλέον διαθέσιμο και σε άλλες πλατφόρμες, μέσω links που θα οδηγούν σε browser. Οι χρήστες θα μπορούν να στείλουν ακόμη αρχεία ήχου και εικόνας για να παρακολουθήσουν χρήστες ταυτόχρονα το ίδιο περιεχόμενο.

Αλλαγές έρχονται και με το Focus mode, μια ρύθμιση που ορίζει ποιες και πόσες ειδοποιήσεις θα δέχεται ο χρήστης. Για παράδειγμα θα μπορεί να ορίσει πότε κοιμάται ή πότε εργάζεται και ταυτόχρονα πόσες εφαρμογές θα μπορούν να τον «ενοχλούν» σε αυτές τις συνθήκες. Σημαντική βελτίωση έρχεται και με το Live Text, ένα μηχανισμό που μπορεί να διαβάσει κείμενο από μια φωτογραφία, αλλά και στα Apple Maps που θα προσφέρουν πολύ περισσότερο όγκο πληροφορίας.

Στα του ήχου, η Apple ανακοίνωσε βελτιώσεις στα AirPods Pro με τη λειτουργία Conversation Boost. Πρόκειται για ένα μηχανισμό που ενισχύει τον ήχο για να βοηθήσει όσους έχουν προβλήματα ακοής. Βελτιώσεις έχουμε πλέον και στα AirPods Pro για την εφαρμογή Find My, ενώ προστίθεται το spatial audio για τη σύνδεση με το Apple TV. Τέλος, έρχεται υποστήριξη Dolby Atmos στο Apple Music.

Παράλληλα με το iOS 15, μάθαμε νέα στοιχεία και για το iPadOS 15, την αντίστοιχη νέα έκδοση λειτουργικού για το iPad. Οι εφαρμογές θα είναι σαφώς προσαρμοσμένες περισσότερο στα δεδομένα του tablet, ενώ θα υπάρχουν σαφείς βελτιώσεις στη λειτουργία του multitasking. Βελτιώσεις θα έρθουν ακόμη στην Siri, η οποία και μπαίνει πλέον και σε συσκευές τρίτων κατασκευαστών.

Στα του macOS, η νέα έκδοση του λειτουργικού ονομάζεται macOS Monterey και θα υποστηρίζει τη λειτουργία Universal Control. Σύμφωνα με αυτή, με ένα mouse και ένα πληκτρολόγιο, ο χρήστης θα μπορεί να δουλεύει ταυτόχρονα σε ένα Mac και ένα iPad, κάνοντας το ένα επέκταση του άλλου.

Στα των smartwatches, το watchOS 8 θα έρθει με περισσότερες λειτουργίες μετρήσεων για τα της υγείας, αλλά και έξτρα προγράμματα εκγύμνασης. Οι χρήστες θα μπορούν ακόμη να περνούν τις φωτογραφίες που έχουν τραβήξει για να τις χρησιμοποιούν ως watchface και να προσαρμόσουν ανάλογα και τα κείμενα που θα φαίνονται.

Πολύ σημαντικές, τέλος, είναι οι αλλαγές που έρχονται στο Health app, την εφαρμογή για τα της υγείας. Πλέον η εφαρμογή θα μπορεί να μοιράζεται τα δεδομένα με άλλα μέλη της οικογένειας που θα ενημερώνονται αυτόματα αν καταγραφεί κάποια ανωμαλία στον καρδιακό παλμό ή εντοπιστεί κάποια απότομη αλλαγή σώματος (πχ. πτώση).