To cancel απειλεί ανοιχτά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Αντώνης Πατσούρας
To cancel απειλεί ανοιχτά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

bet365

Μήπως η ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο είναι η καλύτερη λύση για όλους;

Αυτό το Τόκιο δεν μπορεί να ξεφύγει από την μοίρα του. Το 1940 άφησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες οι οποίοι και τελικά δεν διεξήχθησαν λόγω πολέμου και τώρα 80 χρόνια μετά είναι έτοιμο για νέα ακύρωση.

Τις τελευταίες ημέρες σε επίπεδο παγκοσμίων ομοσπονδιών έχει ξεκινήσει συζήτηση για την πιθανή ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Οι Αγώνες μεταφέρθηκαν από το 2020 στο 2021 λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος ότι θα έχουμε Ολυμπιακούς το 2021.

Κανείς. Ίσα, ίσα. Οι φωνές που υπήρχαν πριν από την ημέρα της ανακοίνωσης της απόφασης για αναβολή από την ΔΟΕ και που υποστήριζαν την ακύρωση έχουν πυκνώσει.

Πλέον σε "πηγαδάκια" σε υψηλό επίπεδο στις παγκόσμιες ομοσπονδίες ακούει κανείς συνέχεια την λέξη "cancel". Η μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων προκάλεσε ντόμινο στις μεγάλες διοργανώσεις αλλά ακόμη δεν έχει φτιαχτεί νέο καλεντάρι.

Ο στίβος αποφάσισε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2021 να το μεταθέσει το 2022. Θα διεξαχθεί στο Όρεγκον των ΗΠΑ. Η FINA δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου.

Η διοργάνωση έχει ανατεθεί στη Φουκουόκα και είναι να διεξαχθεί από τις 16/7 έως την 1η Αυγούστου. Φυσικά και θ΄αλλάξει. Οι Ιάπωνες δυσκολεύονται για πολλούς λόγους να κάνουν αυτό το event το 2021.

Ένα ... τρελό σενάριο που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες είναι το παρακάτω: Να διεξαχθεί τον Νοέμβριο του 2021 το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Ντόχα, σαν πρόβα και για το Μουντιάλ και η Φουκουόκα ν' αναλάβει τους αγώνες το 2023 (έχουν δοθεί στη Ντόχα).

Αναφέρουμε αυτές τις δυο διοργανώσεις γιατί είναι εκείνες που συγκεντρώνουν αθλητές από τις περισσότερες χώρες στον κόσμο. Στο Παγκόσμιο της Ντόχα (στίβος) το 2019 είχαμε αθλητές από 206 χώρες και στην αντίστοιχη διοργάνωση της Νοτίου Κορέας (υγρός στίβος) είχαμε συμμετοχές από 192.

Οι "σοφοί" Αμερικανοί είχαν υποστηρίξει πριν από καιρό ότι το πιο σωστό θα ήταν να μεταφερθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 2022. Σήμερα όλος ο κόσμος ψάχνει το εμβόλιο για τον covid-19 και είναι σίγουρο ότι μέσα στο 2020 θα δούμε ελάχιστα αθλητικά event σε παγκόσμιο επίπεδο (πολυεθνικές διοργανώσεις) αφού δεν υπάρχει προστασία αλλά και ασφάλεια στις μεταφορές.

Οι ζημιές είναι ήδη τεράστιες και θα είναι ακόμη μεγαλύτερες από τον Σεπτέμβριο για όλα τα σπορ αφού δεν θα υπάρχει κόσμος στα γήπεδα και θα μειωθούν τα ποσά από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις χορηγίες.

Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός δε θα περάσει μαύρες ημέρες. Ερασιτεχνικός αθλητισμός δεν είναι φυσικά οι 10-20 αθλητές ή 100 που θα συμμετάσχουν από κάθε χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο από τον Σεπτέμβριο και μεγάλα κλαμπ θα ... γονατίσουν αφού δεν θα έχουν έσοδα. Αυτό φυσικά θα περάσει και στους αθλητές.

Μ' όλα αυτά και άλλα πολλά ως ισχυρές ενδείξεις οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι πιο κοντά στο cancel. Είναι σκληρό για τους αθλητές που περιμένουν τόσα χρόνια και ίσως να μην περιμένουν έως το 2024 για να αγωνιστούν στο Παρίσι.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι τεράστια τιμή για κάθε αθλητή αλλά για τους παράγοντες είναι μάρκετινγκ και ανακύκλωση χρήματος. Σε διεθνές επίπεδο υπάρχει η τάση ότι συμφέρει να ακυρωθούν οι Ολυμπιακοί.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ είχε δηλώσει ότι η ακύρωση θα σήμαινε και την "καταστροφή" του ονείρου για 11.000 αθλητές. Είχε πει όμως και κάτι άλλο μετά από την απόφαση για την αναβολή.

Ότι η ασφάλεια της ΔΟΕ θα κάλυπτε την ακύρωση όχι την αναβολή. Το Wimbledon, το σπουδαιότερο τουρνουά τένις στον κόσμο, ακυρώθηκε για το 2020 και εισέπραξε ένα πολύ μεγάλο ποσό από την ασφάλεια.

Είχε προβλέψει, όχι τον κορονοϊό, αλλά την ακύρωση.

Με τα σημερινά δεδομένα και ειδικά με τα δεδομένα που μπορεί κανείς να φανταστεί πως θα υπάρξουν τους επόμενους μήνες η ακύρωση ίσως να είναι η πιο καλή λύση.

Σκληρή για τους αθλητές αλλά η πιο συμφέρουσα γι' όλους. Αλλιώς θα μπούμε και πάλι σ' ένα γαϊτανάκι που δεν θα έχει τελειωμό. Πότε θα γίνουν οι διοργανώσεις του 2021;

Πότε θα γίνουν τα προ ολυμπιακά; Γιατί ο αθλητής στην Αυστραλία είναι πιο ελεύθερος να προπονηθεί σε σχέση με την Ελλάδα (λόγω covid-19);

Δυστυχώς τα ερωτήματα που υπήρχαν πριν από την αναβολή έχουν πολλαπλασιαστεί και θα αυξηθούν και άλλο όταν οι παγκόσμιες ομοσπονδίες και οι μεγάλες λίγκες ανά τον κόσμο θα βγάζουν ανακοινώσεις που θα έχουν μέσα την λέξη "cancel".

Οι Ιάπωνες έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για να φτιάξουν τις εγκαταστάσεις και είναι σίγουρο πως άσχετο εάν διεξαχθούν ή όχι οι Αγώνες θα τις αξιποιήσουν.

Δεν θα είναι σαν και τους Έλληνες που δεν έκαναν ούτε απόσβεση και που σήμερα έχουν αφήσει τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του 2004 να σαπίζουν...

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα