Λουκ Σο, το πιο βελτιωμένο full-back της Premier (vid, poll)

Λουκ Σο, το πιο βελτιωμένο full-back της Premier (vid, poll)

Λουκ Σο, το πιο βελτιωμένο full-back της Premier (vid, poll)

bet365

Ο Λουκ άφησε στην άκρη εφιάλτες, το bullying του Ζοσέ Μουρίνιο, είδε... αλλιώς την έλευση του Τέλες, άκουσε τον Σόλσκιερ κι έγινε ο καλύτερος αριστερός μπακ στη φετινή Premier League!

Ήταν αρχές Αυγούστου του 2019 στο ξεκίνημα της πρώτης φουλ σεζόν του Σόλσκιερ στον πάγκο της Γιουνάιτεντ. Ο Λουκ Σο, που είχε διασκεδάσει τους παρευρισκόμενους στο ξενοδοχείο Fullerton Bay στη Σιγκαπούρη στη διάρκεια της τουρ της ομάδας για την προετοιμασία της, ήταν έτοιμος να δώσει συνέντευξη. Είχε αναδειχθεί κορυφαίος παίκτης της σεζόν για τη Γιουνάιτεντ μόλις τρεις μήνες πριν. Ωστόσο, ο αριστερός μπακ έδειχνε πως δεν ήταν και τόσο ευχαριστημένος, ίσως να ένιωθε και λίγη ντροπή για την πορεία της ομάδας. Η Γιουνάιτεντ είχε τερματίσει 6η με 32 πόντους πίσω από την πρωταθλήτρια Σίτι και δεν είχε καν τρόπαιο εκείνη τη σεζόν. Ο Σο πίστευε πως οι φίλαθλοι έπρεπε να ακούσουν την αλήθεια.

«Αν το δω ατομικά ήταν η πιο καλή σεζόν που είχα εδώ και καιρό όμως συνεχίζω να σκέφτομαι το πόσο καλύτερα θα μπορούσαμε να είχαμε πάει. Δεν νιώθω ότι άξιζα κάτι τέτοιο για τη σεζόν που είχαμε ως ομάδα. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνουμε και όλοι πρέπει να πάμε πιο καλά. Η τελευταία σεζόν ήταν σχεδόν ντροπιαστική», θα πει τότε.

Ο Μπρούνο Φερνάντες πιθανότατα θα κερδίσει το βραβείο του παίκτη της χρονιάς της Γιουνάιτεντ αυτή τη σεζόν και κανείς δεν είναι πιθανό να υποστηρίξει ότι δεν θα του άξιζε. Ακόμη και ο Μπρούνο παρά τα γκολ και τις ασίστ του, είχε κάποιες διακυμάνσεις στη φόρμα του. Ενας όμως ήταν το μοντέλο της συνέπειας, ο παίκτης που κάθε λίγες εβδομάδες έκανε ένα άλλο άλμα προς τα εμπρός, κάθε λίγες εβδομάδες το παιχνίδι του από αριστερά ανέβαινε επίπεδο, ο Λουκ Σο. Το μοντέρνο full-back ξέρει να βομβαρδίζει την αντίπαλη περιοχή, αλλά δεν ξέρει να υπερασπίζεται τη δική του εστία. Μπορεί να είναι ικανό αμυντικά, αλλά στην επίθεση να μην κάνει τη διαφορά. Το απόγευμα της Κυριακής απέναντι στους «Πολίτες» είδαμε ένα ολοκληρωμένο full- back, έναν παίκτη που ξέρει καλά να τα «παντρεύει» όλα!

Πέντε ημέρες μετά τη… λεηλασία της αριστερής πλευράς της Γουλβς, ο Ριγιάντ Μαχρέζ, βρέθηκε εκτεθειμένος από τον Σο, σε σημείο όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν πάρτι. Ναι, ο αριστερός μπακ της Γιουνάιτεντ τον άδειασε, έκανε ό,τι ήθελε από κει και δεν τον άφησε να δώσει ώθηση στη Σίτι. Δεν έμεινε όμως εκεί, έκανε άνω – κάτω και τον Κανσέλο και η στιγμή του γκολ ήταν αποθεωτική για τον ίδιο! Το όνομα του Πορτογάλου αναμφίβολα ξεχωρίζει. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα έχει επικροτηθεί σε μεγάλο βαθμό για την καινοτομία του στη χρησιμοποίηση του Πορτογάλου φουλ μπακ και τώρα ο Σόλσκιερ βρήκε τον τρόπο να εξελίξει έναν αμυντικό σε μία από τις πιο μεγάλες επιθετικές απειλές των αντιπάλων. Τι θα συνέβαινε εάν ο Σο ήταν κάτω από τις οδηγίες του Καταλανού;

