To iPhone θα γίνει το κλειδί των αυτοκινήτων μας! (pics)

Πέτρος Σηφαλάκης
To iPhone θα γίνει το κλειδί των αυτοκινήτων μας! (pics)
Με τη λειτουργία CarKey που θα προστεθεί στην επόμενη γενιά iOS, το iPhone μας θα μπορεί να ξεκλειδώνει το αυτοκίνητό μας και να μας κάνει να ξεχάσουμε το παραδοσιακό κλειδί.

Πολλοί από εμάς καθημερινά χρησιμοποιούμε αυτοκίνητο με σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί και εκκίνησης με μπουτόν. Αρκεί να έχουμε τον πομπό στην τσέπη ή την τσάντα μας και το όχημα, ανιχνεύει την ύπαρξή του, δίχως καμία κίνηση από εμάς. Φυσικά στην πορεία των χρόνων προκλήθηκαν πολλά ερωτηματικά για την ασφάλεια που προσφέρουν στο αυτοκίνητο, όμως ορισμένοι κατασκευαστές βρήκαν λύσεις. Τώρα περνάμε στο επόμενο στάδιο, όπου το κινητό μας τηλέφωνο θα γίνει το κλειδί του αυτοκινήτου μας.

Η Apple ετοιμάζει το CarKey, μια λειτουργία όπου το iPhone θα μπορεί να ξεκλειδώνει το αυτοκίνητο μέσω του NFC. Εννοείται ότι θα πρέπει να υπάρχει ανάλογη υποστήριξη και από το όχημα, όμως σύντομα η λειτουργία θα περάσει στα περισσότερα αυτοκίνητα. Ακόμη και σήμερα, υπάρχουν μοντέλα που το υποστηρίζουν. Ο λόγος όμως, που το κινητό μας τηλέφωνο θα γίνει και το κλειδί, δεν είναι για να καταργηθεί ο πομπός-κλειδί του αυτοκινήτου.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, θα συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν κανονικά, ακόμη κι αν το αυτοκίνητο προσφέρει αυτή τη λειτουργία. Αλλού κρύβεται η πραγματική χρησιμότητα! Για παράδειγμα, αν βρίσκεστε μακριά από το αυτοκίνητό σας και κάποιος χρειαστεί να το ξεκλειδώσει, ακόμη και να το χρησιμοποιήσει, εξουσιοδοτείτε το κινητό του και αυτόματα, έχει κλειδί για όσο εσείς το επιλέξετε! Επίσης, θα λύσει τα χέρια στις εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων με τον ίδιο τρόπο, στέλνοντας τον κωδικό του NFC στο mail της κράτησης.

Πάρα πολλοί κατασκευαστές, έχουν ήδη συνεργαστεί για αυτό το πρότζεκτ. BMW, GM, Honda, Hyundai, Jaguar Land Rover, Mercedes, PSA Group (Peugeot, Citroen, DS, Opel), Renault, Suzuki, Toyota, Volkswagen Group (Audi, Skoda, SEAT, Volkswagen κλπ) και Volvo είναι μερικά μόνο ονόματα. Αργότερα, η ίδια λειτουργία θα περάσει και στο Apple Watch ώστε να μην χρειάζεται καν να βγάλεις το κινητό για να ανοίξεις το αυτοκίνητο. Η λειτουργία υπάρχει ήδη και στα Android και σταδιακά, θα αποτελέσει μέρος του βασικού εξοπλισμού των περισσότερων μοντέλων.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!