Αναβολή Ολυμπιακών Αγώνων: Οι κορυφαίοι παίρνουν θέση στο gazzetta.gr!

Αναβολή Ολυμπιακών Αγώνων: Οι κορυφαίοι παίρνουν θέση στο gazzetta.gr!

bet365

Η ΔΟΕ επιμένει να μην αναβάλει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι κορυφαίοι αθλητές και προπονητές παίρνουν θέση μέσω του gazzetta.gr για το φλέγον θέμα.

Πριν από λίγες ημέρες η ΔΟΕ ξεκαθάρισε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες παρά την εξάπλωση του κορονοϊού (covid-19) σ' όλο τον κόσμο θα διεξαχθούν κανονικά στις 24/7-9/8 και παρακίνησε τους αθλητές να συνεχίσουν την προετοιμασία τους.

Η Κατερίνα Στεφανίδη έχει εκφράσει την αντίθεση της στην διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων τον Ιούλιο τονίζοντας ότι η ΔΟΕ θέτει τους αθλητές σε κίνδυνο ενώ θέση υπέρ της αναβολής πήρε και η Άννα Κορακάκη.

Το gazzetta.gr ανοίξε το φάκελο "Αναβολή Ολυμπιακών Αγώνων" και ζήτησε από Ολυμπιονίκες (εν ενεργεία και μη), από πρωταθλητές και ομοσπονδιακούς προπονητές να πάρουν θέση για το θέμα.

Πάνω απ΄όλα αυτό που βάζουν όλοι τους είναι φυσικά η υγεία. Φυσικά σχολιάζουν και την κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και το δράμα στην Ιταλία την οποία έχουν επισκεφτεί για ν' αγωνιστούν αλλά και να προετοιμαστούν.

Ο Σπύρος Γιαννιώτης βγάζει το καπέλο στον Σωτήρη Τσιόδρα και δηλώνει συγκλονισμένος για το θανατικό στην Ιταλία, ο Δημοσθένης Ταμπάκος θυμάται την έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό της Φουκοσίμα και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα που ακολούθησε, ο Μιχάλης Μουρούτσος τονίζει ότι όλα πλέον είναι στα χέρια των επιστημόνων, η Βούλα Κοζομπόλη σημειώνει ότι η απόφαση θα ληφθεί τον επόμενο μήνα και η Σοφία Μπεκατώρου μιλάει για αθλητές κινητές-βόμβες λόγω του κορονοϊού.

Η Νικόλ Κυριακοπούλου εκφράζει την αισιοδοξία της πως οι επιστήμονες θα νικήσουν το τέρας και θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η Λένα Δανιηλίδου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ η Τατιάνα Γκούσιν τονίζει πως ο αθλητισμός "υποφέρει".

Ο Νίκος Γέμελος είναι "κάθετος" και ζητά αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων ενώ ο Θόδωρος Βλάχος αναλύει την επίδραση του κορονοϊού στα ομαδικά σπορ.

Σπύρος Γιαννιώτης: «Η πρώτη μου σκέψη είναι η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων»

Συμμετείχε 5 φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Από το 2000 στην Αυστραλία έως το 2016 στη Βραζιλία. Το φινάλε της σπουδαίας καριέρας του Έλληνα κολυμβητή Σπύρου Γιαννιώτη «περιείχε» την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου.

Πλέον είναι προπονητής κολύμβησης και συνεχίζει να είναι δίπλα σε αθλητές και σε ανθρώπους που αγαπά και τον αγαπούν. Ο Σπύρος Γιαννιώτης είναι υπέρ της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων και ξεκαθαρίζει: «Είναι κάτι πρωτόγνωρο αυτό που ζούμε. Η πρώτη μου σκέψη σε σχέση μ' αυτό που με ρωτάς είναι να αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο.

Πάνω απ΄όλα είναι η υγεία. Σίγουρα η ΔΟΕ προσπαθεί να εξαντλήσει κάθε περιθώριο. Καταλαβαίνω δεν είναι εύκολη υπόθεση», τονίζει αρχικά ο Έλληνας Ολυμπιονίκης και συνεχίζει με κρίσιμα ερωτήματα: «Μπορεί κανείς να σκεφτεί Ολυμπιακούς Αγώνες σε άδεια στάδια; Θα περάσουν το τεστ όσοι αθλητές θα ταξιδέψουν στο Τόκιο;

Εάν γίνει κάτι μέσα στο Ολυμπιακό χωριό με χιλιάδες αθλητές τι θα ακολουθήσει; Σίγουρα όλα αυτά τα σκέφτονται οι αρμόδιοι και θα παίξουν τον ρόλο τους. Εγώ πλέον δεν είμαι εν ενεργεία αθλητής και σαν τρίτος θα πω ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες καλό θα ήταν να διεξαχθούν το 2021. Αναβολή και όχι ακύρωση γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη και στέλνουν πολλά μηνύματα στους λαούς του πλανήτη μας.

Οι αθλητές, οι προπονητές και οι θεατές πρέπει να είναι ασφαλείς. Να αισθάνονται ασφάλεια. Θυμάμαι το 2016 στο Ρίο κυκλοφορούσε μια εποχική γρίπη. Είχα πανικοβληθεί. Ήμουν συνεχώς με μαντιλάκια, με τζελ και ότι έπιανα μετά έκανα "απολύμανση". Αυτό που ζούμε δεν είναι μια απλή γρίπη αλλά πανδημία. Δεν το λέω εγώ αλλά οι ειδικοί. Καταλαβαίνω τους αθλητές που προετοιμάζονται για το Τόκιο αλλά πάνω απ΄όλα είναι η υγεία μας και η υγεία των συμπολιτών μας».

Εν συνεχεία η κουβέντα μας με τον Σπύρο Γιαννιώτη περιστράφηκε γύρω από την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα αλλά και το δράμα της Ιταλίας: «Κάθε ημέρα αλλάζουν τα πράγματα δραματικά και στην Ελλάδα.

Ακολουθώ τις οδηγίες και μένω σπίτι. Συμφωνώ με τα μέτρα που έχουν παρθεί. Ακούω ευλαβικά αυτά που λέει ο κ. Τσιόδρας και τα τηρώ. Δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο αλλά είναι ειδικός και μου εμπνέει εμπιστοσύνη.

Βλέπω κάθε ημέρα αυτά που γίνονται στην Ιταλία. Είναι απίστευτα. Είμαι δίπλα στον λαό της Ιταλίας. Ας προσευχηθούμε όλοι για τους γείτονες μας και ας μας φοβίσει αυτό που συμβαίνει δίπλα μας».

Δημοσθένης Ταμπάκος: «Κάθε αγώνας έχει μικρότερη σημασία από την υγεία μας»

Το 2000 στο Σίνδεϊ ανέβαινε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου κερδίζοντας το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες ενώ τέσσερα χρόνια μετά στην Αθήνα κρέμασε στο στήθος του το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο αγώνισμα των κρίκων.

Ο Ολυμπιονίκης της γυμναστικής, Δημοσθένης Ταμπάκος, που αυτές τις ημέρες μένει σπίτι μαζί με την οικογένεια του παίρνει θέση για το θέμα της αναβολής και θυμάται ένα περιστατικό που συνέβη στην Ιαπωνία πριν από 9 χρόνια.

«Νομίζω δεν υπάρχει κανείς που να αμφιβητεί ότι η υγεία μας είναι πάνω απ' όλα. Μια διοργάνωση, ακόμη και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, έρχεται σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με την υγεία μας, τη ζωή μας.

Κάθε απόφαση στη ζωή μας είναι δύσκολη. Το ξέρω είναι δύσκολο και για την ΔΟΕ να τους αναβάλει. Έχουμε πανδημία. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες συμμετέχουν αθλητές απ΄όλο τον κόσμο.

Ξέρουμε τι συμβαίνει σε κάθε χώρα; Θα είναι ασφαλής στο Τόκιο; Μπορεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες να γίνουν μερικούς μήνες αργότερα και ίσως και το επόμενο έτος. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να μπει σε κίνδυνο η ζωή των αθλητών. Για μένα αυτά που συμβαίνουν στην Ιταλία το έτος 2020 είναι αδιανότητα. Ευτυχώς η Ελλάδα πήρε έγκαιρα σοβαρά μέτρα. Η κατάσταση δεν θέλει πανικό αλλά προσοχή και υπευθυνότητα απ' όλους. Είναι ένας αγώνας μ' έναν αόρατο εχθρό που μας αφορά όλους.

Τώρα θυμήθηκα και τι έγινε στην Ιαπωνία πριν από 9 χρόνια. Είχε την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκοσίμα και μετά από λίγους μήνες είχε και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα γυμναστικής. Πολλοί αθλητές δεν συμμετείχαν. Για μένα ήταν ένας λόγος που με απέτρεψε τότε στο τελείωμα της καριέρας μου να κυνηγήσω μια διάκριση.

Τότε είχαν παρθεί πολλά μέτρα, είχαν περάσει αρκετοί μήνες αλλά τώρα έχουμε πανδημία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι πολύ κοντά μας», σημειώνει ο Έλληνας Ολυμπιονίκης.


Σοφία Μπεκατώρου: «Οι αθλητές μπορεί να είναι κινητές-βόμβες»

Μητέρα, γυναίκα, Ολυμπιονίκης, πρωταθλήτρια στον αθλητισμό και στη ζωή. Η Σοφία Μπεκατώρου έχει μεταξύ άλλων στο πλούσιο παλμαρέ της ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στους Αγώνες του 2004 και άλλο ένα χάλκινο στους Αγώνες του 2008 στην ιστιοπλοϊα.

Αυτές τις ημέρες είναι σπίτι μαζί με την οικογένεια της και τον πατέρα της. Είναι ενεργή αθλήτρια και θέλει να εξασφαλίσει μια θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην κλάση Nacra 17.

«Οι αθλητές είναι σε κίνδυνο. Κλείνουν τα σύνορα. Δεν μπορούν να προπονηθούν, δεν υπάρχουν αγώνες. Λόγω των ταξιδιών οι αθλητές είναι κινητές βόμβες. Σίγουρα δεν είναι οι καλύτερες συνθήκες για να ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στις 24 Ιουλίου.

Αυτή η πανδημία αλλάζει πολλά στον παγκόσμιο αθλητισμό. Θα ήταν καλό να μεταφερθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες προς το τέλος του χρόνου. Αυτό θα το αποφασίσουν οι αρμοδιοι. Πρώτη προτεραιότητα μας είναι υγεία και να νιώθουμε ασφάλεια στις προπονήσεις και στους αγώνες όταν θα έχουμε γιατί τώρα έχουν διακοπεί όλα», μας λέει η Σοφία Μπεκατώρου.

Μιχάλης Μουρούτσος: «Μόνο οι επιστήμονες μπορούν να λένε τι πρέπει να γίνει»

Το 2000 στο Σίδνεϊ κέρδιζε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στο άθλημα του Τακεβοντό και έγραφε ιστορία. Το όνομα του έχει συνδεθεί με το άθλημα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως και σήμερα συνεχίζει να το "υπηρετεί" ως δάσκαλος.

Ο Μιχάλης Μουρούτσος πήρε και αυτός θέση για το θέμα της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων: «Κανένας Ολυμπιονίκης δεν είναι αρμόδιος να πει εάν θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες ή εάν θα πρέπει ν' αναβληθούν. Μόνο οι επιστήμονες μπορούν να λένε τι πρέπει να γίνει και τι όχι. Είναι δύσκολη η κατάσταση για όλο τον κόσμο. Είναι πανδημία».

Βούλα Κοζομπόλη: «Η απόφαση θα ληφθεί τον επόμενο μήνα»

Το 2004 μια ομάδα με 13 κορίτσια με προπονητή τον Κούλη Ιωσηφίδη και συνεργάτη του τον Γιώργο Μορφέση ανέβαινε στο 2ο σκαλί του βάθρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Ήταν η γυναικεία ομάδα υδατοσφαίρισης της Ελλάδος. Είναι η μοναδική ομάδα έως σήμερα από τη χώρα μας που έχει κατακτήσει μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ηγετικό μέλος αυτής της ομάδας ήταν η Βούλα Κοζομπόλη.

Η πρώην διεθνής φουνταριστή είναι σήμερα πρόεδρος των "Olympians" αλλά και μέλος της επιτροπής των αθλητών της FINA και της τεχνικής επιτροπής της. Έχει κλείσει εισιτήρια για να ταξιδέψει στο Τόκιο αλλά σήμερα είναι στο σπίτι της και μαγειρεύει στα παιδιά της, που επιτέλους βλέπουν την μαμά στο σπίτι.

Η Βούλα είναι συνεχώς σε επαφή με αθλητές του υγρού στίβου απ' όλο τον κόσμο και μας λέει: «Όλος ο αθλητικός κόσμος είναι θορυβημένος. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αύριο. Οι αγώνες στα αθλήματα της FINA ακυρώνονται ο ένας μετά από τον άλλο. Υπάρχει τρομερό πρόβλημα. Μιλούσα με τον Ολλανδό χρυσό Ολυμπιονίκη της κολύμβησης Φέρι Φερτμαν, που είχε κερδίσει στα 10χλμ στο Ρίο στον αγώνα που κέρδισε το ασημένιο ο Σπύρος, και μου είπε ότι δεν κάνει προπόνηση. Οι περισσότεροι έχουν σταματήσει.

Μπορώ να καταλάβω τα παιδιά, τους αθλητές που είναι ενεργοί και προετοιμάζονται για το Τόκιο. Είναι δύσκολη κατάσταση. Ειδικά στην κολύμβηση να πιάσεις όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι σαν να έχεις πάρει μετάλλιο.

Τους καταλαβαίνω, θέλουν να προπονηθούν, παλεύουν για κάτι σημαντικό τέσσερα χρόνια αλλά πρέπει και οι αθλητές να καταλάβουν την κατάσταση και να είναι προσεκτικοί. Προέχει η υγεία όλων μας.

Νομίζω σήμερα μόνο 15 χώρες δεν έχουν κρούσμα κορονοϊού. Η IOC πιστεύω σ' ένα μήνα θα δει την κατάσταση πως έχει διαμορφωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και θα πάρει την σωστή απόφαση.

Δύσκολα θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Χωρίς θεατές, με κλειστά σύνορα. Εάν η πανδημία είναι σε ύφεση σ' ένα μήνα θα προχωρήσουν οι Αγώνες. Για μένα θα πρέπει να επιβληθούν πιο αυστηρά μέτρα στη χώρα μας.

Να επιβληθεί καθολική απαγόρευση. Ο καθένας μας πρέπει να είναι υπεύθυνος για όλους μας. Σταμάτησε η Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία στη χώρα μας αφού ο κόσμος μαζεύονταν κατα εκατοντάδες για να βγάλει selfie με αθλητές και διάσημους».

Νίκος Γέμελος: «Η λογική θα θριαμβεύσει στο τέλος»

Έχει φάει τους... Ολυμπιακούς Αγώνες με το ...κουτάλι. Ως προπονητής, κυρίως του Σπύρου Γιαννιώτη, συμμετείχε 5 φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες και έχει κολυβητές που διεκδικούν το όριο για το Τόκιο 2020.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής της κολύμβησης, Νίκος Γέμελος που μένει σπίτι με την οικογένεια του έχοντας κατεβάσει... ρολά έχει ξεκάθαρη άποψη για την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων: «Ξεκάθαρα είμαι υπέρ της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων. Πάνω απ' όλα βάζω την υγεία των αθλητών, των προπονητών και των θεατών. Όπως σωστά είπε η Ολυμπιονίκης μας Κατερίνα Στεφανίδη δεν μπορούν να διεξαχθούν Ολυμπιακοί χωρίς αθλητές, θεατές και προπονητές.

Η κολύμβηση είναι ένα δύσκολο άθλημα. Δεν μπορείς να προπονηθείς από το σπίτι. Καταλαβαίνω το άγχος των αθλητών και είναι φυσιολογικό. Η υγεία και η ζωή η δικιά μας και των συμπολιτών μας είναι πάνω απ' όλα.

Δεν πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα από την δική μας και μόνο σκοπιά. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορεί να γίνουν μόνο όταν υπάρχει κόσμος υγιής που θα μπορεί να παρακολουθήσει τους Αγώνες και θα μπορεί να συμμετάσχει και να διακριθεί.

Είμαι σίγουρος ότι στο τέλος θα θριαμβεύσει η λογική».

Θόδωρος Βλάχος: «Οι ομάδες δεν μπορούν να προπονηθούν»

Η υδατοσφαίριση ανδρών-γυναικών στην Ελλάδα αλλά και σ' όλη την Ευρώπη έχει κατεβάσει ρολά λόγω του κορονοϊού. Κανείς δεν μπορεί να επιτρέψει ομαδικές προπονήσεις έως και 20 ατόμων στον ίδιο χώρο. Οι αθλητές φοβούνται, οι προπονητές φοβούνται για την υγεία τους.

Ζητήσαμε την άποψη του ομοσπονδιακού προπονητή της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης ανδρών Θόδωρου Βλάχου για το θέμα της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και το πρόβλημα της προετοιμασίας.

