Αυτοί που «καίγονται» στο Καμπ Νου

Αυτοί που «καίγονται» στο Καμπ Νου

Αυτοί που «καίγονται» στο Καμπ Νου

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γράφει για πέντε ποδοσφαιριστές που αν θέλουν να εξελιχθεί η καριέρα τους, πρέπει να φύγουν από την Μπαρτσελόνα.

Η μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα αποτελεί όνειρο για κάθε ποδοσφαιριστή. Κι όμως, η παρουσία δίπλα στον Μέσι, στον Σουάρες, στον Νεϊμάρ και στους υπόλοιπους αστέρες των «μπλαουγκράνα» μπορεί να εξελιχθεί σε... εφιάλτη. Γιατί πολύ απλά, με τόσο πλήρες ρόστερ, είναι σχεδόν απίθανο για έναν καινούργιο παίκτη, όχι μόνο να βρει θέση στην αρχική ενδεκάδα, αλλά να πάρει έστω και λίγα λεπτά συμμετοχής. Κάτι που εγκυμονεί κινδύνους, σχετικά με την εξέλιξη της καριέρας του εκάστοτε ποδοσφαιριστή. Αρκεί να θυμηθεί κανείς τον Πέδρο, έναν από τους πρωταγωνιστές στη μεγάλη Μπαρτσελόνα του Γκουαρδιόλα. Μετά την άφιξη του Σουάρες στο Καμπ Νου, ο Ισπανός έβλεπε την ενδεκάδα με το «σταγονόμετρο», με αποτέλεσμα να ζητήσει μεταγραφή το επόμενο καλοκαίρι. Ίσως, την αποδέσμευσή τους χρειάζεται να ζητήσουν και οι παρακάτω πέντε ποδοσφαιριστές.

Ραφίνια
Είναι μέλος της Μπαρτσελόνα από τα 13 του. Δέκα χρόνια μετά, ο Βραζιλιάνος χαφ βρίσκεται μεν στην πρώτη ομάδα, χωρίς όμως να έχει καταφέρει να πάρει φανέλα βασικού. Η τριπλέτα Τσάβι-Ινιέστα-Μπουσκέτς δεν... έσπαγε τα προηγούμενα χρόνια, όμως ούτε μετά την αποχώρηση του Τσάβι και το φετινό παραγκωνισμό του Ινιέστα (τώρα είναι τραυματίας), ο Ραφίνια έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Λουίς Ενρίκε. Πέρσι, ίσως, δικαιολογημένα, καθώς ήταν τραυματίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, όμως ο 23χρονος μέσος έχει κάνει ντεμπούτο από το 2011. Μέσα σε αυτό το διάστημα έχει αγωνιστεί σε 59 παιχνίδια, από τα οποία έχει ξεκινήσει βασικός στα 31. Μόνο τη σεζόν (2013-14) που αγωνίστηκε ως δανεικός στη Θέλτα, ο Βραζιλιάνος ήταν βασικός 28 φορές. Ενδεχομένως, εκείνη η σεζόν να πρέπει να αποτελέσει «οδηγό» για τον ίδιο, καθώς και φέτος είναι στις πρώτες επιλογές του προπονητή του μόνο στα «εύκολα» παιχνίδια.

Μουνίρ Ελ Χανταντί
Έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα πριν καν κλείσει τα 19 και μάλιστα σκόραρε. Από το 2014 μέχρι σήμερα, ο Ισπανός φορ αγωνίστηκε σε 45 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις με τους «μπλαουγκράνα». Απλά ο Μουνίρ έχει την... ατυχία να είναι επιθετικός. Και όταν στην ίδια ομάδα υπάρχουν ο Μέσι, ο Νεϊμάρ και ο Σουάρες, τότε είναι δεδομένο πως οι ευκαιρίες θα είναι λίγες. Ο νεαρός φορ, πάντως, έχει δώσει δείγματα του μεγάλου ταλέντου του, όποτε έχει πατήσει στο χορτάρι. Φέτος, δόθηκε δανεικός στην Βαλένθια, προκειμένου να πάρει περισσότερα παιχνίδια στα πόδια του. Όσες εμπειρίες, όμως, κι αν αποκτήσει στο Μεστάγια, όσα γκολ κι αν πετύχει, υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι μπορεί να διεκδικήσει θέση βασικού στην επιθετική γραμμή της Μπαρτσελόνα στο (άμεσο) μέλλον;

Αλέιξ Βιδάλ
Μία μόλις σεζόν (2014-15) με την Σεβίλλη στάθηκε αρκετή για τον Ισπανό άσο, προκειμένου να πάρει μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα. Οι «μπλαουγκράνα» τον υπολόγιζαν ως τον αντικαταστάτη του Ντάνι Άλβες, αφού πρόκειται για έναν άκρως επιθετικογενή μπακ. Ο Βιδάλ υπέγραψε το καλοκαίρι το 2015, όμως λόγω της τιμωρίας των Καταλανών, απέκτησε δικαίωμα συμμετοχής τον Ιανουάριο του 2016. Κι αν στο ξεκίνημα της παρουσίας του στο Καμπ Νου πήρε αρκετές ευκαιρίες από τον Λουίς Ενρίκε, στη συνέχεια η παρουσία του στον αγωνιστικό χώρο του ολοένα και μειωνόταν. Ολοκλήρωσε την περσινή σεζόν με 14 συμμετοχές, όμως με την αποχώρηση του Ντάνι Άλβες το καλοκαίρι, οι ελπίδες του για να πάρει θέση βασικού αυξήθηκαν, από τη στιγμή κιόλας που η Μπαρτσελόνα δεν απέκτησε άλλο δεξί μπακ. Παρόλα αυτά, ο Λουίς Ενρίκε εμπιστεύεται για τη συγκεκριμένη θέση το «πολυεργαλείο» Σέρχι Ρομπέρτο, με τον Βιδάλ να βλέπει τα περισσότερα ματς από τον πάγκο. Φέτος μετρά μόλις δύο συμμετοχές και ίσως μία μετακίνησή του σε μικρότερη ομάδα να δώσει νέα ώθηση στην καριέρα του.

Ντούγκλας
Ένας ακόμη παίκτης, που προοριζόταν για αντικαταστάτης του Ντάνι Άλβες, όταν αυτός θα αποχωρούσε από την Μπαρτσελόνα. Ο Ντούγκλας Περέιρα αποκτήθηκε το 2014 από την Σάο Πάολο, όμως πολύ γρήγορα έγινε η τρίτη επιλογή για τη θέση του δεξιού οπισθοφύλακα, πίσω – τότε – από τους Ντάνι Άλβες και Μαρτίν Μοντόγια. Σε δύο χρόνια, ο Βραζιλιάνος μπακ αγωνίστηκε συνολικά μόλις σε οκτώ παιχνίδια με τους «μπλαουγκράνα» και κανένα από αυτά δεν ήταν στο Τσάμπιονς Λιγκ. Φέτος, παρά το γεγονός πως υπήρξε «λειψανδρία» στη συγκεκριμένη θέση (ο Ντάνι Άλβες πήγε στην Γιουβέντους, ο Μοντόγια στην Βαλένθια), ο Ντούγκλας δεν κατάφερε καν να μείνει στο ρόστερ των Καταλανών. Έχει δοθεί δανεικός στην Σπόρτινγκ Χιχόν, με την οποία μετρά μόλις δύο συμμετοχές μέχρι στιγμής.

Κρίστιαν Τέγιο
Μετά από ένα πέρασμα στη συμπολίτισσα, Εσπανιόλ, ο Ισπανός φορ επέστρεψε το 2010 στην Μπαρτσελόνα και ένα χρόνο μετά έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα, ολοκληρώνοντας την πρώτη σεζόν με 22 συμμετοχές και 7 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις. Ο Κρίστιαν Τέγιο θεωρήθηκε τότε ως το “next big thing” της Μπαρτσελόνα και του ισπανικού ποδοσφαίρου. Ακόμη πιο «γεμάτη» ήταν η επόμενη σεζόν, με συνολικά 32 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και αρκετές παρουσίες στο αρχικό σχήμα, σε παιχνίδια πρωταθλήματος. 30 συμμετοχές και το 2013-14, όμως με σαφώς λιγότερο χρόνο συμμετοχής, καθώς ήταν ήδη κάτοικος Καμπ Νου ο Νεϊμάρ. Όταν το καλοκαίρι του 2014, έγινε «μπλαουγκράνα» και ο Σουάρες, ο Τέγιο δεν αγωνίστηκε πάλι με την Μπαρτσελόνα. Τη διετία 2014-16 ήταν δανεικός στην Πόρτο, ενώ από τον περασμένο Ιανουάριο αγωνίζεται – επίσης – ως δανεικός στην Φιορεντίνα. Πλέον, στα 25 του, ο Τέγιο καλείται να σκεφτεί μήπως το μέλλον του είναι οριστικά μακριά από το Καμπ Νου.

 

Τελευταία Νέα