«Kepa who?»: Ο Μεντί έριξε οριστικά στη λήθη τον ακριβότερο κίπερ του πλανήτη (infographic)

«Kepa who?»: Ο Μεντί έριξε οριστικά στη λήθη τον ακριβότερο κίπερ του πλανήτη (infographic)

bet365

Ο Εντουάρ Μεντί ήταν τουλάχιστον συνεπής, αξιόπιστος, κανονικός κίπερ στα πρώτα του έξι ματς με την Τσέλσι. Κι αυτό ήταν απολύτως αρκετό, για να τελειώσει μια και καλή το πανάκριβο ανέκδοτο, που ξεκινάει με τις λέξεις «Κέπα Αριθαμπαλάγα».

«Η καλύτερη εκδίκηση είναι η λήθη. Να πνίγεις έναν εχθρό στη σκόνη της μηδαμινότητάς του». Σίγουρα, η σοφή ρήση τεσσάρων αιώνων του Βαλτάσαρ Γκραθιάν, Ισπανού συγγραφέα της εποχής του μπαρόκ, αποδίδει υπέρ-δραματικά το πώς κατάντησε το status του συμπατριώτη του, Κέπα Αριθαμπαλάγα στη διάρκεια της διετούς πορείας του στην Τσέλσι. Δεν απέχει, όμως, πολύ από την κρυφή επιθυμία κάθε φίλου των Μπλε να «ξορκίσει» το κακό που τους είχε βρει κάτω από τα δοκάρια της τον τελευταίο έναν χρόνο και να ξεχάσει μια για πάντα την ύπαρξη του σε αρχικό σχήμα.

Ο ακριβότερος κίπερ της ποδοσφαιρικής ιστορίας, εκείνος που αποκτήθηκε από την Αθλέτικ Μπιλμπάο έναντι 80 εκατ. ευρώ ως το «next big thing» της Premier League στη θέση «1», κατάφερε να διανύσει αστραπιαία τη διαδρομή από τον θαυμασμό στη μηδαμινότητα κι έφτασε εσχάτως να θεωρείται ανέκδοτο, συνώνυμο της γκάφας. Από το αλησμόνητο σκηνικό θράσους, όταν αρνήθηκε στον Μαουρίτσιο Σάρι να γίνει αλλαγή, ο 26χρονος, πλέον, κίπερ έγινε αυτόματα αντιπαθής και όλως συμπτωματικά, το κάρμα τού επέστρεψε την απαράδεκτη κίνηση, με ένα διαρκές ντεφορμάρισμα που τον μετέτρεψε σε «inside joke» στο Νησί.

Το πρόβλημα, όμως, για την Τσέλσι και τον Φρανκ Λάμπαρντ ήταν πως δεν μπορούσαν να τον βγάλουν από την καθημερινότητά τους. Η μοναδική λύση ήταν περιορισμένης δυναμικής, ο 39χρονος Γουίλι Καμπαγιέρο, που μέχρι κι αυτός φάνηκε κατά περιόδους πιο αξιόπιστη περίπτωση, για να μη στοιχίζει με το παραμικρό βαθμούς στα παιχνίδια των Λονδρέζων. Μέχρι που στο περιθώριο του μεταγραφικού «οργασμού» του κλαμπ στο φετινό παζάρι, σημειώθηκε η πιο ουσιαστική, ενδεχομένως, κίνηση από όλες.

Η άφιξη του άσημου μεν στο αγγλικό κοινό, Εντουάρ Μεντί, ο οποίος χρειάστηκε δε μόλις τρία ματς εντός συνόρων, έξι συνολικά και... 55 εκατ. ευρώ λιγότερα (25 εκατ. το ποσό της μεταγραφής του) για να ρίξει οριστικά στο πηγάδι της λήθης τον Βάσκο ομοθεσίτη του.

ΜΕΝΤΙ, ΤΟ «ΚΛΕΙΔΙ» ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

Η Τσέλσι έπασχε με τον Κέπα στην εστία της κι αυτός ο «βραχνάς» ήταν η χειρότερη δυνατή κατάσταση σε μια αμυντική τετράδα που έτσι κι αλλιώς ήταν η αχίλλειος πτέρνα της. Η έλευση του Μεντί, όμως και κυρίως η άμεση προσαρμογή του στον ρόλο ενός κίπερ από τον οποίο αποκτά «μαξιλαράκι» όλη η οπισθοφυλακή, άλλαξε άρδην το τοπίο μέσα σε μερικές εβδομάδες. Μπορεί στην πρώτη του εμφάνιση απέναντι στην Τότεναμ για το Κύπελλο να μην κράτησε απαραβίαστη την εστία του και να βγήκε ηττημένος σε πέντε εκτελέσεις στη διαδικασία των πέναλτι, όμως, η παρουσία του στα επόμενα πέντε παιχνίδια σε Αγγλία κι Ευρώπη ήταν το «κλειδί» για την αγωνιστική σταθεροποίηση των Μπλε, που προήλθε κυρίως μέσα από το πεντακάθαρο παθητικό τους.

