Τρίκαλα: Κυκλοφορία αυτόνομα κινούμενων οχημάτων

Νίκος Γιαννούλας
Τρίκαλα: Κυκλοφορία αυτόνομα κινούμενων οχημάτων
Η πρωτοποριακή στην υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων πόλη των Τρικάλων, μπορεί να γίνει η πρώτη στην Ελλάδα που θα φιλοξενεί αυτόνομα κινούμενα οχήματα.

Από το 2015 η πόλη των Τρικάλων πρωτοπορεί και στον τομέα των νέων τεχνολογιών μετακίνησης, όντας η πρώτη πόλη στον κόσμο που έθεσε σε λειτουργία, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, λεωφορείο αυτόνομα κινούμενο, χωρίς οδηγό.

Στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος στη Θεσσαλία, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνέχειας του πρωτοπόρου πιλοτικού προγράμματος με το λεωφορείο χωρίς οδηγό στην πόλη των Τρικάλων.

Τρίκαλα

Το σχέδιο της αυτόνομης οδήγησης και η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών στον τομέα Μεταφορών, ήταν το κύριο θέμα των συζητήσεων του υφυπουργού με τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου.

Ο κ. Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε τον κ. Παπαστεργίου ότι το Υπουργείο Μεταφορών θα υποστηρίξει εκ νέου την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων αυτόνομης οδήγησης στα Τρίκαλα και εφόσον διασφαλιστεί ότι πληρούνται οι τεχνικές συνθήκες ασφάλειας, θα εξεταστεί η δυνατότητα εκτέλεσης συγκοινωνιακού έργου, με τη συνεργασία των Αστικών ΚΤΕΛ της περιοχής.

Μετά και τη δημιουργία νομικού πλαισίου για την κυκλοφορία αυτόνομα κινούμενων οχημάτων σε δημόσιους δρόμους που επεξεργάστηκε ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ανοίγει ο δρόμος για τη συνέχιση του πρωτοποριακού προγράμματος του Δήμου Τρικκαίων, με τη μόνιμη πλέον ενσωμάτωση αυτόνομα κινούμενων λεωφορείων, αλλά και άλλων οχημάτων, στο συγκοινωνιακό έργο της πόλης.

Τα προγράμματα αυτόνομα κινούμενων λεωφορείων στα Τρίκαλα

Το πρώτο πρόγραμμα ξεκίνησε στις 10 Νοεμβρίου του 2015, ενώ το δεύτερο το 2020, με το Δήμο Τρικκαίων να φέρνει δύο αυτόνομα, ηλεκτροκίνητα λεωφορεία που μετέφεραν επιβάτες από τον υπεραστικό σταθμό ΚΤΕΛ των Τρικάλων στην οδό Όθωνος έως τις εγκαταστάσεις του ΚΤΕΛ στο Ριζαριό.

Στα άμεσα σχέδια του Δημάρχου, Δημήτρη Παπαστεργίου είναι να ιδρυθεί ένα Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης για την Ηλεκτροκίνηση, την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Αυτοκίνηση στα Τρίκαλα. Αυτό θα επιτευχθεί χάρη στη συνεργασία του δήμου με το Weichai Group, έναν όμιλο που πρωτοπορεί στους συγκεκριμένους τομείς και συνεχώς αναπτύσσεται.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!