«Η ομάδα μας είναι σε στάδιο πρόκρισης. Αυτή η ομάδα συμμετέχει χρόνια και χρόνια χωρίς απουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κάποια στιγμή θα κληθούμε να διεκδικήσουμε την πρόκριση. Τον Ιούνιο ίσως. Κανείς δεν ξέρει σε τι κατάσταση θα είμαστε και εμείς και οι αντίπαλοι μας φυσικά. Αυτό που προέχει τώρα είναι ν' αντιμετωπίσουμε την πανδημία και ν' ακούμε τις οδηγίες των ειδικών.

Σίγουρα η απόφαση για την ΔΟΕ δεν θα είναι εύκολη. Θα εξαντληθεί κάθε χρονικό περιθώριο για να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην ώρα τους. Πότε όμως θα επανέλθουμε στην κανονική ροή;

Πότε θα προετοιμαστούμε; Θα υπάρχει χρόνος; Αυτοί που θ' αποφασίσουν θα πάρουν και την ευθύνη. Για εμάς που υπηρετούμε την υδατοσφαίριση αλλά και για τους κολυμβητές το πρόβλημα είναι μεγάλο. Χωρίς επαφή με το νερό δεν υπάρχει προπόνηση. Απλά μια συντήρηση. Οι αθλητές θα είναι εκτός φόρμας. Εάν κρατήσει για πολύ αυτό όταν θα επιστρέψουμε θα είμαστε σε επίπεδο ομάδας που αρχίζει τον Σεπτέμβριο την προετοιμασία της για τη νέα σεζόν.

Όπως και να έχει εμείς ως ομάδα 20 ατόμων (παίκτες, προπονητές, σταφ) δεν μπορούμε να προπονηθούμε ομαδικά. Περιμένουμε να περάσει όλο αυτό και μετά θα δούμε τι θα κάνουμε. Πάνω απ' όλα είναι η υγεία», σημειώνει ο Θόδωρος Βλάχος που οδήγησε την εθνική ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Λένα Δανιηλίδου: «Η οικονομική ζημιά είναι μεγάλη αλλά προέχει η υγεία»

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της είχε συγκλονίσει όλους τους Έλληνες αφού συνέχιζε τον αγώνα της έχοντας υποστεί σοβαρό τραυματισμό. Ο πρώτος αγώνας της σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το 2000 ανήμερα των 18ων γενεθλίων της.

Η Λένα Δανιηλίδου, η σπουδαία τενίστρια μας, που αυτές τις ημέρες βγαίνει από το σπίτι της για να πάει βόλτα το σκυλάκι της, μας μίλησε για την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και για την κατάσταση στο τένις αφού έχει μπει λουκέτο στο άθλημα έως την 7η Ιουνίου!

«Βιώνουμε κάτι νέο και πολύ δύσκολο. Πρέπει όλοι μας να είμαστε προσεκτικοί και να σκεφτόμαστε και τον συνάνθρωπο μας. Δεν μου άρεσε καθόλου η εικόνα με τον κόσμο στις παραλίες. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει την σοβαρότητα της κατάστασης. Στην Ελλάδα έχει φανταστικό καιρό. Είναι δύσκολο να μείνεις στο σπίτι αλλά πρέπει. Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες. Πρέπει να σεβαστεί ο ένας τον άλλο.

Τώρα όσο αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι μια τεράστια διοργάνωση αλλά η υγεία είναι πάνω απ' όλα. Δεν μπορώ να συζητήσω για Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς θεατές. Νομίζω οι αρμόδιοι θα περιμένουν πως θα εξελιχθεί η πανδημία και θα πάρουν την απόφαση τους.

Το άθλημα μου, το τένις, έχει ήδη υποστεί τεράστια ζημιά. Αγώνες με μακρά ιστορία, με πολλά έσοδα και αίγλη, ακυρώνονται. Η οικονομική ζημιά είναι πολύ μεγάλη. Είδαμε το Roland Garros να αλλάζει ημερομηνίες. Δεν υπάρχουν πλέον πολλές επιλογές.

Κανείς δεν θέλει τουρνουά χωρίς θεατές. Όλοι βάζουν πάνω απ΄όλα την υγεία. Το καλεντάρι του τένις αλλάζει. Το πρόγραμμα με τα σημερινά δεδομένα και τις πολλές ακυρώσεις έχει φορτωθεί πολύ.

Θα αυξηθούν οι τραυματισμοί. Το σώμα δεν αντέχει να παίζει σε τέτοιο ρυθμό για 10-15 εβδομάδες. Το τένις έχει και πολλά ταξίδια που επιβαρύνουν τον αθλητή. Νομίζω οι αθλητές θα πρέπει να επανεξετάσουν το πρόγραμμα τους και να κάνουν επιλογές», μας λέει η Λένα Δανιηλίδου η οποία έχει φτάσει έως το Νο14 της παγκόσμιας κατάταξης.

Νικόλ Κυριακοπούλου: «Ο Άνθρωπος θα βγει νικητής»

Το 2016 είχε προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά ένας τραυματισμός δεν της επέτρεψε να συμμετάσχει. Σήμερα έχει ήδη εξασφαλίσει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και περιμένει την μεγάλη στιγμή.

Η Νικόλ Κυριακοπούλου, που έχει κερδίσει μετάλλια σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο στο επί κοντώ, είναι και εργαζόμενη μητέρα. Είναι αισιόδοξη ότι ο κόσμος θα ξεπεράσει γρήγορα την πανδημία και θα επιστρέψει στην κανονική ζωή: «Οι αθλητές που ετοιμάζονται για να συμμετάσχουν σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι επαγγελματίες αθλητές, που όμως υπηρετούν την αθλητική Ιδέα. Δεν είμαστε χομπίστες. Αφιερώνουμε ατελείωτες ώρες καθημερινά με σκοπό να προετοιμαστούμε για αυτή τη ιδιαίτερη και μοναδική στιγμή που δεν συγκρίνεται με καμία άλλη.

Δεν θα σταθώ στα οικονομικά συμφέροντα που κινούνται γύρω από τους αγώνες, θα αναφερθώ όμως στο μήνυμα που εκπέμπει ο Ολυμπισμός. Αφορά την ειρηνική συνύπαρξη των Λαών, την ευγενική άμιλλα, το κυνήγι της νίκης, ΟΧΙ με κάθε κόστος. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναδεικνύουν τη δύναμη του Ανθρώπου μέσα από τον αθλητισμό.

Πιστεύω ότι η πανδημία που ζούμε είναι μια δοκιμασία που εξελίσσεται σε τραγωδία. Πιστεύω όμως εξίσου ότι ο Ανθρωπος θα βγει νικητής μέσα από αυτή τη μάχη, κερδίζοντας εμπειρίες που θα τον κάνουν καλύτερο, δίνοντας μεγαλύτερη αξία σε όσα παλιά προσπερνούσε.

Θέλω να πιστεύω ότι θα βρεθεί ο τρόπος και ότι οι ειδικοί θα νικήσουν το "μικροσκοπικό τέρας COVID-19" έγκαιρα και ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν στην ώρα τους. Άλλωστε παραδώσαμε τη φλόγα... που είναι το πιο ισχυρό μήνυμα ότι ακόμα και στις μεγαλύτερες δυσκολίες που μας παρουσιάζονται στη ζωή, έχουμε την υποχρέωση να προχωράμε».

Τατιάνα Γκούσιν: «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος»

Είναι ένα κορίτσι που έχει μάθει να δίνει μάχες και να της κερδίζει. Έχει ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς αλλά έχει ένα μεγάλο όνειρο. Να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Η Τατιάνα Γκούσιν παλεύει για μια θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο άλμα εις ύψος και στέλνει το δικό της μήνυμα: «Μιλώντας με άλλους αθλητές στο εξωτερικό νομίζω πως όλοι οι αθλητές υψηλού επιπέδου είμαστε στα ίδια. Εάν είσαι στην προ-ολυμπιακή ομάδα τότε έχεις πρόσβαση σε στάδιο. Με ειδική άδεια κανείς κανονικά προπόνηση.

Οι αθλητές αυτοί λοιπόν δεν θα έχουμε θέμα με την προπόνηση. Το θέμα είναι εάν θα υπάρξουν αρκετοί αγώνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτο είναι το μόνο αρνητικό που βλέπω εγώ. Αυτοί που πραγματικά ταλαιπωρούνται είναι οι αθλητές που δεν είναι σε αυτές τις λίστες αλλά και οι αθλητές που είχαν την δυνατότητα να κυνηγήσουν κάποιο όριο αλλά δεν είναι στις λίστες.

Γνωρίζω ότι οι δαπάνες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι πολύ μεγάλες. Είναι δύσκολο και για την χώρα. Εάν δεν έχει υποχωρήσει όλο αυτό που γίνεται τότε σίγουρα διατρέχουμε τον κίνδυνο να πάμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ο ένας να κολλήσει τον άλλον. Γιατί σε κάποιες χώρες μπορεί να έχει υποχωρήσει αλλά σε άλλες θα είναι σε έξαρση».

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα