Ο... λυρισμός στο αριστερό του Τζοβάνι Λο Σέλσο

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Ο... λυρισμός στο αριστερό του Τζοβάνι Λο Σέλσο

bet365

Η Μπέτις αγόρασε τον νεαρό Αργεντινό και ο Γιώργος Καραμάνος γράφει για έναν αρτίστα, που επιτέλους βρήκε τη δική του ποδοσφαιρική γωνιά σε αυτόν τον κόσμο και δίνει ελπίδα ακόμα και στην Αλμπισελέστε.

Τελευταία ημέρα των μεταγραφών. Το όνομά του προκάλεσε ενθουσιασμό σε ένα ούτως ή άλλως δυνατό καλοκαίρι ενισχύσεων για την Μπέτις. Είχε μοσχοπουλήσει όμως τον ταλαντούχο Φαμπιάν Ρουίθ στη Νάπολι και στο κέντρο της υπήρχε ένα τεράστιο κενό. «Εγώ είμαι αυτός που χρειάζονται», είπε ισορροπώντας μεταξύ αυτοπεποίθησης και αλαζονείας το νέο απόκτημα του club. Καθώς έκλεινε το πλάνο στο βίντεο της παρουσίασής του, ο Τζοβάνι Λο Σέλσο βρισκόταν σε σκοτεινό φόντο, έχοντας μία κιθάρα στα χέρια του. Μία συμβολική-προφητική εικόνα από αυτό που θα ακολουθούσε, καθώς ο νεαρός Αργεντινός θα εξελισσόταν στον αρτίστα που είχε ανάγκη η ορχήστρα του μαέστρου, Κίκε Σετιέν.

Οπως κάθε καλός Ροζαρίνος (σ.σ.: αυτός που έχει γεννηθεί στο Ροζάριο της Αργεντινής), όπως ο Μέσι, πιο παλιά ο Μενότι, ο θρυλικός Κάρλοβιτς, ακόμα και το ίνδλαμά του, ο Ντι Μαρία, έτσι και ο Λο Σέλσο έχει στο παιχνίδι του κάτι από τον λυρισμό που οι συμπατριώτες του αποδίδουν στη μουσική που βγαίνει εκεί, στις όχθες του Παρανά, λίγο βορειότερα του Μπουένος Αϊρες. Και ο 23χρονος μέσος επιβεβαιώνει ότι το έχει μέσα του. Απλά κάποιος έπρεπε να τον αφήσει να απολαύσει το παιχνίδι και να το βγάλει στο χορτάρι.

Το μεσημέρι της Τρίτης, η Μπέτις έκανε την έκπληξη, καθώς ελάχιστοι πίστευαν ότι μετά την υπέροχη χρονιά που κάνει, θα μπορούσε να έχει τον πρώτο λόγο. Ωστόσο, οι Βερδιμπλάνκος που τον είχαν πάρει δανεικό από την Παρί Σεν Ζερμέν, πλήρωσαν 25 εκατ. ευρώ και τον αγόρασαν με συμβόλαιο έως και το 2023. Περίεργο είναι που κι ο ίδιος επέλεξε να παραμείνει εκεί, ενώ είχε προτάσεις από μεγαλύτερα clubs. Το έλεγε βέβαια ότι ήθελε να συνεχίσει στο «Μπενίτο Βιγιαμαρίν», αλλά όταν σε πλησιάζουν Βαλένθια, Μίλαν, Ιντερ, Ρόμα, Τότεναμ, είναι δύσκολο να τους γυρίσεις την πλάτη, για να παίξεις εκεί που πραγματικά γουστάρεις.

«Πάντοτε το πρώτο πράγμα που με ενδιέφερε στην καριέρα μου, ήταν το να βρίσκομαι εκεί όπου νιώθω καλά και απολαμβάνω το ποδόσφαιρο. Αυτό δηλαδή που μου συμβαίνει στην Μπέτις». Αυτό που είχε κάνει και από τα 15 χρόνια του. Τότε που ήταν στην ακαδημία της Ροζάριο Σεντράλ και είχε πρόταση από την Εβερτον, αλλά όπως είχε εξηγήσει ο πατέρας και μάνατζέρ του: «Ο Τζοβάνι έχει έναν και μόνο στόχο. Να γίνει βασικός με την αγαπημένη του Ροζάριο».

Η αλήθεια ήταν ότι στα 21 του είχε πλέον μεγαλώσει πολύ ποδοσφαιρικά για να παραμείνει στην Αργεντινή. Και τα 16+9 εκατ. ευρώ της Πρί ήταν πάρα πολλά για να στραβώσει η δουλειά. Ο Ουνάι Εμερι τον ήθελε σαν τρελός. Ειδικά το 2017-'18 τον είχε σχεδόν βασικό. Επαιξε 48 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, σκόραρε επτά φορές και μοίρασε άλλα τόσα γκολ. Η τάση του προς την αντίπαλη εστία δεν ανακόπηκε ούτε από τη στιγμή που άρχισε να χρησιμοποιείται πιο πίσω απ' ό,τι του ταιριάζει. Φέτος όμως ο Τόμας Τούχελ θεώρησε ότι δεν του κάνει ο παίκτης και έτσι παραχωρήθηκε την ύστατη στιγμή.

Μόνο που ο Σετιέν κατάλαβε αμέσως πώς θα έπρεπε να τον αξιοποιήσει. Ο Λο Σέλσο δεν είναι ούτε 10άρι, ούτε αμυντικός μέσος. Οι Αργεντινοί έχουν ορίσει τη θέση του με τον εύηχο όρο του “enganche” (σ.σ.: σε ελεύθερη μετάφραση ο συνδετικός κρίκος). Ο Σετιέν ωστόσο, του έχει δώσει απόλυτη ελευθερία κινήσεων και το αποτέλεσμα είναι τα 15 γκολ (8 στη La Liga) και οι τέσσερις ασίστ σε 41 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις.

«Ο Τζοβάνι Λο Σέλσο έχει βρει επιτέλους τη δική του γωνιά σε αυτόν τον μάταιο ποδοσφαιρικό κόσμο», έγραψε η “Ole” της πατρίδας του αμέσως μετά το υπερθέαμα που ο ίδιος είχε ενορχηστρώσει μέσα στο «Καμπ Νόου», υποχρεώνοντας άπαντες να θαυμάσουν εκείνον αντί του Λιονέλ Μέσι. Δεν ήταν ότι είχε βρει δίχτυα, αλλά ο τρόπος που ο εγκέφαλός και το γλυκό αριστερό πόδι του είχαν χειριστεί άριστα το transition της Μπέτις σε εκείνο το τρελό 3-4 της ομάδας του στο σπίτι της Μπαρτσελόνα, παίζοντας μάλιστα υπερποδόσφαιρο για τα δεδομένα της.

Και κάπως έτσι γεννιέται η αισιοδοξία που ξεφεύγει από τα στενά όρια του «Μπενίτο Βιγιαμαρίν». Καθώς σε λίγους μήνες ακολουθεί το Κόπα Αμέρικα και μάλιστα στην Βραζιλία, ο Λιονέλ Σκαλόνι δείχνει ολοένα και πιο πολύ ότι σε εκείνον θα στηριχτεί για να φτιάξει επιτέλους ένα καλό κέντρο για την Αλμπισελέστε. Ενας ακόμα αριστερός αρτίστας, ανώτερος αυτή τη στιγμή από Μπανέγα, Μπίλια, Ενσο Πέρες, πίσω από τον Μέσι που ίσως καταφέρει να φέρει την ισορροπία στην πολύπαθη αυτή φυλή της μπάλας. Κάτι που στην Μπέτις έχει ήδη καταφέρει...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος