«Σφυριά» από βαμβάκι

Θάνος Σαρρής
Η Γουέστ Χαμ πάει από το κακό στο χειρότερο και ο Θάνος Σαρρής γράφει για τα σχεδόν παιδικά αμυντικά λάθη και τα δείγματα που είχαν αρχίσει να φαίνονται από πέρυσι.

Οι δηλώσεις του Μαρκ Νομπλ ήταν αφοπλιστικές. «Για να είμαι ειλικρινής θα μπορούσαμε να έχουμε δεχθεί και έξι γκολ αν δεν ήταν ο Αντριάν να κάνει κάποιες καλές επεμβάσεις και να μας σώσει. Δεν μπορούσαν να είναι χειρότερα τα πράγματα... Είναι αστεία πλέον η κατάσταση που επικρατεί». Μετά το ματς με τη Γουέστ Μπρομ, ο Άλαν Σίρερ από τον «αέρα» του BBC, αφού κατακεραύνωσε τον Αρτούρ Μαζουάκου, σήκωσε τα χέρια ψηλά τονίζοντας πως: «Δεν έχω ξαναδεί ποτέ άμυνα σαν αυτήν. Είναι απίστευτο».

Κανείς δεν περίμενε ότι το καλοκαίρι η εικόνα των «Σφυριών» θα ήταν τέτοια. Ο Μπίλιτς, έχοντας ως παρακαταθήκε την καλή περσινή χρονιά, τα αποτελέσματα απέναντι στους «μεγάλους» και την έξοδο στην Ευρώπη, καθώς και την μετακίνηση στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου που οι άνθρωποι της ομάδας έλεγαν και ξανάλεγαν ότι θα την ανεβάσει επίπεδο και θα αλλάξει το στάτους, βγήκε στην αγορά ενισχυμένος. Η πρώτη μεγάλη νίκη του ήταν ότι κατάφερε να κρατήσει τον σταρ, Ντιμίτρι Παγιέ. Έφερε τον Αντρέ Αγιού από τη Σουόνσι για να ενισχύσει την επιθετική γραμμή, καθώς και τους ελεύθερους Νόρντβεϊτ και Φεγκουλί. Ο Τόρε και ο Καγιέρι αποκτήθηκαν δανεικοί, ενώ ο Μαζουάκου έμοιαζε μια καλή επιλογή για να δώσει ταχύτητα και επιπλέον επιλογές στα μπακ.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν νωρίς. Αρχικά τέθηκε εκτός ο Άαρον Κρέσγουελ. Μετά, οι Χάμερς έμειναν από επιθετικούς, καθώς ο Κάρολ, ο Αγιού και Σακό βγήκαν νοκ-άουτ. Ειδικότερα ο δεύτερος, για τον οποίο δαπανήθηκαν 20 εκατομμύρια, αναμένεται να γυρίσει στα μέσα Νοέμβρη. Η έλλειψη λύσεων έκανε τον Μπίλιτς να στραφεί στον Τζάτζα, ο οποίος παραμένει άσφαιρος.

Ο πρόωρος αποκλεισμός από το Europa League, σε αντίθεση με πέρυσι, συνεχίστηκε και στο Πρωτάθλημα. Η Γουέστ Χαμ μετρά πέντε ήττες σε έξι ματς, έχοντας το χειρότερο παθητικό της κατηγορίας με 16 γκολ. Μολονότι λοιπόν οι Λονδρέζοι έχουν αρκετά ζητήματα, το βασικότερο μοιάζει να είναι αυτό της άμυνας.

Το αμυντικό ζήτημα δεν ξεκίνησε φέτος. Στα 12 από τα τελευταία 15 ματς της περσινής σεζόν η Γουέστ Χαμ δέχθηκε +2 γκολ, ενώ μέτρησε 20 στα τελευταία 10 της. Η προσπάθεια του Μπίλιτς να χρίσει τον Αντόνιο δεξί μπακ έγινε αντικείμενο έντονης κριτικής, ωστόσο, παρότι στις υπόλοιπες γραμμές έγιναν γρήγορες κινήσεις το καλοκαίρι, στην άμυνα παρατηρήθηκε μια διαφορετική εικόνα. Ο Αλβάρο Αρμπελόα αποκτήθηκε για να καλύψει τη θέση του δεξιού μπακ την τελευταία μέρα των μεταγραφών, ενώ ο Τόμκινς, ο οποίος πέρυσι έδειξε πολύ καλά δείγματα, πήγε στην Κρίσταλ Πάλας. Η απουσία του Κρέσγουελ άνοιξε το δρόμο για τον Μαζουάκου, ο οποίος όμως δυσκολεύτηκε πολύ να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις, ενώ στη συνέχεια τέθηκε επίσης νοκ-άουτ. Συνεχείς αναγκαστικές αλλαγές σε πρόσωπα, εμφανή σημάδια προβλημάτων στη μεταξύ τους επικοινωνία και στον συντονισμό. Το ένα λάθος διαδέχεται το άλλο και οι επεμβάσεις μοιάζουν να γίνονται πάντα με χρονοκαθυστέρηση.

Στο ματς με την Σαουθάμπτον, κλήθηκε να ξεκινήσει δεξί μπακ ο Νόρντβεϊτ, με αποτέλεσμα οι Άγιοι να κάνουν πάρτι. Τα μπακ, ο Σοάρες με τον Μπέρτραντ έβγαιναν συνεχώς μπροστά με μέτρα, οι αντίπαλοι μπακ έμοιαζαν χαμένοι, ενώ οι Παγιέ και Αντόνιο δεν βοηθούσαν στις καλύψεις. Το αποτέλεσμα ήταν η αποκαρδιωτική εικόνα που έκανε τον Νομπλ να μιλάει για «αστεία κατάσταση».

Η κριτική συχνά επικεντρώνεται στα ατομικά λάθη, ωστόσο η εικόνα τόσο στα τρία γκολ που δέχθηκε η ομάδα του από τη Σαουθάμπτον, όσο και στις ευκαιρίες που δέχθηκε με τη Γουέστ Μπρομ ή τη Γουότφορντ έδειξε πως το ζήτημα είναι βαθύτερο. Οι Χάμερς μοιάζουν να στερούνται ισορροπίας στον άξονα, οι αλληλοκαλύψεις είναι τραγικές, οι τοποθετήσεις αποτελούν βούτυρο στο ψωμί για τους παίκτες που αναζητούν διαδρόμους ανάμεσα στις ζώνες της μεσαίας γραμμής και της άμυνας και το τάιμινγκ των προσπαθειών είναι σχεδόν πάντα λανθασμένο. «Είναι η ομάδα μου, δεν θέλω να δείχνω τους παίκτες. Ένας παίκτης μπορεί να κάνει ένα λάθος, αλλά αυτά είναι τέσσερα ματς. Πρόκειται για ομαδικό λάθος. Όλων. Είναι οι ίδιοι παίκτες, ο ίδιος προπονητής, οι ίδιοι οπαδοί με πέρυσι», είπε ο Μπίλιτς.

Δείτε για παράδειγμα την αφέλεια στον τρόπο που οι οι παίκτες έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή με αποτέλεσμα να δεχθούν πανεύκολο γκολ στην κόντρα.

Τα λάθη στα οποία στάθηκε ο Μπίλιτς είναι εμφανή τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση, ωστόσο είναι απόρροια της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στην ομάδα. Όπως και το όλο σκηνικό που δημιούργήθηκε με τον κόσμο και τελικά τις μισοάδειες κερκίδες για ένα σημαντικό διάστημα στην αναμέτρηση με τη Σαουθάμπτον. «Ένα άδειο γήπεδο δεν είναι καλό σημάδι. Είναι πολύ ενοχλητικό», πρόσθεσε ο Κροάτης. Το ντεφορμάρισμα παικτών-κλειδιών και η ανεπαρκής αμυντική προσφορά των μεσοεπιθετικών «δένει» το σκηνικό, αν και από τα νούμερα της Γουέστ Χαμ προκύπτει ένα ενδιαφέρον στατιστικό. Φέτος, τα «Σφυριά» έχουν δει το 19.4% των σουτ που δέχονται να καταλήγει στα δίχτυα, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό τους σε όλη την περσινή σεζόν ήταν το μισό.

Η διοίκηση στήριξε τον Μπίλιτς, ωστόσο οι φήμες θέλουν τα επόμενα τρία παιχνίδια να είναι κομβικά για το μέλλον. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η αυτοπεποίθηση είναι χαμηλή, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι οι παίκτες τον πλησίασαν για να τον μεταπείσουν για την χρησιμοποίηση του Αντόνιο ως δεξί μπακ. Όχι και το καλύτερο κλίμα για τα αποδυτήρια. Ο Μπίλιτς μοιάζει καλά στριμωγμένος στον τοίχο. Μένει να δούμε αν θα βρει διέξοδο.