Ράιαν Σεσενιόν: Στα χνάρια του Γκάρεθ Μπέιλ

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Ράιαν Σεσενιόν: Στα χνάρια του Γκάρεθ Μπέιλ

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για την αποκάλυψη της φετινής Championship, τον κοινό παρονομαστή με τον Γκάρεθ Μπέιλ και την... πιθανή κοινή κατάληξη.

Ο Χιου Τζένινγκς είναι διευθυντής ακαδημιών στη Φούλαμ. Η πραγματική επιτυχία στο μυαλό του δεν είναι ένας τίτλος που πιθανόν θα σηκώσει κάποια από τις μικρές ομάδες των «Cottagers», αλλά το να βλέπει παιδιά του να παίζουν στην πρώτη ομάδα. «Κουβαλά» άλλωστε, ανάμεσα στις πολλές ιστορίες, μία που ξεχωρίζει από τον καιρό που ήταν στο Σαουθάμπτον. Αφορά έναν μικρό Ουαλό με πεταχτά αυτιά, που ξεκίνησε την καριέρα του ως αριστερός μπακ και έγινε ένας από τους πληρέστερους επιθετικογενείς ποδοσφαιριστές των ημερών μας. Ακόμα κι αν οι τραυματισμοί τους τελευταίους μήνες έχουν βάλει φρένο στην καριέρα του στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Στο Δυτικό Λονδίνο βρήκε ένα παιδί που του ξύπνησε αναμνήσεις. «Έχει το ίδιο πνεύμα με τον Μπέιλ, πιστεύοντας ότι η καλύτερη μορφή άμυνας είναι επίθεση και θα το δείχνουμε σε όποιο σημείο του γηπέδου είμαστε», έλεγε ο Τζένινγκς χαρακτηριστικά στον Guardian. Η σύγκριση δεν είναι υπερβολή. Στα 17 του, ο Σεσενιόν έχει τραβήξει όλα τα βλέμματα, καθώς παρότι ξεκίνησε ως αριστερό μπακ μετρά 13 γκολ στην Championship και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο εξαιρετικό σερί που «τρέχει» η Φούλαμ, η οποία βρίσκεται σε θέσεις πλέι οφ νικώντας τις τελευταίες αγωνιστικές αρκετές από τις ομάδες που διεκδικούν άνοδο. Τελευταίο θύμα της η πρώτη Γουλβς, απέναντι στην οποία ο πιτσιρικάς άνοιξε το σκορ. Ο Σεσενιόν είχε δείξει στο Euro Κ-19 με την Αγγλία ότι το μέλλον του ανήκει, προκαλώντας συναγερμό στους μεγάλους του Νησιού, ωστόσο η εξέλιξή του είναι τόσο ραγδαία, που ακόμα και οι άνθρωποι της ίδιας της ομάδας του θεωρούν σχεδόν ουτοπικό το ενδεχόμενο να παραμείνει μετά το τέλος της σεζόν. Το CIES πρόσφατα τον έβαλε στη δεκάδα με τους πιο ελπιδοφόρους παίκτες στην Ευρώπη.

Αριστεροπόδαρος, ταχύτατος, με εξαιρετική ντρίμπλα, πνευμόνια και διασκελισμό που αφήνει τους αντίπαλους αμυντικούς πίσω με χαρακτηριστική ευκολία, ο ταλαντούχος δείχνει εκπληκτική ωριμότητα και συγκέντρωση για την ηλικία του, καθώς και ικανότητα για λήψη της σωστής απόφασης στη σωστή στιγμή. Του αρέσει να κινείται από τον εσωτερικό διάδρομο του πλάγιου μπακ και είτε να συγκλίνει (τις περισσότερες φορές), δημιουργώντας με συνεργασίες επικίνδυνες καταστάσεις που θα φέρουν σε θέση βολής τον ίδιο ή κάποιον συμπαίκτη του, είτε σεντράρει. Πιέζει πάντα τους αντίπαλους αμυντικούς για το λάθος και η σωματοδομή του τον βοηθά να βγαίνει νικητής στις ατομικές μονομαχίες και να κινείται με άνεση είτε στα άκρα, είτε σε περισσότερο κεντρικές θέσεις «πατώντας» περιοχή. Είναι χαρακτηριστικές στον χάρτη θερμότητας που ακολουθεί οι θέσεις των σουτ του, που θυμίζουν «κανονικό» σέντερ φορ. Τα 13 γκολ που έχει σημειώσει είναι αποτέλεσμα μόλις 16 σουτ στην εστία.

Η απόκτηση του Ματ Τάργκετ, που κάλυψε επαρκώς τη θέση του αριστερού μπακ, έδωσε τη δυνατότητα στον Σλάβισα Τζοκάνοβιτς να χτίσει ακόμα περισσότερο στις επιθετικές αρετές του Σεσενιόν, ο οποίος παρότι τακτικά βοηθάει, δεν είναι το ίδιο αποδοτικός αμυντικά. Το χατ-τρικ που είχε πετύχει τον Νοέμβριο απέναντι στην Σέφιλιντ Γιουνάιτεντ, άλλωστε, είχε δείξει ότι μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα στα αριστερά της επίθεσης από ότι στην άμυνα. Ο Τάργκετ αποκτήθηκε τον Ιανουάριο και μέσα στο 2018 ο Σεσενιόν έχει βρει δίχτυα οκτώ φορές! Στα τελευταία πέντε ματς έχει σκοράρει δύο γκολ τόσο με αντίπαλο την Ίπσουιτς, όσο και με την Μπέρτον, ενώ έχει βάλει ένα γκολ στην Άστον Βίλα και ένα στη Γουλβς. Ο μοναδικός στο Νησί που έχει περισσότερα γκολ από εκείνον στο 2018 είναι ο Σέρχιο Αγουέρο! Ο διεθνής εξτρέμ είναι παράλληλα εξαιρετικός χαρακτήρας. «Εκτός γηπέδου είναι ευγενικός και συγκεντρώνει όλα εκείνα που θα ήθελες από τον γιο του», έλεγε χαρακτηριστικά ο συμπαίκτης του Κέβιν ΜακΝτόναλντ.

Ο Σεσενιόν, ο οποίος βρίσκεται από τα 7 του στο Craven Cottage, ζει ακόμα με τη μητέρα και τον μεγαλύτερο αδερφό του, όμως σύντομα είναι πολύ πιθανόν να γίνει η επόμενη μεγάλη μεταγραφή στην Premier League. Τα τελευταία ρεπορτάζ αναφέρουν ότι η Τότεναμ ετοιμάζεται να προσφέρει 35 εκατομμύρια προκειμένου να τον κάνει να ακολουθήσει το ίδιο δρομολόγιο με τον Γκάρεθ Μπέιλ. Ενδιαφέρον έχουν δείξει επίσης η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Λίβερπουλ. Η Telegraph πάντως τονίζει ότι τα χρήματα ίσως δεν είναι αρκετά, καθώς οι Λονδρέζοι τον κοστολογούν στα 50 εκατομμύρια και αν ανέβουν κατηγορία, η διαπραγματευτική τους ισχύ θα αυξηθεί.

«Με τον σύλλογο να δέχεται προτάσεις, η παραχώρησή του κάποια στιγμή θα συμβεί, είναι θέμα χρόνου. Ωστόσο το βασικό είναι ότι θα τον έχουμε μέχρι το τέλος της σεζόν και ελπίζουμε λίγο παραπάνω. Θα είναι πάντως τεράστια η συμβολή του για εμάς από τώρα μέχρι τη στιγμή που θα φύγει», πρόσθεσε ο ΜακΝτόναλντ. Ο Λιρόι Ροσενιόρ, πρώην παίκτης της Φούλαμ και νυν σχολιαστής, υποστήριξε ότι ο Σεσενιόν έχει ήδη κλείσει στην Τότεναμ και το... κοινό δρομολόγιο με τον Μπέιλ μοιάζει τούτη τη στιγμή το πιθανότερο. Οι Cottagers, πάντως, έχουν και τον δίδυμο αδερφό του, τον Στίβεν, για τον οποίο επίσης ακούγονται πολύ καλά σχόλια.

Ο... σταρ όμως είναι ο Ράιαν και όλα δείχνουν ότι από την επόμενη χρονιά οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι θα έχουν την δυνατότητα να τον παρακολουθούν συχνότερα. Αναμφίβολα, είτε καταφέρει να οδηγήσει τη Φούλαμ στην υπέρβαση της ανόδου, είτε όχι, το όνομά του θα «παίξει» πολύ το καλοκαίρι. Και μαζί με τους ιθύνοντες της Φούλαμ, τρίβουν τα χέρια τους και στην Εθνική Αγγλίας...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.