Εισήγηση Πλατινί: 5 λόγοι για να μην περάσει

Εισήγηση Πλατινί: 5 λόγοι για να μην περάσει

bet365

Ο Μισέλ Πλατινί έκανε προτάσεις για… εντυπωσιακές αλλαγές στο ποδόσφαιρο και ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τους λόγους που δεν πρέπει να περάσουν ποτέ.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου του βιβλίου, ο πρόεδρος της UEFA τράβηξε τα βλέμματα όχι μόνο όσων παρευρέθηκαν στην εκδήλωση αλλά και ολόκληρου του ποδοσφαιρικού κόσμου. Και δεν ήταν για τα όσα γράφει στο 'Parlons Football' όπως είναι ο τίτλος, αλλά για αυτά που είπε ότι θέλει να εφαρμοστούν στο άμεσο μέλλον στον βασιλιά των αθλημάτων. Ο Γάλλος παράγοντας έχει πρόθεση να προστατέψει τους διαιτητές από τις ατέλειωτες διαμαρτυρίες των παικτών και σόκαρε με την αποκάλυψη ότι θέλει να βάλει στο όμορφο παιχνίδι την 'λευκή κάρτα'. «Η διαφωνία με τους διαιτητές αποτελεί πραγματική επιδημία στο ποδόσφαιρο».

Οι καινοτομίες πάντως δεν σταματούν εδώ, αφού ο Νο1 της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας έχει και δεύτερο στα σκαριά 'χτύπημα' με τον αριθμό των αλλαγών να αυξάνεται σε πέντε. «Κάθε προπονητής θα μπορεί να αντικαθιστά δύο ποδοσφαιριστές στο ημίχρονο και να διατηρεί παράλληλα το δικαίωμα των τριών αλλαγών σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού». Ακολουθούν 5 λόγοι για τους οποίους οι εισηγήσεις του Πλατινί πρέπει να μείνουν στο συρτάρι και σε καμία περίπτωση να μην τους δούμε να ισχύουν στο αγαπημένο μας άθλημα…

Ευνοούνται οι πιο πλούσιες ομάδες - Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το χρήμα είναι ο Νο1 παράγοντας για να δημιουργθεί μία δυνατή ομάδα. Ακόμα και αν δεν υπάρχει σωστός προγραμματισμός τα κλαμπ που μπορούν να δίνουν τεράστια ποσά δυναμώνουν το ρόστερ τους και αποκτούν σημαντικό πλεονέκτημα σε βάρος των υπολοίπων. Ενας κανονισμός που θα επέτρεπε πέντε αλλαγές θα ευνοούσε ακόμα περισσότερο τις πλούσιες ομάδες. Αυτές που ήδη έχουν πανάκριβο υλικό και που θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να αντικαθιστούν πέντε από τους παικταράδες τους βάζοντας άλλους το ίδιο ποιοτικούς. Τα κλαμπ χαμηλότερης δυναμικότητας που με κόπο έχουν φτιάξει μία ανταγωνιστική 11άδα θα έχουν ελάχιστες πιθανότητες να κάνουν την έκπληξη, όπως γίνεται στο μπάσκετ.

Οι psysical παίκτες/ομάδες αδικούνται - Κάτι ακόμα που θα καταστραφεί αν υπάρξουν πέντε αλλαγές στο ποδόσφαιρο είναι το πλάνο με βάση το οποίο έχουν δημιουργήσει το ρόστερ τους κάποιες ομάδες. Για παράδειγμα, αν ένας σύλλογος έχει αποφασίσει να ρίξει το βάρος στη φυσική κατάσταση και επενδύει σε παίκτες που έχουν καλή φυσική κατάσταση και αντοχή. Οι πολλές αλλαγές ακυρώνουν αυτή τη φιλοσοφία αφού πλέον θα υπάρχει η επιλογή για αντικατάταση της μισής ομάδας και με αυτό τον τρόπο 'ακυρώνονται' τα κλαμπ που έχουν ανθεκτικούς ποδοσφαιριστές. Οπως και οι ίδιοι οι τέτοιου τύπου παίκτες χάνουν το πλεονέκτημά τους, αφού ενώ πολλοί σύλλογοι ψάχνουν παίκτες-μηχανάκια που να τρέχουν 90 λεπτά, τώρα θα μπορούν να 'αντικαταστήσουν' αυτή την έλλειψη απλά κάνοντας μία ακόμα αλλαγή.

Χάος με διακοπές και καθυστερήσεις - Φαντάσου απλά τι γίνεται σήμερα στις αμφισβητούμενες φάσεις. Τον βρήκε; Δεν τον βρήκε; Είναι φάουλ; Είναι πέναλτι; Είναι κίτρινη; Είναι κόκκινη; Σε κάθε σφύριγμα οι… συζητήσεις και οι διακοπές είναι ατέλειωτες με αφορμή την απόφαση του διαιτητή. Βάζοντας στο παιχνίδι έναν ακόμα 'πονοκέφαλο' που θα είναι η λευκή κάρτα δημιουργείται μεγαλύτερο χάος αφού ήδη οι καθυστερήσεις είναι πάρα πολλές και κάτι τέτοιο θα κάνει ακόμα χειρότερη την κατάσταση ως προς το συγκεκριμένο κομμάτι. Το πιθανότερο είναι αυτό να βγει σε βάρος του ρυθμού των αγώνων, ενώ εξαιρετική ενδιαφέρον θα παρουσιάζει το τι θα βλέπουμε όταν ο βοηθός θα σηκώνει τον πίνακα για τα λεπτά των καθυστερήσεων. Μετά από δέκα αλλαγές, κάμποσες λευκές κάρτες (αφού ο παίκτης θα βγαίνει και θα μπαίνει) συν τους ήδη υπάρχοντες λόγους οι καθυστερήσεις μπορεί να ξεπερνούν τα δέκα λεπτά.

Ικανοί προπονητές χάνουν το πλεονέκτημά τους - Πέρα από την οργάνωση και τις μελετημένες κινήσεις στις μεταγραφές, ίσως το πιο δυνατό χαρτί των ομάδων είναι ο προπονητής. Ο άνθρωπος που δουλεύει όλη την εβδομάδα για να αποφασίσει ποιους θα επιλέξει για την 11άδα, τι σύστημα θα παρατάξει, αν και πότε θα κάνει rotation. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολη η δουλειά του coach που πρέπει να πάρει τις σωστές αποφάσεις και κάθε φορά έχει στη διάθεσή του μόλις τρεις διορθωτικές κινήσεις. Η μαεστρία της κατάλληλης αλλαγής και της σημασίας που έχει θα χαθεί αν οι τεχνικοί μποροούν να κάνουν δύο έξτρα αλλαγές κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας. Το πλεονέκτημα που έχει ο ικανός προπονητής θα χαθεί αν οι αλλαγές είναι οι μισές από τους παίκτες που αγωνίζονται.

Υπάρχει τρόπος να επιβληθεί πειθαρχία - Οι… συζητήσεις των παικτών με τους διαιτητές είναι σαφώς κάτι που ρίχνει το επίπεδο το αθλήματος, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το γιατρικό για την κατάσταση αυτή είναι η εισαγωγή λευκής κάρτας και δύο επιπλέον αλλαγών. Η UEFA έχει τον τρόπο να τιμωρήσει σκληρά αυτούς που ενοχλούν τον ρέφερι και του δρουν σε βάρους του παιχνιδιού. Εχει τον τρόπο να επιβάλλει αυστηρή πειθαρχία προς τις αποφάσεις με τους υπάρχοντες κανόνες και χωρίς να βάλει μέσα καινούριους οι οποίοι πλήττουν την παράδοση και την αυθεντικότητα του αθλήματος.

Follow me: Giorgio_Oddo

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης