Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: Εχουν την προοπτική να γίνουν οι καλύτεροι όλων των εποχών

Gazzetta team
Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: Εχουν την προοπτική να γίνουν οι καλύτεροι όλων των εποχών

bet365

Oι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο μετατέθηκαν για το 2021 και ο πρώην διευθυντής μάρκετινγκ της ΔΟΕ Michael Payne, γράφει για τη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι Αγώνες.

Το Τόκιο θα είναι οι 20οι Ολυμπιακοί Αγώνες μου. Από το Σεράγεβο το 1984, έχω συνεργαστεί με κάθε Οργανωτική Επιτροπή, παρακολούθησα όλους τους Αγώνες και γνώρισα από πρώτο χέρι την πολυπλοκότητα του τι χρειάζεται για να διοργανώσεις το μεγαλύτερο γεγονός στον κόσμο. Το πιο σημαντικό είναι ότι έχω καταλάβει πώς η μεγάλη αυτή συγκέντρωση των νέων όλου του κόσμου δημιουργεί μια μαγεία που μας εμπνέει όλους όταν οι αθλητές μπαίνουν στο επίκεντρο της Ολυμπιακής αρένας.

Η απόφαση που λήφθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων για ένα χρόνο, έως το 2021, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού είναι άνευ προηγουμένου. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν ακυρωθεί μόνο τρεις φορές, όλες εξαιτίας του πολέμου, με τις τελευταίες να είναι το 1940 και το 1944.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επικρίθηκε επειδή δεν κινήθηκε αρκετά γρήγορα, επειδή δεν έσπευσε να αναβάλει τους Αγώνες μόλις ξέσπασε ο ιός. Αλλά κατά τον τελευταίο αιώνα υπήρξαν επανειλημμένα ζητήματα που απειλούσαν τους Αγώνες και οδήγησαν σε φωνές για ακύρωση, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την Pyeongchang 2018. Μόνο τρεις μήνες πριν από την τελετή έναρξης υπήρχε ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου στην κορεατική χερσόνησο καθώς οι εντάσεις αυξήθηκαν μεταξύ του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και του Kim Jong-un, ηγέτη της Βόρειας Κορέας.


Η ΔΟΕ έχει μάθει να μην αντιδρά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στην πολιτική πίεση, μέχρι να είναι σαφή όλα τα γεγονότα. Στην περίπτωση της Pyeongchang, η ΔΟΕ αποδείχθηκε σωστή. Θα φαινόταν ανόητο να ματαιωθούν οι Αγώνες όπως πολλοί απαίτησαν. Έγινε μια γιορτή χειμερινών σπορ που αποδείχθηκε πολύ επιτυχημένη. Υπό τις παρούσες συνθήκες, μόλις κατέστη σαφές ότι η πανδημία και η απαγόρευση στις μετακινήσεις σε κάθε χώρα, εμπόδιζαν τους αθλητές να προπονούνται σωστά και να περιόριζαν τα ταξίδια τους, η ΔΟΕ κινήθηκε πολύ γρήγορα για να αναβάλει τους Αγώνες. Ενώ η Οργανωτική Επιτροπή του Τόκιο ήθελε ένα παράθυρο τεσσάρων εβδομάδων για να εξετάσει όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων για τέλεση των Αγώνων το φθινόπωρο, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Tόμας Μπαχ συνειδητοποίησε ότι αυτό δεν ήταν επιλογή. Κινήθηκε γρήγορα στο παρασκήνιο. Και κατέστησε σαφές στους Ιάπωνες οικοδεσπότες ότι η αναβολή για ένα χρόνο ήταν η μόνη επιλογή και έπρεπε να ανακοινωθεί αμέσως.


Η μεγάλη πολυπλοκότητα της μετακίνησης των Ολυμπιακών Αγώνων ένα χρόνο μετά είναι άνευ προηγουμένου και προκαλεί στη ΔΟΕ και τους Ιάπωνες διοργανωτές ένα μεγάλο πονοκέφαμο. Έχει πολλές συνέπειες: την επίδραση στο παγκόσμιο αθλητικό ημερολόγιο, την επαναδιαπραγμάτευση εκατοντάδων συμβολαίων για τις εγκαταστάσεις, τη διαχείριση εκατομμυρίων εισιτηρίων που έχουν ήδη πωληθεί. Επτά χρόνια προγραμματισμού τέθηκαν σε απότομη παύση. Η επιχειρησιακή πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι τόσο τρομακτική και είναι δύσκολο να μάθουμε από πού να ξεκινήσουμε.

Μόλις όμως οι τοπικοί διοργανωτές ξεπεράσουν το αρχικό σοκ και καταγράψουν την κατάσταση, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν θα μπορεί να ξεπεραστεί και δεδομένης της εξαιρετικής προσοχής των Ιαπωνών στη λεπτομέρεια και τη φημισμένη ευσέβεια, είμαι βέβαιος ότι θα ξεπεράσουν αυτή την πρόκληση και θα βγουν ακόμα πιο δυνατοί.


Η Οργανωτική Επιτροπή του Τόκιο θεωρήθηκε ήδη από πολλούς, ως η πιο προηγμένη και καλά προετοιμασμένη από οποιαδήποτε ανάλογη οργανωτική επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα προγράμματα μάρκετινγκ είναι τα πιο επιτυχημένα των τελευταίων ετών και έχει την πλήρη υποστήριξη της ιαπωνικής βιομηχανίας και την ισχυρή υποστήριξη της κυβέρνησης και των πολιτών. Οι εγκαταστάσεις είναι εκπληκτικές και οι υποδομές είναι έτοιμες.

Έχω δει κάθε οργανωτική επιτροπή να φτάνει σε ένα σημείο στο σχεδιασμό της όπου τρεις μήνες πριν από την τελετή έναρξης, να ήθελε να έχει κάνει κάποια πράγματα διαφορετικά, αλλά και να είχε δώσει προτεραιότητα σε ορισμένα στοιχεία με άλλους τρόπους. Το Τόκιο βρίσκεται τώρα στην ανεπανάληπτη θέση να μπορεί να εξετάσει τα πάντα και να κάνει αυτές τις περαιτέρω μικρές αλλαγές που βοηθούν στη δημιουργία της μαγείας.

Έτσι, η Ιαπωνία έχει πλέον δώδεκα μήνες για να αντιμετωπίσει αυτό το μοναδικό φαινόμενο που καθιστά τους Ολυμπιακούς Αγώνες τόσο ξεχωριστούς, τη μαγική ποιότητα του μεγαλύτερου φεστιβάλ της ανθρωπότητας. Δεν υπάρχει κανένα ισοδύναμο στο παγκόσμιο θέαμα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το Tokyo 202ONE μας προσφέρει τη δυνατότητα να συγκεντρωθούμε για να γιορτάσουμε το τέλος της πανδημίας του Covid-19, να επικροτήσουμε την ανθεκτικότητα του ανθρώπινου πνεύματος και να γιορτάσουμε τον εαυτό μας και την ανθρωπότητα.


Το ταξίδι προς το Ολυμπιακό Στάδιο, όπως υπαγορεύει η παράδοση, θα ξεκινήσει με όλη τη συγκίνηση της Λαμπαδηδρομίας. Η Ολυμπιακή Φλόγα έχει ήδη ταξιδέψει από την Ελλάδα στην Ιαπωνία και θα καίει σε βωμό στη Φουκουσίμα, την περιοχή της πυρηνικής καταστροφής της χώρας το 2011. Από το σημείο αυτό του μεγάλου συμβολισμού θα ξεκινήσει η Λαμπαδηδρομία το επόμενο έτος, με τη Λαμπαδηδρομία να έχει ακόμη πιο βαθιά σημασία από ό, τι πριν. Όχι μόνο θα φωτίσει το δρόμο για τους Αγώνες για όλους μας, αλλά θα είναι και μια εικόνα της απελευθέρωσής μας από το μεγάλο τραύμα που αντιμετωπίζουμε τώρα και ένας φάρος ελπίδας για το μέλλον.

Οι Λαμπαδηδρόμοι μπορούν να είναι οι νέοι ήρωες που ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα: το ιατρικό προσωπικό, οι εθελοντές, οι εργάτες, οι επιζώντες - όχι μόνο Ιάπωνες, αλλά άνθρωποι από όλο τον κόσμο που μας ενέπνευσαν με το θάρρος και την αφοσίωσή τους και μας βοήθησαν να ξεπεράσουμε την κρίση.

Οι Αγώνες του Τόκιο θα αποτελέσουν το σύμβολο της επιβίωσης μας. Είμαστε κοινωνικά ζώα, απολαμβάνουμε την επαφή: τη χειραψία, την αγκαλιά, το δημόσιο φιλί. Οι χώροι συγκέντρωσης των ανθρώπων θα είναι πάλι γεμάτοι, οι παμπ και τα μπαρ θα ηχούν με το γέλιο, τα εστιατόρια θα βουίζουν με συνομιλίες, τα γήπεδα θα γεμίσουν με ενθουσιασμό και οι αγορές, τα πάρκα και οι παραλίες θα γεμίσουν με πλήθος ανθρώπων που απολαμβάνουν τις ελευθερίες του χρόνου και του χώρου.

Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην ιστορία μας. Πιο συγκεκριμένα, αποτελεί μια ιδιαίτερη απειλή επειδή είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο σε έναν κόσμο όπου είμαστε τόσο στενά συνδεδεμένοι μαζί και ο αντίκτυπός του γίνεται αισθητός στα 7.8 δισεκατομμύρια των ανθρώπων. Ο στεναγμός της συλλογικής ανακούφισης όταν όλα τελειώσουν θα είναι τόσο βαθύς και θα εκφραστεί δημόσια. Εκείνη η κραυγή της χαράς θα δώσει μια δυνατή φωνή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 202ONE. Θα είναι μια μοναδική ευκαιρία να θεραπεύσουμε τις πληγές της κρίσης που αντιμετωπίζουμε τώρα, να ενώσουμε έναν θρυμματισμένο κόσμο και να αναζωογονήσουμε τους δεσμούς αρμονίας, φιλίας και καλής θέλησης.

Οι εγκαταστάσεις θα είναι θεαματικές, οι Ιάπωνες διοργανωτές θα ξεχωρίσουν, οι αθλητές θα κάνουν τώρα ένα διάλειμμα και μετά θα συνεχίσουν, ως εκπληκτικά αφοσιωμένοι άνθρωποι που είναι. Αυτοί οι θεατές που είναι αρκετά τυχεροί για να βρεθούν στα γεγονότα θα φωνάζουν με χαρά, πολλοί θα κλάψουν. Για τους υπόλοιπους στο σπίτι, θα παρακολουθήσουμε την εκπληκτική κάλυψη όλη την ημέρα και το μισό της νύχτας. θα ενθαρρύνουμε και τα μάτια μας θα γεμίσουν με δάκρυα καθώς θα δούμε τις χαρούμενες στιγμές της νίκης και την πικρή θλίψη της ήττας.

Θα μπορέσουμε να αγκαλιάσουμε ο ένας τον άλλον, να φιλήσουμε όποιον μας αρέσει, να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε στους δρόμους ως τις πρώτες πρωινές ώρες. Το 202ONE θα είναι μαγικό!

O Michael Payne

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα