Jeep Magneto: Το πιο ανατρεπτικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο (pics & vid)

Νίκος Γιαννούλας
Jeep Magneto: Το πιο ανατρεπτικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο (pics & vid)
Με βάση στο σκληροτράχηλο Wrangler, η Jeep δημιουργεί το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο σε πρωτότυπη μορφή, με πολλές όμως ιδιαιτερότητες εδικά στη μετάδοση.

Κάτω από την εντυπωσιακή του εμφάνιση, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Jeep κρύβει μια εξίσου εντυπωσιακή ιστορία τεχνολογικής καινοτομίας, με επιλογές που εκπλήσσουν, αλλά ταιριάζουν απόλυτα στον αυθεντικό χαρακτήρα Jeep.

Η πρόσφατη αποκάλυψη του αμιγώς ηλεκτρικού πρωτοτύπου Jeep Magneto εντυπωσίασε, αλλά και δημιούργησε σειρά ερωτηματικών για τις επιλογές των μηχανικών της θρυλικής Αμερικανικής μάρκας.

Το αμιγώς ηλεκτρικό Jeep Wrangler Magneto βασίζεται σε ένα 3θυρο Wrangler Rubicon. Κάτω από το καπό θέση πήρε ένας νέος ηλεκτροκινητήρας που δημιουργήθηκε ειδικά για το Magneto, ο οποίος λειτουργεί στις 6.000 σ.α.λ. Η απόδοση του είναι αντίστοιχη με τον V6 βενζινοκινητήρα Pentastar των 3,6 λίτρων, με 285 ίππους και 370Nm ροπής. Βέβαια σε σχέση με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, ο ηλεκτροκινητήρας του Magneto έχει διαθέσιμη το σύνολο της ροπής από στάση, εκτοξεύοντας –εντελώς αθόρυβα- το πρωτότυπο μέχρι τα 100χλμ./ώρα σε μόλις 6,8δλ., με μηδενικούς ρύπους.

Αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη είναι η επιλογή ο κινητήρας να συνδυαστεί με ένα μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων, κάτι που είναι εξαιρετικά ασύνηθες στον κόσμο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ο λόγος είναι ότι οι μηχανικοί της Jeep αποφάσισαν να συνδυάσουν τις καλύτερες δυνατές επιλογές για τους λάτρεις της εκτός δρόμου οδήγησης.

Έτσι από την μία πλευρά υπάρχει ένας ηλεκτροκινητήρας με άφθονη ροπή και άμεση απόκριση ανεξάρτητα από την ταχύτητα του οχήματος και από την άλλη η επιλογή ο οδηγός να επιλέγει τη σχέση που ταιριάζει καλύτερα στις συνθήκες που οδηγεί. Επίσης, σε αντίθεση με την περίπτωση ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης, ο οδηγός ανεξάρτητα από την επιλογή σχέσης δεν έχει φόβο να «σβήσει» ο κινητήρας σε περίπτωση λάθος επιλογής ταχύτητας ή λάθος χρήσης του συμπλέκτη. Με αυτό τον τρόπο το Magneto προσφέρει τις δυνατότητες επιλογών ενός μηχανικού κιβωτίου, με την ευκολία χρήσης και την άνεση που προσφέρει ένα αυτόματο.

Για την τροφοδοσία με ρεύμα του κινητήρα τοποθετήθηκαν 4 συστοιχίες μπαταριών λιθίου συνολικής χωρητικότητας 70 kWh. Η επιλογή των θέσεων τοποθέτησης των μπαταριών επέτρεψε την ιδανική κατανομή βάρους μεταξύ των εμπρός και πίσω αξόνων και παράλληλα τον επαναπροσδιορισμό του κέντρου βάρους σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τη συμβατικά έκδοση. Η πρώτη συστοιχία κατέλαβε το χώρο του ρεζερβουάρ καυσίμου, η δεύτερη τοποθετήθηκε μπροστά από την πρώτη, η τρίτη εμπρός στο χώρο του κινητήρα και η τέταρτη στο πίσω μέρος του οχήματος, εκεί που κανονικά κανείς θα έβρισκε το τελικό τμήμα της εξάτμισης.

Το Magneto διαθέτει και δύο μπαταρίες 12V, με την πρώτη να τροφοδοτεί συστήματα όπως το ραδιόφωνο και τα φώτα, ενώ η δεύτερη λειτουργεί σαν εφεδρική μονάδα, αλλά και για την τροφοδοσία του «εργάτη», ένα ηλεκτρικό στοιχείο στο οποίο βασίζονται και τα βενζινοκίνητα Wrangler.

Όπως θα περίμενε κανείς σε ένα Jeep Wrangler, τα μηχανικά μέρη του Magneto είναι προστατευμένα και πλήρως αδιάβροχα, με το εντυπωσιακό πρωτότυπο να μπορεί με άνεση να περάσει από υδάτινα κολλήματα βάθους 76εκ. Τα προστατευτικά στο πάτωμα σε συνδυασμό με το κιτ αύξησης της απόστασης από το έδαφος κατά 5εκ. δεν αφήνουν αμφιβολίες για τις ικανότητες αυτού του διαφορετικού, φιλικού προς το περιβάλλον, εντελώς αθόρυβου, αλλά 100% αυθεντικού Jeep.

Προς το παρόν το Magneto είναι ένα πείραμα, ωστόσο στη χώρα μας κυκλοφορούν ήδη τα Plug-in Hybrid Renegade 4xe και Compass 4xe, ενώ μέχρι το τέλος της άνοιξης αναμένεται η άφιξη του επίσης Plug-in Hybrid Jeep Wrangler 4xe.

Στο video που ακολουθεί ο Επικεφαλής Σχεδιασμού της Jeep για την Β. Αμερική, κ. Μαρκ Άλεν, παρουσιάσει το ανατρεπτικό ηλεκτρικό πρωτότυπο της Jeep.

Ακολουθήστε την σελίδα του InMotion στο Facebook!