Ένας Έλληνας στην καρδιά του αγγλικού ποδοσφαίρου!

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Ένας Έλληνας στην καρδιά του αγγλικού ποδοσφαίρου!

bet365

Στο «στρατηγείο» της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, της FA, ο Χρήστος Κανελλέας ασχολείται καθημερινά με την εκπαίδευση της επόμενης γενιάς προπονητών! το gazzetta.gr τον συνάντησε και παρουσιάζει την ιστορία του.

Λίγο έξω από την πόλη του Μπέρτον η FA έχει από το 2012 το δικό της «παλάτι». Το St George's Park αποτελεί την έδρα όλων των εθνικών ομάδων της Αγγλίας και παράλληλα τη βάση για όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα, την εκπαίδευση των προπονητών και πολλά ακόμα. Το gazzetta.gr επισκέφτηκε τις φαντασμαγορικές εγκαταστάσεις και σύντομα θα σας ξεναγήσει σε αυτές με κείμενο, εικόνα και video.

Μέσα στο St George's Park συναντήσαμε και τον μοναδικό Έλληνα που δουλεύει για την αρχαιότερη ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του κόσμου: Την αγγλική FA που από το 1863 οργανώνει το ποδόσφαιρο στη χώρα που το γέννησε. Ο Χρήστος Κανελλέας βρίσκεται σε καθημερινή βάση μέσα στο «στρατηγείο» του αγγλικού ποδοσφαίρου, στον τομέα της οργάνωσης των διπλωμάτων για τους προπονητές.

Από το UEFA A' Licence, το οποίο αποτελεί αρμοδιότητά του, έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια ονόματα με τη δική τους ιστορία στο ποδόσφαιρο. Ο Πίτερ Σμάιχελ, ο Ντουάιτ Γιορκ, ο Ρόμπι Φάουλερ, ο Ντέιβιντ Τζέιμς, ο Σκοτ Πάρκερ, ο παλιότερος Κέβιν Ρίτσαρντσον και ο... δικός μας Γιάννης Σαμαράς. Άμεση συνεργασία είχε και με τον Στιβ Ρούτερ, ο οποίος ήταν Coach Education Manager πριν φύγει για τον Παναθηναϊκό, ενώ έκανε και παραδόσεις στα UEFA A και Pro.

Οι προπονητές... στα χέρια του!

Ποιος ακριβώς ο ρόλος του Κανελλέα; Ας αφήσουμε τον ίδιο να μας εξηγήσει. «Είμαι στην FA από το 2013. Πριν μετακομίσω στο St George's Park δούλευα στο Γουέμπλεϊ στο ίδιο τμήμα, αλλά με άλλο τύπο διπλωμάτων. Τώρα πλέον λεγόμαστε FA Education. Μέχρι το καλοκαίρι το όνομα ήταν FA learning και ουσιαστικά η ευθύνη που έχουμε είναι να οργανώνουμε όλα τα διπλώματα που έχουν να κάνουν με τους προπονητές. Με γιατρούς, φυσικοθεραπευτές, διαιτητές, γενικά έχουμε έναν ρόλο supervisor για τις υποπεριφέρειες.

Έτσι όπως έχουμε δομήσει τα διπλώματά μας, οι υποπεριφέρειες, όπως είναι οι ΕΠΣ στην Ελλάδα έχουν την ευθύνη να οργανώνουν τα χαμηλότερου επιπέδου διπλώματα που είναι το level 1, level 2 και κάποια ακόμα που έχουν να κάνουν με ακαδημίες και μικρά παιδιά ή πρώτες βοήθειες και μετά στο δικό μας το κομμάτι εδώ έχουμε το ρόλο του supervisor, να εξασφαλίζουμε δηλαδή εκείνοι τα κάνουν όλα σωστά. Από εκεί και πέρα διοργανώνουμε τα πιο elite διπλώματα. Τα διπλώματα της UEFA δηλαδή. Εγώ προσωπικά κάνω το UEFA A licence, όλο το event management».

Σίγουρα δεν είναι και ό,τι πιο συνηθισμένο για έναν Έλληνα να βρίσκεται ακριβώς στο επίκεντρο της ποδοσφαιρικής εξέλιξης στην Αγγλία. Η ιστορία του Χρήστου Κανελλέα δεν είναι ιδιαίτερα σύνθετη. Αποδεικνύει όμως ότι αν αγαπάς κάτι πραγματικά κι αν θέλεις να να το διεκδικήσεις, θα βρεις την ευκαιρία να το κάνεις. «Μεγάλωσα Ελλάδα, έκανα στο Πανεπιστήμιο Χίο οργάνωση διοίκησης επιχειρήσεων και μετά ήρθα εδώ, στην Αγγλία για μεταπτυχιακό στο Sports management and the business of football στο Λονδίνο και μέσα από εκεί ο director του μεταπτυχιακού με πρότεινε στην FA και έτσι ξεκίνησα να δουλεύω αρχικά σε αυτό το κομμάτι». So simple!

Το κέντρο που άλλαξε τα δεδομένα

Μέσα στο St George's Park ζουν και αναπνέουν όλες οι ομάδες της Εθνικής Αγγλίας. Η δική του η δουλειά έρχεται σε επαφή με τα «Τρία Λιοντάρια»: «Συνδέεται στο ότι κάποιοι από τους προπονητές που μπορεί να εμπλέκονται με της εθνικές μπορεί να θέλουν να κάνουν αυτά τα διπλώματα. Τους βλέπουμε συχνά γιατί από όλες τις ηλικίες έχουμε εδώ και τις 24 ομάδες της Εθνικής, το οποίο συμπεριλαμβάνει προφανώς και ομάδες που έχουν αναπηρίες και έρχονται να κάνουν τα καμπ τους εδώ αρκετά συχνά. Οπότε ναι, με κάποιους γνωριζόμαστε. Επίσης, κάποιοι προπονητές που ασχολούνται με τις Εθνικές ομάδες παραδίδουν και διπλώματα, όπως για παράδειγμα ο Γκάρεθ Σαουθγκέιτ της K-21. Το καλό είναι ότι δεν υπάρχει απόσταση από αυτούς από πλευράς εμπειριών με τις παραδόσεις στους προπονητές και το κλίμα είναι αρκετά δεμένο».

Ο Χρήστος μας εξηγεί λίγο παραπάνω το πως ακριβώς γίνονται τα διπλώματα στο Νησί, τις δικές του αρμοδιότητες, αλλά και τον ρόλο του προπονητικού κέντρου: «Εχουμε κι άλλα διπλώματα, όπως το Advanced Youth Award το οποίο ήταν μέχρι πρότινος δικό μας μόνο δίπλωμα, αλλά τον Ιούνιο αναγνωρίστηκε από την UEFA οπότε πλέον έχει και τη στάμπα της. Είναι πολύ καλό δίπλωμα για τις ακαδημίες. Εγώ προσωπικά κάνω το UEFA A, όπως σας είπα. Σε αυτό το κομμάτι είναι από την αρχή μέχρι το τέλος. Έχω την ευθύνη από τις ημερομηνίες και το ξενοδοχείο, μέχρι να τρέξω τις αιτήσεις και να πάρω τα βιογραφικά από τους προπονητές, να κάτσω κάτω με τον course director και να κάνουμε την επιλογή των προπονητών, τον εξοπλισμό, τα δωμάτια, την τεχνολογία που θα χρειαστεί... Είμαστε τυχεροί γιατί πλέον έχουμε τις εγκαταστάσεις εδώ στο St George's Park.

Όταν ήμασταν στο Γουέμπλεϊ ουσιαστικά τα διπλώματά μας τα τρέχαμε σε ένα συγκρότημα στο Ρέντινγκ και σε ένα άλλο στο Λίλσολ. Τώρα τρέχουμε τα elite διπλώματα, δηλαδή το A και το Pro, εδώ. Και το B είναι elite, αλλά ουσιαστικά τρέχει σε όλη τη χώρα. Εμείς το οργανώνουμε αλλά διεξάγεται στις υποπεριφέρειες. Για το Pro μέχρι πρότινος είχαμε ένα δίπλωμα κάθε ενάμιση χρόνο. Πλέον τρέχουμε δύο διπλώματα. Οπότε θέλουμε να αυξήσουμε τους προπονητές». Είναι ένα γεγονός στο οποίο έχουν εστιάσει αρκετοί αναλυτές. Η νέα γενιά ικανών Άγγλων προπονητών, πρέπει να φτάσει σε υψηλότερο επίπεδο από τους προκατόχους της. Και αυτό είναι ένα από τα οράματα που είδαμε στους ανθρώπους της FA.

«Ο καθένας σεβαστός στο κομμάτι του»

Μια τριετία στο υψηλότερο επαγγελματικό επίπεδο έχει προσφέρει αρκετές παραστάσεις και εμπειρίες στον Χρήστο. Θα μπορούσαν όμως αυτές να εφαρμοστούν στην Ελλάδα; «Σίγουρα το έχω σκεφτεί. Μακροπρόθεσμα ναι. Σίγουρα θέλω να αποκτήσω εμπειρίες εδώ και μετά να μπορέσω να γυρίσω πίσω. Όχι απαραίτητα να δουλέψω πάλι στο ίδιο κομμάτι, θα με ενδιέφερε αν δουλέψω και σε σύλλογο ή σε οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με τον αθλητισμό. Θέλω να πιστεύω όμως ότι όταν πάρω την απόφαση να γυρίσω θα υπάρχουν και οι κατάλληλες συνθήκες από πλευρά οργάνωσης, υποδομών, ώστε να μπορέσω αυτά που έχω στο μυαλό μου να τα εφαρμόσω», απαντάει.

Συζητάμε λίγο για το κενό εκπαιδευμένων στελεχών στον αθλητισμό της χώρας μας. «Λείπουν πάρα πολύ και εμένα προσωπικά αυτό που με φοβίζει στο να γυρίσω πίσω είναι το κατά πόσο είναι διατεθειμένοι οι σύλλογοι, η Ομοσπονδία, ο αθλητισμός γενικά να επενδύσει σε εμάς», τονίζει ο Χρήστος. «Γιατί στην Ελλάδα είναι λίγο διαφορετικά από πλευράς οργάνωσης. Ό,τι εμπειρίες έχω μαζέψει από το εξωτερικό αν ο πρόεδρος ή ο μάνατζερ θέλει να κάνει το δικό του γιατί αυτό νομίζει ότι είναι σωστό, θα το κάνει. Εδώ στην Αγγλία τουλάχιστον έχουν το καλό ότι ο καθένας στο κομμάτι του είναι σεβαστός. Ξέρουν ότι αν εγώ πάρω μια απόφαση για το δίπλωμα θα τη σεβαστούν και θα προχωρήσουν με βάση αυτό. Είναι λίγο ξεκάθαρες οι ιεραρχίες και τα κομμάτια για το τι κάνει ποιος και τι αποφάσεις μπορεί να πάρει. Στην Ελλάδα νομίζω είναι συγκεχυμένοι αυτοί οι ρόλοι. Ο πρόεδρος δηλαδή μπορεί να πάρει αποφάσεις για όλα».

Αγγλία λοιπόν. Μια πιο σίγουρη διέξοδος για όποιον ψάχνει κάτι ανάλογο. «Σίγουρα. Υπάρχουν ευκαιρίες γενικά στο εξωτερικό. Δεν είναι εύκολο. Πιστεύω ότι ακόμα και στο εξωτερικό είναι λίγο θέμα networking και λίγο γνωριμιών. Εγώ ήμουν αρκετά τυχερός γιατί με πρότεινε ο υπεύθυνος του μεταπτυχιακού οπότε αρκετά γρήγορα όταν τελείωσα μπήκα στην FA. Μετά έφυγα από την Ομοσπονδία, δούλεψα στους Ολυμπιακούς-Παραολυμπιακούς του Λονδίνου και ξαναγύρισα όταν μετακόμισαν εδώ πάνω. Σίγουρα θα ενθάρρυνα κάποιον ο οποίος αγαπάει τον αθλητισμό, το χώρο αυτό να ασχοληθεί και να βγει στο εξωτερικό. Είναι όμως και θέμα υπομονής, να χτυπήσεις πόρτες, να κάνεις τις γνωριμίες».

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Γενικότερα στο St George's Park η τεχνολογία είναι σε άλλο επίπεδο. Θα διαβάσετε χαρακτηριστικά παραδείγματα στο αναλυτικό αφιέρωμα που θα ακολουθήσει. Ανάλογες υποδομές υπάρχουν και στον τομέα του Εducation. «Στα διπλώματά μας, εξαρτάται ποιο κάνεις βέβαια και στο A licence υπάρχει αρκετά πλέον, προσπαθούμε να εισάγουμε όσο μπορούμε και την τεχνολογία. Εξαρτάται βέβαια και από το δίπλωμα, όπως και από τι ηλικίες θα κοουτσάρει ο προπονητής. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να δίνουμε αρκετές ευκαιρίες στους προπονητές να κάνουν delivery μέσα στο γήπεδο σε ένα θέμα, με ποδοσφαιριστές που φέρνουμε από τις ακαδημίες ή από επαγγελματικές ομάδες και τους τραβάμε βίντεο.

Αυτή η τεχνολογία λέγεται triple play, ουσιαστικά τους δίνουμε έναν κωδικό, υπάρχει ένα application και μετά μπορούμε να τους δώσουμε πρόσβαση στο βίντεο που έχουμε τραβήξει από οποιαδήποτε τηλεόραση του χώρου και αν έχουν το application μπορούν να το κάνουν από το σπίτι τους, το τηλέφωνό τους από οτιδήποτε. Αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε είναι όταν τελειώσει η συνεδρία να έχουμε έναν προπονητή, από αυτούς που διδάσκουν στα διπλώματα που θα κάτσει κάτω μαζί τους, θα αναλύσουν το video και θα τους δώσουν feedback. Π.χ θα τους πουν "από πλευράς επικοινωνίας υστερείς λίγο εδώ, στο κομμάτι της τεχνικής εδώ, στο κομμάτι αυτό το έχασες λίγο". Έτσι προσπαθούμε να τους βελτιώσουμε και μετά έρχονται και κάνουν πάλι το ίδιο.

Τηλεόραση μέσα στα αποδυτήρια του St George's Park, με απευθείας σύνδεση στα γήπεδα του προπονητικού κέντρου

Επίσης έχουμε ένα άλλο σύστημα που λέγεται refling, στο οποίο βάζουμε το μικρόφωνο στον προπονητή και δίνουμε headsets σε εκείνους που κάνουν το δίπλωμα και κάθονται στην κερκίδα και τους ακούν. Ο παλιότερος τρόπος ήταν να έχουμε μικρόφωνα και ηχεία, αλλά είχαμε προβλήματα με τον ήχο, με τον αέρα αν ήταν έξω και με αυτά. Με το refling είναι αρκετά εποικοδομητικό γιατί μπορούν να ακούν καθαρές οδηγίες. Στο advanced youth έχουμε άλλες τεχνολογίες που έχουν να κάνουν με το iPad, με άλλα apliccations, με το performance analysis, οπότε προσπαθούμε με τον τύπο διπλωμάτων που δουλεύουμε να εισάγουμε την κατάλληλη τεχνολογία».

Αγάπη και σεβασμός...

Καταλήγοντας, ο Χρήστος Κανελλέας εξηγεί τα στοιχεία που κάνουν τη διαφορά: «Είναι η οργάνωση, το γεγονός ότι αγαπάνε πάρα πολύ το ποδόσφαιρο. Πραγματικά πάρα πολύ. Και παρόλα αυτά δεν βγάζουν το δικό μας τον φανατισμό. Έχουν απίστευτη αγάπη σε αυτό που κάνουν, απίστευτη αγάπη. Θεωρώ ότι τώρα με τις καινούργιες εγκαταστάσεις, με το γεγονός ότι αυξάνουμε τα διπλώματά μας και το επίπεδο, θεωρώ ότι σιγά-σιγά θα έρθουν περισσότερες επιτυχίες, γιατί το κομμάτι των εθνικών ομάδων και των επιτυχιών είναι συνδεδεμένο με αυτό.

Με το St George's Park θα βοηθούμε αρκετά. Είναι πολύ σημαντικό για τις εθνικές ομάδες και για εμάς, που ασχολούμαστε με την προπονητική, με τα διπλώματά τους, αλλά για τις εθνικές το γεγονός ότι τους παρέχουμε εγκαταστάσεις, ότι μπορούμε να φέρουμε την ομάδα εδώ των ανδρών και αυτοί να είναι στο ίδιο σημείο που είναι και τα 15χρονα της εθνικής και μπορούν να μάθουν από αυτούς και ξέρεις δεν κάνουμε διαχωρισμούς το θεωρώ πολύ σημαντικό. Και το γεγονός ότι μπορούν να παίρνουν εμπειρίες...»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.