Το Football Manager του πραγματικού ποδοσφαίρου

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Το Football Manager του πραγματικού ποδοσφαίρου

bet365

Το πρωτοποριακό πρότζεκτ της Φράιζενμπρουχ κάνει τον κόσμο ιδιοκτήτη και προπονητή, δίνοντάς του λόγο για τα πάντα στον σύλλογο! Ο Θάνος Σαρρής γράφει για το γερμανικό ποδοσφαιρικό πείραμα που αναζητά μιμητές.

Σκεφτείτε λίγο τον επιθετικό της ομάδας σας, η οποία παίζει ακόμα στα ερασιτεχνικά. Ψηλός, όχι και τόσο ευέλικτος. Ολίγον στραβοκάνης. Έχει έλθει για να στέλνει τη μπάλα στο πλεκτό. Όμως δεν τα καταφέρνει και τόσο συχνά. Το μυαλό του «κολλάει» όταν βγαίνει τετ-α-τετ και κάθε φορά, σας κάνει να βγάζετε καπνούς από τα αυτιά. Ο προπονητής είναι αποφασισμένος να τον χρησιμοποιεί μέχρι να βρει ρέντα. Εσείς όμως μπορείτε να αλλάξετε τα σχέδιά του.

Η παραπάνω υπόθεση αποτελεί πραγματικότητα στην Φράιζενμπρουχ, μια ερασιτεχνική ομάδα του Έσεν η οποία κινείται διοικητικά και λειτουργικά σε έναν εντελώς διαφορετικό άξονα από αυτόν του ποδοσφαίρου, ανεξαρτήτως επιπέδου. Αυτός είναι και ο λόγος που τελευταία η ομάδα με τα πράσινα από το Ρουρ έχει αρχίσει και απασχολεί τον Τύπο. Η FAZ έχει αφιερώσει αρκετό χώρο στα κατορθώματά της, ενώ πρόσφατα ασχολήθηκε μαζί της και το ESPN!

Η TC Φράισζνμπρουχ είναι με διαφορά πρώτη στην δεύτερη κατηγορία της Kreisliga και ήδη κάνει τα πλάνα της για την επόμενη σεζόν, στην πρώτη. Το γηπεδάκι της βρίσκεται σε ένα ξέφωτο δάσους, χωρίς χορτάρι. Οι αντίπαλοι είναι κοντά, οπότε δεν έχει να διανύσει μεγάλες αποστάσεις, μιας και πρόκειται για ομάδα που αγωνίζεται στην ένατη κατηγορία. Κι όμως, το site της είναι περισσότερο εκσυγχρονισμένο από πολλά επαγγελματικών ομάδων, αφού ουσιαστικά αποτελεί το μεγάλο πεδίο αλληλεπίδρασης του κόσμου με την ομάδα. Στοιχεία για κάθε παίκτη, στατιστικά σαν να παίζει στη Bundesliga, ακόμα και συνεντεύξεις. Τα ματς ανεβαίνουν σε βίντεο, ενώ κάθε παίκτης κουβαλά GPS προκειμένου να καταγράφονται οι κινήσεις του. Ανάλογες πληροφορίες υπάρχουν και για τις προπονήσεις. Και με ένα σύστημα drack and drop, μπορεί να φτιάχνει την 11άδα!

«Μαζί μας οι χρήστες μπορούν να καθορίσουν τα πάντα», τονίζει στη FAZ ο Πίτερ Βίνγκεν, ο οποίος με δύο φίλους του σκαρφίστηκε και υλοποίησε το πλάνο. Οποιοσδήποτε, από κάθε γωνιά του κόσμου, μπορεί να γραφτεί μέλος στην ομάδα και με πέντε ευρώ το μήνα να έχει λόγο στα πάντα. Κυριολεκτικά στα πάντα! Από το σύστημα της ομάδας και την 11άδα, μέχρι τις μεταγραφές και τις τιμές στα εισιτήρια, στις μπύρες και στα λουκάνικα, τα άρθρα που γράφονται, το πως θα επενδυθούν τα χρήματα που συγκεντρώνονται, τα φιλικά προετοιμασίας και άλλα. Καθορίζει επίσης ζητήματα όπως η ώρα της προπόνησης, η έμφαση που θα δοθεί σε συγκεκριμένους τομείς της κτλπ. «Είμαστε το εντελώς αντίθετο από ομάδες όπως η RB Λειψίας και από την γενική εμπορευματοποίηση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Τα μέλη μας μπορούν να καθορίσουν το άμεσο μέλλον του συλλόγου», προσθέτει ο Βίνγκεν, ο οποίος επινόησε το πρότζεκτ παίζοντας το αγαπημένο του Kick Off 3! Επεξεργάστηκε το πλάνο και την πλατφόρμα για σχεδόν δύο χρόνια, πριν προσεγγίσει την ομάδα, η οποία βρισκόταν σε αγωνιστικό και οικονομικό τέλμα. Το 99% των μελών της ψήφισαν θετικά για την υιοθέτηση του πλάνου.

Υπέγραψαν για δέκα χρόνια, διατηρώντας παράλληλα το ερασιτεχνικό στάτους του σωματείου, όπως προβλέπεται στη Γερμανία. Όλα γίνονται σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας. Κάθε «επενδυτής» προφανώς μπορεί να προσφέρει πάνω από το μίνιμουμ των πέντε ευρώ το μήνα και το προφίλ του υπάρχει στην ιστοσελίδα. Οι επιλογές τους σε παίκτες, συστήματα, επενδύσεις κτλπ συγκεντρώνονται και καθορίζουν το προφίλ τους. Είναι προφανές, όπως εξηγεί ο ιθύνων νους του πρότζεκτ, ότι ο γείτονας που παρακολουθεί μέχρι και τις προπονήσεις έχει διαφορετικού είδους αλληλεπίδραση από τον επενδυτή από τη Νέα Ζηλανδία ή τις ΗΠΑ, που βρήκε το όλο πλάνο ενδιαφέρον και αποφάσισε να συμμετάσχει.

Στη διαδικτυακή πλατφόρμα, που θυμίζει κάτι από παιχνίδια προσομοίωσης προπονητικής, ο χρήστης λαμβάνει ένα πλήρες report για το τι έκανε ο κάθε παίκτης στον αμέσως προηγούμενο αγώνα, καθώς και συνολικά στοιχεία για τη σεζόν του. Ο προπονητής δίνει τη δική του άποψη μέσω της πλατφόρμας, όμως στο τέλος πρέπει να συμβιβαστεί με την άποψη της πλειοψηφίας, η οποία φτιάχνει 11άδα όπως στο Football Manager, παίζει με τις τακτικές και τους ρόλους του κάθε παίκτη, επινοεί το δικό του στιλ και γίνεται ένας μικρός τεχνικός! Οι πιο διαδεδομένες προτιμήσεις, εφαρμόζονται στον αγωνιστικό χώρο!

Είναι σημαντικό ωστόσο, ότι οι χρήστες ακολουθούν τη γραμμή του κανονικού προπονητή. «Φυσικά ως προπονητής κάποιες φορές έχω διαφορετική άποψη για το σύστημα και τις μεταγραφές. Αλλά συνολικά, η κοινότητα μέχρι στιγμής συμφωνεί με τις προτάσεις μου», τονίζει ο τεχνικό Μάικ Μέλενσιπ, ο οποίος παίρνει... χαρτάκι για την 11άδα λίγες ώρες πριν το ματς. Όχι από κάποιον παράγοντα, αλλά από τον κόσμο! Το παιχνίδι αφήνεται εντελώς στα χέρια του προπονητή μετά τη λήξη του πρώτου 45λεπτου. Σε περίπτωση που υπάρξει τραυματισμός πριν από αυτό, στη θέση του παίκτη που θα βγει μπαίνει εκείνος που παίζει στην ίδια θέση και ακολουθεί σε ψήφους. Κάθε παίκτης βαθμολογείται μετά το τέλος του αγώνα και αν η συνολική του βαθμολογία είναι κάτω από 60% στο τέλος της σεζόν, τότε αποτελεί παρελθόν. Ανάλογη αξιολόγηση υπάρχει και για τον προπονητή.

Μολονότι αυτό ουσιαστικά κάνει κάπως άχαρη τη δουλειά του, για τον Βίνγκερν η συλλογική απόφαση, σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία του προπονητή συνδυάζονται μέχρι στιγμής αρμονικά. Ο Μέλενσιπ ωστόσο αποφάσισε να αποχωρήσει στο τέλος της σεζόν, αφού οι πάνω από 500 συνδρομητές που καθορίζουν τις τύχες του συλλόγου αποφάσισαν να μην προτείνουν ανανέωση τον Δεκέμβριο, αλλά λίγο πριν τελειώσει η χρονιά, ώστε να καθοριστεί και το μπάτζετ. Ο ίδιος τόνισε ότι «θέλω να γίνω ξανά κανονικός προπονητής, ο οποίος θα μπορεί να αποφασίζει πλήρως για τις τύχες της ομάδας του». Λογικό, για έναν προπονητή με βλέψεις. Αναμενόμενο και για τους επενδυτές-προπονητές, που αναζητούν τον διάδοχό του προκειμένου η αναρρίχηση κατηγοριών να συνεχιστεί.

Ανάλογες προσπάθειες έχουν γίνει και στο παρελθόν από ομάδες όπως Η Φορτούνα Κολωνίας και η Έμπσφλιτ Γιουνάιτεντ στην Αγγλία, οι οποίες όμως για τον έναν ή τον άλλο λόγο δεν καρποφόρησαν. Οι Γερμανοί παρακολούθησαν τα case studies τους, μελέτησαν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία πριν καταλήξουν στην πλήρη εφαρμογή του πλάνου τους και φιλοδοξούν όχι μόνο να μακροημερεύσουν, αλλά να εμπνεύσουν κι άλλους συλλόγους που δεν έχουν πόρους και δυναμική για να εξελιχθούν αλλιώς...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.