Η εκτόξευση του Σο υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Νορβηγού τεχνικού, αν και δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την ακλόνητη δέσμευση του παίκτη για αυτό-βελτίωση να υπάρξει αυτή η «ανάσταση». Υπάρχουν άνθρωποι στη Γιουνάιτεντ που αισθάνονται πως η μεταχείριση του Σο από τον Ζοσέ Μουρίνιο συνοδεύτηκε από Bullying. O ίδιος ο Πορτογάλος θα το αποκαλούσε… σκληρή αγάπη. Πολλοί λένε πως η παρουσία του Special One υπήρξε ανασταλτικός παράγοντας στην εξέλιξή του, άλλοι λένε πως τον βοήθησε…

Ο Σο με τον Σόλσκιερ έγινε πιο δυναμικός και με πολύ πιο καλή φυσική κατάσταση. Παράλληλα, του δόθηκε το «ΟΚ» να έχει πρωτοβουλίες με τη μπάλα στα πόδια και να τη κουβαλά για να οργανώνει παιχνίδι. Με τα τρεξίματά του και τις κινήσεις του δημιουργεί... ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα.

Loading...

Εξάλλου, η ποιότητα του τρόπου που δίνει τη μπάλα και σε σετ παιχνίδι και σε ανοιχτό χώρο. Τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό ότι νιώθει την εκτίμηση και την αγάπη του προπονητή του μέσω της σχέσης που έχουν. Η διαχείριση του Σόλσκιερ στον 25χρονο έχει υπάρξει ιδανική. Και ναι ο Σο είναι ακόμα 25. Ο Αγγλος δηλαδή δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορύφωση της καριέρας του και για τη Γιουνάιτεντ και για την Αγγλία. Εδώ και 2,5 χρόνια δεν έχει παίξει για την Εθνική του ομάδα, όμως είναι μες στο γκρουπ των παικτών που είναι υποψήφιοι για το προσεχές Euro.

Εάν γυρίσουμε πίσω στη σεζόν 2018-2019 τέσσερις ημέρες πριν πάρει το βραβείο του ο Σο η Γιουνάιτεντ ήρθε ισόπαλη 1-1 με τη Χάντερσφιλντ που έπεφτε. Ήταν μία κατάσταση άσχημη και για την ομάδα και για τον ίδιο. Όμως αυτή η εικόνα του δεν υπάρχει πια. Είναι από τους κορυφαίους αριστερούς μπακ στην Ευρώπη πλέον.

Θυμηθείτε, το 2014 υπέγραψε στη Γιουνάιτεντ κι έπειτα από τέσσερις σεζόν στο Μάντσεστερ έκανε μόλις 66 εμφανίσεις. Με τον Σόλσκιερ άρχισε να ανεβαίνει αγωνιστικά και στις αρχές του 2021 ήρθε η απογείωση! Εκτός από τα παραπάνω, μήπως η αλλαγή εικόνας έγινε λόγω της έλευσης του Τέλες ή συνειδητοποίησε πως αν πάρει τώρα την καριέρα του στα σοβαρά θα αποχωρήσει; Ο Σο αυτή τη σεζόν έχει δημιουργήσει 50 ευκαιρίες είναι 8ος στη σχετική λίστα! Δεν είναι 8ος ανάμεσα σε παίκτες της Μάντσεστερ ή 8ος μεταξύ των αμυντικών, είναι 8ος στη σχετική λίστα της Premier League. Ναι, προναφέραμε πως δεν είναι ακόμα μεγάλος αμυντικός, αλλά η παραγωγικότητά του στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου είναι εμφανής. Αυτη η δημιουργικότητα ήταν απαραίτητη στις νίκες της Γιουνάιτεντ κόντρα σε ασθενέστερες ομάδες.

Από τους εφιάλτες των τραυματισμών κι από την πίεση του Μουρίνιο στο να αλλάξει... ποδοσφαιρικό εγκέφαλο, ο Λουκ Σο πήγε στο άλλο άκρο και μετατράπηκε στο καλύτερο αριστερό full back! Μια υπέροχη ιστορία εξιλέωσης...

Πηγές: Squawka, The Telegraph
 

Τελευταία Νέα