Άριεν Ρόμπεν, το «αποπαίδι» της FIFA (vids)

Άριεν Ρόμπεν, το «αποπαίδι» της FIFA (vids)

Άριεν Ρόμπεν, το «αποπαίδι» της FIFA (vids)

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος απαριθμεί τις περιπτώσεις που ο «ιπτάμενος» Ολλανδός έχει αδικηθεί από την παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

«Εμετό ο Μέσι. Αηδίασε με το νικητή της Χρυσής Μπάλας». Άκρως πετυχημένο το slo-gun του gazzetta, που παρουσίασε με χιουμοριστικό τρόπο και μέσα σε δέκα μόλις λέξεις την πραγματικότητα στην επιλογή του καλύτερου ποδοσφαιριστή του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου. Γιατί ίσως ούτε ο αργεντινός περίμενε πως θα κατακτούσε το συγκεκριμένο βραβείο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα τελευταία χρόνια ο Λιονέλ Μέσι είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του πλανήτη. Όπως δεν υπάρχει, επίσης, αμφιβολία πως πρόκειται και για το αγαπημένο παιδί της FIFA. Την ίδια ώρα, σίγουρα υπάρχει κάποιος που μάλλον ο Μπλάτερ και η παρέα του δεν τον βλέπουν και με τόσο καλό μάτι. Ο Άριεν Ρόμπεν.

Ο Ολλανδός οδήγησε σχεδόν μόνος του τους «οράνιε» στην 3η θέση του κόσμου. Τα 3 γκολ που σημείωσε στο Μουντιάλ είναι ίσως η μικρότερη συνεισφορά του στο παιχνίδι της ομάδας. Ο Ρόμπεν ήταν ο ηγέτης, ο άνθρωπος που μάζευε γύρω του όλη την αντίπαλη άμυνα, όμως με κάποιον τρόπο κατάφερνε να ξεφύγει και να προσφέρει στιγμές ποδοσφαιρικής μαγείας.

Μόνο σε μια στιγμή δεν τα κατάφερε. Όταν στο 90’ του ημιτελικού με την Αργεντινή ο Μασεράνο του πήρε την μπουκιά από το στόμα, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να στείλει την μπάλα στα δίχτυα και την Ολλανδία στον τελικό.

Ο Ρόμπεν δικαιούται το μεγαλύτερο μερίδιο στην επιτυχία των «οράνιε» να τελειώσουν (για πρώτη φορά στην ιστορία τους) αήττητοι ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Αντίθετα, ο Μέσι μετά τους ομίλους, στους οποίους πήρε την Αργεντινή από το χέρι, κινήθηκε σε ρηχά νερά. Και φυσικά δεν έπιασε ποτέ στο στόχο του. Να φτάσει επιτέλους τον Ντιέγκο Μαραντόνα.

Αυτή όμως δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ολλανδός άσος «ξεχάστηκε» από τη FIFA. Τον περασμένο Ιανουάριο, στην απονομή της Χρυσής Μπάλας για τον καλύτερο ποδοσφαιριστή του 2013, ο Άριεν Ρόμπεν ήταν απών. Και όχι από επιλογή του.

Μέσι, Ρονάλντο και Ριμπερί ήταν οι τρεις υποψήφιοι για το Ballon d’Or. Πολλοί τότε είπαν πως το βραβείο δεν έπρεπε να καταλήξει στο Κριστιάνο, αλλά στον άσο της Μπάγερν, ο οποίος είχε κατακτήσει με τους Βαυαρούς το νταμπλ στη Γερμανία, το Τσάμπιονς Λιγκ, το ευρωπαϊκό σούπερ-καπ και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Πολύτιμο γρανάζι στην καλοκουρδισμένη γερμανική μηχανή ο Ριμπερί, όμως ο άνθρωπος που πήρε από το χέρι την Μπάγερν και την οδήγησε στην κορυφή του κόσμου ήταν ο Άριεν Ρόμπεν (απέκλεισε μόνος του την Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά, νικητήριο γκολ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με την Ντόρτμουντ). Κι όμως, ο Ολλανδός δεν είχε καν θέση στην τελική τριάδα. Ας μην έπαιρνε το βραβείο, ούτε στους 3 καλύτερους δε χωρούσε;

Άλλο «έγκλημα» της FIFA εναντίον του Ρόμπεν ήταν πως στο ίδιο γκαλά, ο Ρόμπεν δε βρισκόταν καν στην καλύτερη ενδεκάδα της χρονιάς. Μιας χρονιάς που τα είχε σαρώσει όλα, μην ξεχνάμε. Νόιερ – Λαμ, Σέρχιο Ράμος, Τιάγκο Σίλβα, Ντάνι Άλβες – Τσάβι, Ινιέστα, Ριμπερί – Μέσι, Ρονάλντο, Ιμπραϊμοβιτς ήταν η κορυφαία ενδεκάδα για το 2013. Πουθενά ο Ρόμπεν.

Κι επειδή το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο νούμερα και στατιστικά, όποιος «βλέπει» μπάλα, καταλαβαίνει πως αν ο Ρόμπεν δεν είχε τόσα προβλήματα τραυματισμών, θα ήταν στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δέκα χρόνια και η καριέρα του (και τα συμβόλαια επίσης) θα ήταν εφάμιλλα των Μέσι-Ρονάλντο.

Επειδή όμως με τα «αν» δε γράφεται ιστορία, ο Ρόμπεν δικαιούταν να κατακτήσει τη Χρυσή Μπάλα σε αυτό το Μουντιάλ. Το τελευταίο – ενδεχομένως – σε τόσο υψηλό επίπεδο στην καριέρα του. Γιατί καλή και εμπορική η κόντρα Μέσι-Ρονάλντο, όμως το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο star system...

 

Τελευταία Νέα