Στη «σκιά» μιας εστίας

Στη «σκιά» μιας εστίας

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γράφει για πέντε τερματοφύλακες, που είναι βασικοί στην εθνική τους ομάδα, όμως είναι αναπληρωματικοί στο σύλλογό τους.

Η θέση του τερματοφύλακα είναι η πιο «ιδιαίτερη» στο ποδόσφαιρο, αφού λόγω της φύσης της σπάνια γίνονται αλλαγές προσώπων από παιχνίδι σε παιχνίδι. Σε κάθε ομάδα υπάρχει ο βασικός, με τους υπόλοιπους να βλέπουν τα περισσότερα παιχνίδια από τον πάγκο ή την εξέδρα, χωρίς να μπορούν να πάρουν ούτε τον ελάχιστο χρόνο συμμετοχής. Τώρα τελευταία, όταν μία ομάδα έχει δύο σχεδόν ισάξιους τερματοφύλακες στο ρόστερ της, έχει εμφανιστεί το φαινόμενο να μοιράζεται ο χρόνος συμμετοχής. Ο ένας στο πρωτάθλημα και ο άλλος σε Ευρώπη και κύπελλο. Ωστόσο, Νο1 παραμένει αυτός που έχει τις περισσότερες συμμετοχές, δηλαδή αυτός που παίζει στο πρωτάθλημα και έτσι παρά το συγκεκριμένο «τρικ», υπάρχουν σπουδαίοι γκολκίπερ, που είναι αναπληρωματικοί στους συλλόγους τους. Ακόμη κι αν στις εθνικές τους ομάδες είναι βασικοί.

Γιάσπερ Σίλεσεν
Στα 22 του, το 2011, πήγε στον Άγιαξ και μετά από δύο σεζόν που μέτρησε ελάχιστες συμμετοχές, ο Ολλανδός γκολκίπερ έγινε βασικός κάτω από τα δοκάρια του «Αίαντα». Τότε, έγιναν και οι πρώτες κλήσεις στην εθνική ομάδα της χώρας του, με τον Σίλεσεν να γίνεται γρήγορα Νο1 και στους «οράνιε». Οι εμφανίσεις του προκάλεσαν το ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα, η οποία μετά την αποχώρηση του Κλαούντιο Μπράβο κινήθηκε πέρσι το καλοκαίρι για την απόκτηση του Σίλεσεν, ως back up του Τερ Στέγκεν. Έτσι, ο Ολλανδός από βασικός στον Άγιαξ, μετατράπηκε σε αναπληρωματικό στους «μπλαουγκράνα», αγωνιζόμενος κυρίως σε αγώνες κυπέλλου. Αυτό του προκάλεσε «πλήγμα» στην παρουσία του στην εθνική Ολλανδίας, αφού σε αρκετά ματς το προηγούμενο διάστημα έμεινε στον πάγκο. Ωστόσο, η παρουσία του στα τελευταία δύο παιχνίδια των «οράνιε», φανέρωσε πως παραμένει η πρώτη επιλογή για την εστία της εθνικής του ομάδας.

Σέρχιο Ρομέρο
Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, είναι ο βασικός τερματοφύλακας της εθνικής Αργεντινής από το 2009, έχοντας απουσιάσει από ελάχιστους αγώνες της «αλμπισελέστε» από τότε. Ο Ρομέρο δεν έχει χάσει ούτε λεπτό (!) στα δύο τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα (2010, 2014) και τον εμπιστεύονται όλοι οι ομοσπονδιακοί τεχνικοί της χώρας, ακόμη κι αν είναι... στα κάτω του σε συλλογικό επίπεδο. Όπως του συμβαίνει από το 2015, όταν έγινε ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στο περιθώριο της επικείμενης αποχώρησης του Ντε Χέα, ο Αργεντινός αγωνίστηκε σε κάποια παιχνίδια της Πρέμιερ Λιγκ, όμως όταν ο Ισπανός πορτιέρο έμεινε στο Ολντ Τράφορντ, ο Ρομέρο πήγε στον πάγκο. Με τους «μπέμπηδες» αγωνίζεται μόνο σε αγώνες κυπέλλου, με τον Μουρίνιο να τον εμπιστεύεται πέρσι σε όλο το Γιουρόπα Λιγκ, στην πορεία μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου.

Νταβίντ Οσπίνα
Μετά την εκπληκτική του παρουσία στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, ο Κολομβιανός γκολκίπερ υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Άρσεναλ. Ο Αρσέν Βενγκέρ τον υπολόγιζε για βασικό, όμως ο Οσπίνα αντιμετώπισε κάποια προβλήματα τραυματισμών, που τον κράτησαν για μεγάλο διάστημα εκτός αγωνιστικής δράσης. Το επόμενο καλοκαίρι, οι «κανονιέρηδες» απέκτησαν τον Πετρ Τσεχ, όμως παρά τις προτάσεις που δέχθηκε, ο Οσπίνα παρέμεινε στην ομάδα και πλέον παίρνει χρόνο συμμετοχής μόνο σε ευρωπαϊκούς αγώνες και παιχνίδια κυπέλλου, αφού Νο1 είναι ο Τσεχ. Αυτό, πάντως, δεν του έχει κοστίσει την παρουσία του στην εθνική Κολομβίας, όπου είναι βασικός και αναντικατάστατος κάτω από τα δοκάρια εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.

Κλαούντιο Μπράβο
Στην εθνική Χιλής δεν είναι μόνο ο βασικός τερματοφύλακας, αλλά είναι ο αρχηγός της ομάδας και ένας από τους ηγέτες των «ρόχας», συμβάλλοντας καθοριστικά στις επιτυχίες των τελευταίων ετών. Ο Μπράβο συνεχίζει να είναι το Νο1, παρά το γεγονός πως σε συλλογικό επίπεδο η καριέρα του έχει καθοδική πορεία. Μετά από μία διετία στην Μπαρτσελόνα, όπου ήταν βασικός στα παιχνίδια του ισπανικού πρωταθλήματος, ο Χιλιανός πέρσι έγινε κάτοικος Μάντσεστερ, για λογαριασμό της Σίτι. Αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Πεπ Γκουραδιόλα, ο οποίος του έδωσε θέση βασικού από την πρώτη στιγμή. Ωστόσο, ο Κλαούντιο Μπράβο δε δικαίωσε σε καμία στιγμή τις προσδοκίες, χάνοντας κάποια στιγμή τη θέση του κάτω από τα δοκάρια από τον Καμπαγιέρο. Το φετινό καλοκαίρι, η Σίτι απέκτησε από την Μπενφίκα τον Έντερσον, ο οποίος από τα φιλικά φαίνεται πως θα είναι η πρώτη επιλογή κάτω από τα δοκάρια των «σίτιζενς», με τον Μπράβο να μένει πάλι στον πάγκο.

Βόιτσεχ Σέζνι
Η διαφορά του σε σχέση με όλους τους παραπάνω τερματοφύλακες είναι πως ο Πολωνός δεν είναι σταθερά το Νο1 στην εθνική ομάδα της χώρας του. Αν και είναι αυτός που έχει ξεκινήσει βασικός στα δύο τελευταία Euro με την Πολωνία, στη συνέχεια της διοργάνωσης χάνει τη θέση του κάτω από τα δοκάρια. Ο 27χρονος αρχίζει τώρα να ξαναγίνεται βασικός, αντί του Φαμπιάνσκι, αφού τις τελευταίες δύο σεζόν, που ήταν δανεικός στην Ρόμα, έκανε εκπληκτικές εμφανίσεις. Έτσι, η Γιουβέντους αποφάσισε να επενδύσει στον Σέζνι, ως αντι-Μπουφόν, όταν ο Ιταλός σταματήσει την καριέρα του. Τον απέκτησε φέτος το καλοκαίρι από την Άρσεναλ, ωστόσο και ο ίδιος ο Πολωνός γνωρίζει πως θα βρίσκεται στη «σκιά» του μεγάλου Τζίτζι και θα προσπαθήσει να αρπάξει τις ευκαιρίες που θα του δοθούν, ώστε να είναι έτοιμος να γίνει Νο1, όταν ο Μπουφόν πει το μεγάλο «αντίο».

 

Τελευταία Νέα