Όλες οι Jaguar θα είναι έως το 2025 αμιγώς ηλεκτρικές

Νίκος Γιαννούλας
Όλες οι Jaguar θα είναι έως το 2025 αμιγώς ηλεκτρικές
O CEO της Jaguar Τιερί Μπολορέ ανακοίνωσε το μετασχηματισμό της βρετανικής μάρκας σε κατασκευαστή μόνο ηλεκτρικών πολυτελών αυτοκινήτων κατά τα πρότυπα της αμερικανικής Tesla.

Σύμφωνα με το νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο Reimagine που ανακοίνωσε ο Τιρεί Μπολορέ, η Jaguar αρχικά, μετά το 2025 και η Land Rover στην συνέχεια, έως το 2030, θα έχουν μια πλήρως ηλεκτρική γκάμα μοντέλων.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι θα διατηρήσει και τα τρία βρετανικά εργοστάσια ανοιχτά στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της. Ο διευθύνων σύμβουλος Τιερί Μπολορέ δήλωσε ότι η εταιρεία σκοπεύει να δαπανήσει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια λίρες το χρόνο για τη νέα τεχνολογία των αυτοκινήτων της.

Αυτή είναι μια σημαντική κίνηση για την Jaguar Land Rover, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι έχει λίγες επιλογές. Όπως και άλλοι κατασκευαστές, βρίσκεται υπό πίεση να μειώσει τις εκπομπές CO2. Ταυτόχρονα, οι πωλήσεις πετρελαιοκινητήρων - που γενικά παράγουν λιγότερο CO2 από τους βενζινοκινητήρες - έχουν πέσει κατακόρυφα.

Μακροπρόθεσμα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θέλει να απαγορεύσει την πώληση όλων των αυτοκινήτων βενζίνης και ντίζελ εξ ολοκλήρου από το 2030. Οι κυβερνήσεις σε άλλες χώρες κινούνται προς την ίδια γενική κατεύθυνση.

Το πρόβλημα είναι ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κοστίζουν περισσότερο για το σχεδιασμό και την κατασκευή από τα συμβατικά μοντέλα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να έρθουν κέρδη από αυτά. Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές μπορούν να επενδύσουν τώρα και ελπίζουν να επωφεληθούν από οικονομίες κλίμακας αργότερα.

Η μεταστροφή της Jaguar σε μια μάρκα αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορεί να έχει νόημα από άποψη μάρκετινγκ, αλλά οι πόροι που θα απαιτηθούν για αυτή την εξέλιξη είναι τεράστιοι.

Να σημειώσουμε ότι το γεγονός πως η μάρκα έχει ήδη ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο στη γκάμα της, την i-Pace, θα την βοηθήσει σημαντικά, καθώς με το ίδιο πλαίσιο μπορεί να αναπτύξει μια γκάμα μοντέλων.

Πολιτική στήριξη

Ο υπουργός Μεταφορών του Ενωμένου Βασιλείου Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι η ανακοίνωση της JLR ήταν "ένα τεράστιο βήμα για τη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία". Καθώς το Ενωμένο Βασίλειο -αλλά και πολλές ακόμα χώρες ανά τον κόσμο- σκοπεύει να απαγορεύσει την πώληση καινούργιων βενζινοκινητήρων και ντίζελ από το 2030, δεν είναι λίγοι οι κατασκευαστές που ακολούθησαν ήδη το παράδειγμα της Jaguar..

Η μάρκα πολυτελών αυτοκινήτων Bentley, που ανήκει στο γερμανικό όμιλο Volkswagen, δήλωσε τον περασμένο Νοέμβριο ότι η γκάμα της θα είναι πλήρως ηλεκτρική έως το 2030 και τον περασμένο μήνα η General Motors δήλωσε ότι στοχεύει να έχει μια γκάμα μοντέλων μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2035.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!