Στα έξι παιχνίδια που ακολούθησαν, η Τσέλσι δέχθηκε μόλις τρία γκολ, όλα σε έναν αγώνα, αυτόν κόντρα στη Σαουθάμπτον. Εύκολη μαντεψιά το ποιος ήταν βασικός σε εκείνο το ματς, στο οποίο οι Μπλε ισοφαρίστηκαν στο φινάλε κι έχασαν βαθμούς σε ένα «δικό τους» παιχνίδι. Αυτή ήταν και η τελευταία ένδειξη πίστης στον Κέπα από τον Φρανκ Λάμπαρντ και ίσως και ο οριστικός επίλογος στις εμφανίσεις του στο «Στάμφορντ Μπριτζ», με βάση των πεπραγμένων του Μεντί στο διάστημα που ακολούθησε.

ΚΕΠΑ-ΜΕΝΤΙ ΣΤΟ «ΖΥΓΙ», ΜΕ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΝΙΚΗΤΗ

Έξι εμφανίσεις, οι πέντε τελευταίες με το «γαλόνι» του «clean-sheet» και στις δύο εξ αυτών «Παίκτης του Αγώνα». Αυτός είναι ο απολογισμός του Εντουάρ Μεντί στο σύντομο δείγμα του με τους Λονδρέζους. Αναλόγως, ο Κέπα στα τελευταία του έξι ματς ως βασικός, μάζεψε τη μπάλα από τα δίχτυα του όχι δύο, ούτε τρεις, αλλά 14 φορές.


(Η σύγκριση Μεντί-Κέπα στη φετινή σεζόν. Credits: SofaScore)

Όπως απεικονίζεται και στο συγκριτικό γράφημα του SofaScore, τα τρία εξ αυτών τα προκάλεσε ο ίδιος, με λάθος που οδήγησε απευθείας σε γκολ. Πιο τρανταχτό και φρέσκο παράδειγμα, η... πάσα στον Σαντιό Μανέ στο ντέρμπι με τη Λίβερπουλ. Σε αυτή τη στοίβα από παιδαριώδη λάθη, επιπόλαιες αντιδράσεις και αδικαιολόγητες γκάφες, ο Εντουάρ Μεντί είχε να αντιπαραβάλει το 100% σε αποκρούσεις από τα σουτ που δέχθηκε στα πρώτα του τρία ματς στην Premier League. Κοινώς, δεν άφησε τίποτα να περάσει από την εστία του και η δική του συνέπεια ήταν «χρυσός» για τον βαθμό μέσα στο «Ολντ Τράφορντ» κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά και για να μην ξεκινήσει με ήττα το φετινό Champions League η Τσέλσι απέναντι στη Σεβίλλη (0-0).

ΕΠΟΧΕΣ ΤΣΕΧ, 16 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Είναι δύσκολο να φτάσεις από τα πρώτα έξι παιχνίδια στο συμπέρασμα ότι ο Μεντί είναι ή μπορεί να γίνει ο,τι ο Άλισον για τη Λίβερπουλ, ο Έντερσον για τη Μάντσεστερ Σίτι, ο Ντε Χέα για τη Γιουνάιτεντ. Είναι, όμως, στατιστικά αποδεδειγμένο ότι ο 28χρονος Σενεγαλέζος κίπερ έχει πραγματοποιήσει το πιο ενθαρρυντικό ξεκίνημα από τερματοφύλακα της Τσέλσι μετά τον ερχομό του Πετρ Τσεχ τη σεζόν 2004/05. Παρομοίως, από τη Ρεν.

Το στατιστικό των τριών πρώτων αγώνων στην PL με μηδέν γκολ παθητικό δεν το πέτυχε ούτε ο Τιμπό Κουρτουά, ούτε φυσικά, ο Κέπα. Και είναι μια πρώτης τάξεως απόδειξη ότι η απόσβεση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο για τον τερματοφύλακα που έξι χρόνια πριν αγωνιζόταν στα ερασιτεχνικά της Γαλλίας και πλέον διαθέτει ορίζοντα πενταετίας στη μπλε πλευρά του Λονδίνου. Στόχος να πλησιάσει όσο πιο κοντά μπορεί στο διαμέτρημα του μεγάλου Τσέχου, ο οποίος δηλώθηκε στη λίστα του φετινού πρωταθλήματος, αν και παλαίμαχος τυπικά, σε περίπτωση ανάγκης λόγω Covid-19, όμως, βαθιά μέσα του εύχεται να είναι αχρείαστος και ο Μεντί να συνεχίσει χωρίς στάσεις την εντυπωσιακή πορεία του ως το «Νο1» του παρόντος και του μέλλοντος της Τσέλσι.

 

Τελευταία Νέα