Οι «καρακάξες» και οι υψηλές πτήσεις τους

Οι «καρακάξες» και οι υψηλές πτήσεις τους

Οι «καρακάξες» και οι υψηλές πτήσεις τους

bet365

Η Νιουκάστλ αλλάζει εποχή και ετοιμάζεται να αποκτήσει ποδοσφαιριστές παγκοσμίου βεληνεκούς. Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γυρίζει το χρόνο πίσω και θυμάται πέντε μεταγραφές, που στο παρελθόν είχαν φέρει τον αγγλικό σύλλογο ξανά στο επίκεντρο.

Νταβίντ Ζινολά
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 βρέθηκε στο απόγειο της καριέρας του. Ωστόσο, το λάθος του στον αγώνα με τη Βουλγαρία, που στέρησε από τη Γαλλία τη συμμετοχή στο Μουντιάλ του 1994, τον έκανε «αποδιοπομπαίο τράγο» στη χώρα του. Ο Ζινολά ήταν ο απόλυτος σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν, όμως το κλίμα συνέχισε να είναι βαρύ για τον ίδιο, με αποτέλεσμα το 1995 αποφασίσει να αγωνιστεί για πρώτη φορά εκτός συνόρων. Μία από τις ομάδες που ενδιαφέρθηκαν να τον αποκτήσουν ήταν η Μπαρτσελόνα, όμως ο ίδιος επέλεξε τη Νιούκαστλ, η οποία εκείνη την εποχή ήταν βασική διεκδικήτρια της Πρέμιερ Λιγκ. Ο Γάλλος μεσοεπιθετικός έμεινε για δύο χρόνια στο Σεντ Τζέιμς Παρκ και στη συνέχεια αποχώρησε για την Τότεναμ.

Φαουστίνο Ασπρίγια
Βασικός επιθετικός της εθνικής Κολομβίας και ένας από του μεγάλους πρωταγωνιστές της Πάρμα, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, φτάνοντας στην κατάκτηση τροπαίων σε Ιταλία και Ευρώπη. Γύρω από το όνομά του γινόταν μεγάλος ντόρος, με τον ίδιο να επιλέγει να συνεχίσει την καριέρα του στη Νιούκαστλ, το χειμώνα του 1996. Έγινε γρήγορα αγαπητός στους φίλους της ομάδας, όμως δεν κατάφερε ποτέ να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της Πρέμιερ Λιγκ. Το χατ-τρικ του στο Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Μπαρτσελόνα ήταν το highlight της παρουσίας του στη Νιούκαστλ, με τον Ασπρίγια να επιστρέφει το 1998 στην Πάρμα.

Άλαν Σίρερ
Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου, αλλά και ολόκληρης της Πρέμιερ Λιγκ. Ο Άγγλος επιθετικός είχε οδηγήσει την Μπλάκμπερν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, τη σεζόν 1994-95, μπαίνοντας στο στόχαστρο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που ήθελε και στο παρελθόν να τον αποκτήσει. Μετά το Euro 1996, ο Φέργκιουσον προσπάθησε ξανά να τον κάνει κάτοικο Ολντ Τράφορντ, όμως ο ίδιος και η Μπλάκμπερν είπαν «όχι». Ο Σίρερ επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στην ομάδα της γενέτειράς του, έναντι 15 εκατομμυρίων λιρών, που τότε ήταν παγκόσμιο μεταγραφικό ρεκόρ. Στη Νιουκάστλ αγωνίστηκε για δέκα χρόνια και με τη φανέλα της «κρέμασε» τα παπούτσια του.

Στεφάν Γκιβάρς
Οι δύο σερί σεζόν, που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο γαλλικό πρωτάθλημα, του έδωσαν όχι μόνο μία θέση στην αποστολή της εθνικής Γαλλίας στο Μουντιάλ του 1998, αλλά και τη φανέλα με το Νο9. Ο Γκιβάρς μπορεί να μη σημείωσε ούτε ένα τέρμα, όμως ήταν βασικός στον τελικό με τη Βραζιλία και φυσικά κατέκτησε το τρόπαιο. Οι μετοχές του ανέβηκαν κατακόρυφα εκείνο το καλοκαίρι, όμως ο ίδιος δε συνέχισε την καριέρα του σε κάποια από τα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ, αλλά στη Νιούκαστλ. Οι «καρακάξες» μπορεί να προσέθεσαν στο ρόστερ τους έναν εν ενεργεία πρωταθλητή κόσμου, όμως ο Γάλλος επιθετικός αγωνίστηκε μόλις σε τέσσερα παιχνίδια στην Πρέμιερ Λιγκ και στη συνέχεια παραχωρήθηκε στη Ρέιντζερς.

Μάικλ Όουεν
Το παιδί-θαύμα του αγγλικού ποδοσφαίρου στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Ο νεαρός επιθετικός έκανε πράγματα και θαύματα με τη φανέλα της Λίβερπουλ και το 2004 έγινε ένας από τους “galacticos” της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο ίδιος δεν μπόρεσε ποτέ να προσαρμοστεί στο Μπερναμπέου και το αμέσως επόμενο καλοκαίρι αποχώρησε. Η Λίβερπουλ θέλησε ξανά να το φέρει στο Άνφιλντ, όμως ο ίδιος προτίμησε την πρόταση της Νιουκάστλ. Και ο λόγος ήταν ένας. Το καλοκαίρι του 2006 υπήρχε το Παγκόσμιο Κύπελλο και ο Όουεν ήθελε να πάει σε μία ομάδα, που θα είχε θέση βασικού. Πάνω από 20 χιλιάδες φίλαθλοι τον αποθέωσαν, κατά την παρουσίασή του στο Σεντ Τζέιμς Παρκ, όμως οι συνεχόμενοι τραυματισμοί δεν του επέτρεψαν να αποδώσει τα αναμενόμενα.

 

Τελευταία Νέα