Ταλέντο της χρονιάς: Η πρώτη 5άδα υποψηφίων! (polls)

Θάνος Σαρρής
Το FourFourTwo του gazzetta.gr σας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε τον καλύτερο παίκτη U-21 για το 2014! Διαβάστε την παρουσίαση των πέντε πρώτων υποψήφιων. Γράφει ο Θάνος Σαρρής.

Η συντακτική ομάδα των διεθνών του gazzetta.gr αποφάσισε να σας δώσει την ευκαιρία να επιλέξετε τον καλύτερο παίκτη κάτω των 21 ετών για το 2014. Τα κριτήρια είναι ίδια με εκείνα του Golden Boy, του βραβείου που έχει θεσπίσει η Tuttosport, όμως πρόκειται για διαδικασία που συμμετέχουν μόνο δημοσιογράφοι.

Έτσι, αποφασίσαμε να πρωτοπορήσουμε και να δώσουμε σε εσάς τη δυνατότητα ψήφου μέσω του FourFourTwo. Η αρχική λίστα, την οποία συντάξαμε περιλάμβανε 68 ονόματα παικτών που ήταν γεννημένοι μέχρι το 1994 και από τη δική μας ψηφοφορία προκύπτουν οι 20 (σε δύο δεκάδες για τεχνικούς λόγους), τους οποίους έχετε δικαίωμα να ψηφίσετε! Διαβάστε την παρουσίαση των πρώτων πέντε υποψήφιων! Θα ακολουθήσουν κείμενα και για τους υπόλοιπους.

Ραχίμ Στέρλινγκ

Αναμφίβολα το όνομα από τη λίστα που έκανε τον περισσότερο θόρυβο μέσα στο 2014. Ο Ραχίμ Στέρλινγκ αναδείχθηκε από τον Μπρένταν Ρότζερς, κάνοντας την περσινή σεζόν 33 εμφανίσεις και πετυχαίνοντας 9 γκολ στην Premier League με τη φανέλα της Λίβερπουλ. Έκανε ντεμπούτο με τον Νταλγκλίς στον πάγκο, ωστόσο υπό τις οδηγίες του Βορειοιρλανδού ξεδίπλωσε το ταλέντο του και έγινε το απόλυτο σύμβολο της νέας εποχής στο Άνφιλντ. Η δική του πολύ καλή χρονιά και η ικανότητα του στην ντρίμπλα, την επιτάχυνση και στη δημιουργία... χάους στις αντίπαλες άμυνες, συντέλεσε στην εξαιρετική επιθετική λειτουργία, που έφερε τους Reds να παλεύουν μέχρι το τέλος για το Πρωτάθλημα. Η... μονιμοποίησή του στην Εθνική ήταν απλά θέμα χρόνου, καθώς ντεμπούτο είχε κάνει ήδη από το 2012. Και η συμμετοχή του στο Μουντιάλ ήταν δεδομένη. Το ξεπέταγμά του έφερε επίσης ενδιαφέρον από άλλες ομάδες και η Λίβερπουλ ψάχνει τρόπο να του ανανεώσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα το συμβόλαιο! Σε ηλικία 19 ετών, έχει δείξει ότι διαθέτει ό,τι χρειάζεται για να καθιερωθεί σε κορυφαίο επίπεδο.

Οι δικοί του στόχοι, είναι ξεκάθαροι: «Να παίζω συνέχεια, να σκοράρω περισσότερα γκολ και να δώσω περισσότερες ασίστ στους συμπαίκτες μου», είχε δηλώσει στο FourFourTwo. Η εξέλιξη του νεαρού μεσοεπιθετικού αναγνωρίζεται από τους πάντες. Ο Τζον Τέρι πιστεύει ότι είναι «εκπληκτικός», ο Γκάρι Νέβιλ τον χαρακτήρισε «απόλυτο κίνδυνο», ενώ ο προπονητής του Μπρένταν Ρότζερς πιστεύει πολύ απλά ότι ο Στέρλινγκ «εξελίσσεται σε έναν υπέροχο νεαρό άντρα».

Τζον Στόουνς

Αρκετοί θεωρούν ότι μπορεί να αποτελέσει το επόμενο σέντερ μπακ της Εθνικής Αγγλίας. Το 2013-14 ήταν η χρονιά της καθιέρωσης στην Premier League, κάνοντας 42 συμμετοχές με την Έβερτον, η οποία τον αγόρασε από την Μπάρνσλεϊ, πιστεύοντας πολύ στο ταλέντο του. Οι τραυματισμοί των Τζαγκιέλγκα και Ντεστέν του έδωσαν την ευκαιρία την οποία... άρπαξε από τα μαλλιά! Δυνατός, ώριμος για την ηλικία του και με καλή μεταβίβαση, η οποία αποτελεί το προσόν που αν δουλευτεί, θα τον κάνει να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους Άγγλους στόπερ. Χαρακτηριστικό το 90% ποσοστό επιτυχίας στις πάσες που είχε την περσινή σεζόν. Τον Αύγουστο του 2014 υπέγραψε νέο, πενταετές συμβόλαιο με τους Μέρσεϊσαϊντερς, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα, τον Μάιο, έκανε ντεμπούτο και με την Εθνική Αγγλίας. Ο Ρόι Χόντσον τον είχε στους σταντ μπάι παίκτες για το Μουντιάλ του 2014, περιμένοντας την πορεία της αποθεραπείας του Φιλ Τζόουνς. Ο Γκάρι Λίνεκερ ήταν μεταξύ εκείνων που ισχυρίζονταν ότι πρέπει να βρεθεί στην τελική επιλογή. Τελικά, δεν πήγε στη Βραζιλία, αλλά τον Σεπτέμβριο έκανε την πρώτη του εμφάνιση στα «Λιοντάρια» ως βασικός.

Ο τραυματισμός στον αστράγαλο στις 5 Οκτωβρίου τον οδήγησε στο χειρουργείο, με τον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ να δηλώνει ικανοποιημένος από την πορεία της αποθεραπείας του. Το όνομά του έχει ακουστεί για την Τσέλσι και όλα δείχνουν ότι σύντομα θα βρεθεί στο στόχαστρο και άλλων! Στην προετοιμασία για την περσινή χρονιά, σκόραρε με πέναλτι αλά Πανένκα στο φιλικό με τη Γιουβέντους! Όχι και τόσο σύνηθες για κεντρικό αμυντικό...

Καλούμ Τσέιμπερς

«Arsene Knows...», λέει το... ρητό που έχει αναπτυχθεί γύρω από το όνομα του προπονητή της Άρσεναλ. Ο Βενγκέρ λοιπόν αποφάσισε να δαπανήσει 16 εκατομμύρια λίρες για τον 19χρονο αμυντικό, ο οποίος με τη Σαουθάμπτον του Μαουρίτσιο Ποκετίνο, την περσινή, χρονιά, έβγαλε μάτια. Ακολούθησε το δρόμο των Γουόλκοτ και Όξλεϊντ Τσάμπερλεϊν, από τους «Άγιους» στους «Κανονιέρηδες» και στόχος του είναι η καθιέρωση. «Ο τρόπος με τον οποίο προσαρμόστηκε στην Premier League πέρσι, σε τόσο μικρή ηλικία, δείχνει ότι έχει εκπληκτική ποιότητα», τόνιζε ο Αλσατός τεχνικός. Από το πρώτο ματς της χρονιάς, την αναμέτρηση για το Community Shield με την Άρσεναλ έδειξε προσόντα αντιστρόφως ανάλογα με την ηλικία του, παίζοντας αντί για τη φυσική του θέση, που είναι στα δεξιά της άμυνας, ως σέντερ μπακ, καλύπτοντας το κενό του Περ Μερτεζάκερ. Έκανε ντεμπούτο με την Εθνική στις 3 του Σεπτεμβρίου, αλλάζοντας τον... προηγούμενο υποψήφιο, Τζον Στόουνς!

Στα παιχνίδια με το Σαν Μαρίνο και την Εσθονία, λόγω του τραυματισμού του παίκτη της Έβερτον, κλήθηκε και πάλι. Στο ματς με το Σαν Μαρίνο έκανε μια γκάφα που προκάλεσε αρνητικά σχόλια, αλλά φυσικά δεν είναι αρκετή για να επισκιάσει το ταλέντο του. «Είναι πολύ ταπεινός, πολύ ήσυχος και δείχνει την αυτοπεποίθησή του στον αγωνιστικό χώρο. Έχει πολύ μεγάλη ποιότητα και δείχνει άνετος είτε ως δεξί μπακ, είτε ως σέντερ μπακ», τόνισε ο συμπαίκτης του Βόιτσεκ Σέζνι.

Ομερίκ Λαπόρτ

Με 35 συμμετοχές στην Μπιλμπάο του Βαλβέρδε, η οποία τερμάτισε τέταρτη στην περσινή Primera, ο Ομερίκ Λαπόρτ προκάλεσε ενδιαφέρον από αρκετούς συλλόγους. Ήταν, άλλωστε, και στην καλύτερη 11άδα του πρωταθλήματος, απόρροια των εξαιρετικών εμφανίσεών του. Μπαρτσελόνα, Μπάγερν, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αποτέλεσαν μερικά κλαμπς που ενδιαφέρθηκαν για τον ταλαντούχο αμυντικό. Ωστόσο, ο ίδιος ήταν ξεκάθαρος. Έμεινε στο Μπιλμπάο, με σκοπό να δουλέψει περισσότερο με την ομάδα που τον ανέδειξε. Ο Γαλλο-Βάσκος μετακόμισε μόνιμα στην Ισπανία σε ηλικία 16 ετών και στην Αθλέτικ το 2010. Ο Μαρσέλο Μπιέλσα ήταν εκείνος που πρώτος κατάλαβε την ικανότητά του και τον έριξε στην πρώτη ομάδα, τονίζοντας: «Είναι ένας σπουδαίος παίκτης, έχει τα πάντα. Δεν μπορώ να βρω ούτε μια αδυναμία. Είναι γρήγορος, με δυνατό χαρακτήρα, ανταγωνιστικός, πολύ καλός τακτικά και έξυπνος».

Αμυντικός που μπορεί να παίξει με τη μπάλα κάτω, να σηκώσει το κεφάλι, να φτιάξει παιχνίδι με το αριστερό του και να γίνει τρομερά επικίνδυνος με τις προωθήσεις του, παραμένοντας σταθερότατος στα αμυντικά του καθήκοντα. Έχει παίξει με όλες τις μικρές ομάδες της Γαλλίας, με τελευταία αυτή των Κ-21. Η ρήτρα του βρίσκεται στα 40 εκατομμύρια και η Αθλέτικ περιμένει κρούσεις τον Ιανουάριο, αφού θεωρείται ένας από τους πιο ταλαντούχους αμυντικούς που κυκλοφορούν.

Nαμπίλ Μπενταλέμπ

Η εξέλιξη για τον Αλγερινό μέσο είναι κάτι παραπάνω από ραγδαία. Τον Δεκέμβριο του 2013 έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα της Τότεναμ, απέναντι στη Σαουθάμπτον. Μέχρι τότε, δεν είχε ούτε... σελίδα στη wikipedia! Οι σκάουτς των Σπερς τον εντόπισαν σε ένα δοκιμαστικό που έκανε με τη Μπέρμιγχαμ και το δείγμα γραφής του ήταν αρκετό για να κινήσει τις διαδικασίες απόκτησής του. Ο Αντρέ Βίλας Μπόας είχε καταλάβει το ταλέντο του και πόνταρε πολλά πάνω του, αλλά έφυγε πριν προλάβει να του δώσει την ευκαιρία. Ο Τιμ Σέργουντ, όταν ανέλαβε υπηρεσιακός, δούλεψε πολύ με τους νεαρούς και κατάλαβε ότι είχε έρθει η στιγμή για να παίξει στην ομάδα των ανδρών. Παρότι γεννήθηκε στο Λιλ και αγωνίστηκε στην Κ-19 της Γαλλίας, ο Μπενταλέμπ επέλεξε την Εθνική της Αλγερίας.

Στα 19 του, λοιπόν, είναι ήδη... μουντιαλικός, αφού επιλέχθηκε από τον Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς και αγωνίστηκε στη Βραζιλία. Φέτος, έχει παίξει τέσσερις φορές στο Πρωτάθλημα και 3 στην Ευρώπη, καθώς η Τότεναμ έχει πολλές λύσεις στη θέση του. Το μέλλον, όμως είναι μπροστά του! «Ο Ναμπίλ προπονείται πάντα τόσο δυνατά, που είναι μόνιμα έτοιμος να παίξει βασικός», έλεγε ο Βίλας Μπόας.