Μικρό SUV ετοιμάζει η Volvo

Πέτρος Πιτσίνης
Μπορεί να περιμένουμε το XC40, μαζί με την ανανέωση όλης της γκάμας του μικρού – μεσαίου μοντέλου της, η Volvo ωστόσο ετοιμάζει ένα ακόμα μικρότερο, το XC20.

Η τεράστια επιτυχία των συμπαγών SUV, που η κατηγορία τους αναμένεται να ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 2.000.000 οχήματα των 2018, έβαλε στην «πρίζα» και την Volvo.

Σήμερα, το μικρότερο μοντέλο στη γκάμα της σουηδικής μάρκας είναι το πεντάθυρο V40, το οποίο διατίθεται και σε έκδοση Cross Country. Η νέα γενιά του, που αναμένεται σύντομα, θα περιλαμβάνει και ένα αμιγές SUV με την ονομασία XC40, κατά τα πρότυπα των μεγαλύτερων XC60 και XC90.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος έρευνας και εξέλιξης της Volvo, τον Χένρικ Γκριν, υπάρχει σκέψη και χώρος στο κάτω άκρο της γκάμας, για ένα ακόμα πιο μικρό μοντέλο, με τον προφανή κωδικό 20, που θα κάνει το ντεμπούτο του όχι ως συμβατικό, αλλά ως SUV.

Σύμφωνα με τον Γκριν, το πλαίσιο CMA για να μικρά μοντέλα της μάρκας έχει τη δυνατότητα μείωσης του μήκους του, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μοντέλου άμεσα ανταγωνιστικού του Audi Q2, δηλαδή ενός συμπαγούς SUV κύρους.

Ωστόσο, σε αντίθεση με την Audi, η Volvo δεν έχει αυτή τη στιγμή κινητήρα μικρότερο από το νέο σύνολο των 1.5 λίτρων. Το οποίο, σε αυτή την κατηγορία, μπορεί κάλλιστα να είναι το κορυφαίο, αλλά όχι το βασικό. Υπενθυμίζουμε ότι όλα τα μοντέλα στην κατηγορία B – SUV της ευρωπαϊκής αγοράς, έχουν κινητήρες βενζίνης που ξεκινούν από τον κυβισμό του λίτρου.

Με δεδομένο ότι οι ανταγωνιστές της, όπως η Audi, έχουν ωστόσο μοντέλα σε αυτή, η Volvo βλέπει θετικά μια τέτοια προοπτική, δηλαδή τη δημιουργία ενός μοντέλου στην κατηγορία μήκους των 4,1 μέτρων. Αυτό, άλλωστε, θα την βοηθήσει να πετύχει πιο εύκολα το στόχο των 800.000 πωλήσεων που έχει θέσει έως το 2020.