Κίλιαν Μπαπέ: Ο 17χρονος που ξεπέρασε τον Ανρί

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Κίλιαν Μπαπέ: Ο 17χρονος που ξεπέρασε τον Ανρί

bet365

Ο Κίλιαν Μπαπέ έσπασε το ρεκόρ του Τιερί Ανρί και το FourFourTwo του gazzetta.gr γράφει για το νέο διαμάντι της Μονακό.

Το να σκοράρεις στο 3’ των καθυστερήσεων στο ματς με την ουραγό Τρουά δε λέει και πολλά. Να το κάνεις και να είσαι μόλις 17 ετών το κάνει πολύ πιο ενδιαφέρον. Να το κάνεις, όμως, και παράλληλα να σπας το ρεκόρ του Τιερί Ανρί (από το 1995); Τραβάς όλα τα βλέμματα του κόσμου πάνω σου. Η 4η συμμετοχή στην Ligue 1 θα μείνει για πάντα στη μνήμη του Κίλιαν Μπαπέ Λοτέν.

Σε ηλικία 17 ετών και 2 μηνών είναι από την προηγούμενη εβδομάδα ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Μονακό στο πρωτάθλημα. Το ρεκόρ ήρθε, αφού τον περασμένο Δεκέμβριο είχε ξεπεράσει ξανά τον Ανρί, για να γίνει ο νεότερος που αγωνίστηκε με την φανέλα των Μονεγάσκων σε επαγγελματικό επίπεδο πριν καν κλείσει τα 17.

Ο νεαρός εξτρέμ χαρακτηρίστηκε πολύ λογικά ως «το νέο διαμάντι της Μονακό» από το France Football. Φέτος, ξεκίνησε από την U19, όμως μετά τα 8 γκολ τους στις 4 πρώτες αγωνιστικές πήρε προαγωγή στη δεύτερη ομάδα, στην οποία έκανε επίσης τη διαφορά. Έτσι, δεν άργησε να έρθει η πρώτη κλήση στην αποστολή από τον Λεονάρντο Ζαρντίμ.

Ετεροθαλής αδερφός του Ζιρές Κεμπό Εκόκο, που πριν λίγα χρόνια έκανε πράγματα και θαύματα με την Ρεν, προέρχεται από άκρως αθλητική οικογένεια. Ο πατέρας είναι προπονητής, η μητέρα του πρώην επαγγελματίας χαντμπολίστρια και τα γονίδια παίζουν πάντα ρόλο. «Από την αρχή καταλάβαμε ότι έχει πολύ μεγαλύτερο ταλέντο από τους συνομήλικούς του», είπε ο Εκόκο, που πλέον αγωνίζεται στην Αλ Νασρ. «Δεν είναι απλά παθιασμένος για το ποδόσφαιρο. Είναι τρελός για αυτό», τόνισε ο πατέρας του. Υπό άλλες συνθήκες θα μιλούσαμε για ένα ταλέντο-έκπληξη.

Όταν, όμως, το 2012 ο Ζινεντίν Ζιντάν σε προσκαλεί στη Μαδρίτη, προκειμένου να σε πείσει να υπογράψεις στην Ρεάλ, τα δεδομένα αλλάζουν. Ο Μπαπέ φοιτούσε ακόμα στην περίφημη σχολή Clairfontaine και κλήθηκε να πάρει την πρώτη απόφαση ζωής. Βρέθηκε με τους γονείς του για μία εβδομάδα στην ισπανική πρωτεύουσα, παρακολούθησε το ματς με την Εσπανιόλ, φωτογραφήθηκε με το είδωλό του, τον Κριστιάνο Ρονάλντο, του οποίου οι αφίσες κοσμούν το δωμάτιό του, και η πρόταση της βασίλισσας ήρθε την ημέρα των γενεθλίων του. Αποφάσισε, όμως, ότι δε θα ήταν και ό,τι καλύτερο να ξενιτευτεί.

«Πήγαμε, καθώς ο Κίλιαν είναι οπαδός της Ρεάλ από μικρός», τόνισε η μητέρα του, Φάιζα. «Η Ρεάλ τον ήθελε, όμως αποφασίσαμε να πάμε στο Μόντε Κάρλο», αποκάλυψε ο πατέρας του, Βιλφρέντ, στο footu21.fr. Λίγους μήνες αργότερα έπρεπε να επιλέξει σε ποια ομάδα θα συνέχιζε. Βρέθηκε κοντά στην Καέν (των Νιανγκ και Νανζίς), όμως η αποχώρηση του Ντουμάς από τον πάγκο άλλαξε τα δεδομένα. Έτσι, το 2013 εντάχθηκε στις ακαδημίες της Μονακό και ήδη είχε το παρατσούκλι «petit Robinho», «μικρός Ρομπίνιο».

«Είναι εκρηκτικός. Είναι από τους παίκτες που ξεχωρίζουν εύκολα με τις κινήσεις τους», είχε πει ο Jean-Claude Lafargue, προπονητής του στην Clairfontaine. «Είναι ένας ακραίος επιθετικός, που μπορεί να ντριμπλάρει και να προκαλέσει πανικό. Μπορεί να χρησιμοποιήσει και τα δύο πόδια και να πασάρει με τρόπο που οι περισσότεροι δεν μπορούν». Ο Μπαπέ είναι γρήγορος, δυνατός, έχει εξαιρετική τεχνική και μπορεί να δημιουργεί ρήγματα με κάθε τρόπο. Είναι ένας σύγχρονος επιθετικός.

«Το πρότζεκτ με ενθουσίασε, καθώς ο σύλλογος δίνει ευκαιρίες σε νέα παιδιά. Ακόμη και οι γονείς μου έμειναν ενθουσιασμένοι», είχε αποκαλύψει ο Μπαπέ στον λογαριασμό του στο twitter. Και δεν είχε άδικο. Οι Μονεγάσκοι μπορεί να ξόδευαν πολλά εκατομμύρια για μεταγραφές, όμως στο παρασκήνιο δούλευαν πολύ στις μικρές ηλικίες, με το αποτέλεσμα να φαίνεται ξεκάθαρα σήμερα.

Ξαφνικά, δεν βρίσκεται μόνο στις λίστες μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων, αλλά είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Βλέπετε, το ερχόμενο καλοκαίρι είναι ελεύθερος να συνεχίσει την καριέρα του όπου επιθυμεί, καθώς δεν έχει ακόμα υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο. Έτσι, στον Τύπο έχει γραφτεί για όποια μεγάλη ομάδα μπορείτε να φανταστείτε. Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Γιουνάιτεντ, Σίτι, Άρσεναλ, Λίβερπουλ, Τότεναμ, Μπάγερν, Ντόρτμουντ και Παρί φέρονται ήδη να έχουν έρθει σε επαφή με τον ατζέντη του.

Η Nice-Matin αποκάλυψε ότι τις τελευταίες εβδομάδες η Μονακό έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για να τον πείσει να μείνει, όμως εκείνος ακόμα το σκέφτεται. Σύμφωνα με την Journal du Dimanche, μάλιστα, οι Μονεγάσκοι του πρότειναν 1 εκατ. ευρώ ως μπόνους υπογραφής, το οποίο στη συνέχεια ανέβασαν στο 1,6. Το θέμα, όμως, δεν είναι τα χρήματα. Ποτέ δεν ήταν. Εκείνο που θα κρίνει τα πάντα είναι ο χρόνος συμμετοχής και οι προοπτικές εξέλιξης.

Ο Ζαρντίμ τον υπολογίζει, όμως δεν μπορεί να του εγγυηθεί τίποτα από τώρα. Και ο Μπαπέ βρίσκεται ίσως στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της καριέρας του. «Ο Κίλιαν θέλει να παίζει στην Ligue 1. Το κίνητρο είναι εκεί. Καμία πλευρά δεν πιέζει την άλλη. Βρισκόμαστε συνεχώς σε συζητήσεις», τόνισε ο πατέρας του, ενώ στην υπόθεση έχει εμπλακεί τις τελευταίες εβδομάδες και ο νέος τεχνικός διευθυντής της Μονακό, Κλοντ Μακελελέ.

Ο Κεμπό Εκόκο δηλώνει σίγουρος ότι ο μικρός του αδερφός έχει την ωριμότητα να πάρει τη σωστή απόφαση, ενώ ο πατέρας του τόνισε ότι θα τον συμβουλεύσει, όμως στο τέλος εκείνος είναι που θα αποφασίσει. Οι φήμες ότι ο πρόεδρος της Μονακό, Βαντίμ Βασίλιεβ, του έθεσε τελεσίγραφο, απειλώντας το με υποβιβασμό στη δεύτερη ομάδα, διαψεύσθηκαν από τον ίδιο τον Ρώσο παράγοντα.

«Δεν υπάρχει καλύτερο πρότζεκτ για νεαρούς παίκτες στην Ευρώπη από αυτό της Μονακό. Ο Κίλιαν είναι μέρος αυτού του πρότζεκτ», τόνισε σε συνέντευξή του στον RMC. «Θέλουμε να προωθούμε τους παίκτες από τις ακαδημίες μας. Η μπάλα είναι στη δική του πλευρά. Αυτός και οι γονείς του θα πάρουν την απόφαση. Δεν αμφιβάλω για το ενδιαφέρον μεγάλων ομάδων, όμως πόσο χρόνο συμμετοχής θα έχει εκεί; Δεν είμαι σίγουρος. Δεν πρόκειται να αναφέρω λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων, όμως θα πω ότι θα κάνουμε τα πάντα, για να τον κρατήσουμε».

«Του είπα μόνο να συνεχίσει να αγαπάει τόσο το ποδόσφαιρο. Τότε, θα έρθει και η εξέλιξη. Είναι παίκτης, που μπορεί να ξεσηκώσει τους οπαδούς και αυτό είναι κάτι που λείπει σήμερα από το ποδόσφαιρο», σχολίασε ο Εκόκο. Ο Μπαπέ έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο με τη Nike (σημάδια των καιρών) και ονειρεύεται να ακολουθήσει στα χνάρια των Ανρί και Μαρσιάλ.

«Αυτό που δείχνει στην ηλικία του είναι πολύ ενδιαφέρον. Έχει, όμως, δρόμο μπροστά του. Έχω δει πολλούς που ξεκίνησαν έτσι και στη συνέχεια χάθηκαν. Πρέπει να κάνει τις σωστές επιλογές», σχολίασε ο Ζερεμί Τουλαλάν στην Equipe. Το μέλλον θα κριθεί από τις επιλογές του Μπαπέ. Και πολύ σύντομα θα πρέπει να επιλέξει ποιο είναι το καλύτερο περιβάλλον για εκείνον. Μέχρι τότε, έχει μόνο έναν στόχο: «Θα κάνω τα πάντα, ώστε όλοι να θυμούνται το όνομά μου». Και με τα ρεκόρ που έσπασε, φρόντισε να κάνει το πρώτο βήμα για αυτό.

Follow me @entanovasilis

 

Τελευταία Νέα