Αποκάλυψη για την Mercedes - AMG SL (vid)

Νίκος Γιαννούλας
Αποκάλυψη για την Mercedes - AMG SL (vid)
Το κορυφαίο roadster της γερμανικής μάρκας είναι ένα θηριώδες κομψοτέχνημα. Κατασκευάζεται από την AMG και προσφέρει το απόλυτο τόσο σε επιδόσεις, όσο επίσης σε τεχνολογία και πολυτέλεια.

Πριν από σχεδόν 70 χρόνια, ένα σπορ αυτοκίνητο που λανσαρίστηκε στη Στουτγάρδη έγινε αμέσως θρύλος. Το όραμα της επέκτασης των δυνατοτήτων της μάρκας Mercedes-Benz μέσω επιτυχιών στους αγώνες αυτοκινήτου δημιούργησε την πρώτη SL - ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο δρόμου.

Mercedes 300SL


Λίγο μετά το ντεμπούτο της το 1952, η 300 SL (εσωτερική ονομασία W 194) πέτυχε τη μια επιτυχία μετά την άλλη στις πίστες αγώνων παγκοσμίως. Στην πρώτη του χρονιά πέτυχε, μεταξύ άλλων, ένα θεαματικό ένα-δύο στο θρυλικό 24 Hours of Le Mans και μάλιστα κατέλαβε τις τέσσερις πρώτες θέσεις στο Grand Jubilee Prize του Nürburgring για σπορ αυτοκίνητα. Οι επιτυχίες αυτές έκαναν γρήγορα την SL θρύλο.


Τα πάντα καινούρια


Η νέα Mercedes-AMG SL, η νέα έκδοση του εμβληματικού roadster, επιστρέφει στις ρίζες της με τον κλασικό πολυτελή και σπορ χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, το νέο roadster ως 2+2 θέσεων είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για καθημερινή χρήση και περνά για πρώτη φορά τη δύναμή του στο δρόμο με κίνηση σε όλους τους τροχούς.


Στοιχεία υψηλής τεχνολογίας, όπως η ανάρτηση AMG ACTIVE RIDE CONTROL με ενεργή σταθεροποίηση κατά της απώλειας πρόσφυσης, το σύστημα τετραδιεύθυνσης, το προαιρετικά κεραμικά φρένα υψηλής απόδοσης AMG και το DIGITAL LIGHT με λειτουργία προβολής, τονίζουν το σπορ προφίλ.


Σε συνδυασμό με τον κινητήρα AMG 4,0 λίτρων V8 biturbo, αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια οδηγική εμπειρία υψηλών προδιαγραφών. Η Mercedes-AMG έχει αναπτύξει την SL χρησιμοποιώντας ένα εντελώς νέο πλαίσιο και δύο εκδόσεις του εκρηκτικού κινητήρα AMG V8, τις SL 55 4MATIC+ και SL 63 4MATIC+.

Mercedes SL 2021


Εντελώς νέο και αλουμινένιο πλαίσιο


Η SL βασίζεται σε μια εντελώς νέα αρχιτεκτονική 2+2 θέσεων που αναπτύχθηκε από τη Mercedes-AMG. Το σασί έχει σχεδιαστεί ως μια ελαφριά σύνθετη κατασκευή αλουμινίου και αποτελείται από ένα περιμετρικό πλαίσιο αλουμινίου με αυτοφερόμενη δομή. Η σχεδίαση εγγυάται μέγιστη ακαμψία και επομένως αποτελεί την τέλεια βάση για ακριβή δυναμική οδήγησης, υψηλή άνεση, βέλτιστη ασφάλεια και σπορ αναλογίες αμαξώματος.


Το νέο μοντέλο δημιουργήθηκε - όπως και με την πρώτη SL το 1952 - κυριολεκτικά σε ένα λευκό φύλλο χαρτιού: Κανένα εξάρτημα δεν προέρχεται από την προκάτοχο SL ή οποιοδήποτε άλλο μοντέλο όπως το AMG GT Roadster.

Mercedes SL 2021


Σε σύγκριση με την απερχόμενη SL, η στρεπτική ακαμψία του αμαξώματος αυξήθηκε κατά 18%. Η εγκάρσια ακαμψία είναι 50% υψηλότερη από την ήδη εξαιρετική της AMG GT Roadster. Η διαμήκης ακαμψία είναι 40% υψηλότερη. Το βάρος του πλαισίου είναι περίπου 270 κιλά. Μαζί με το χαμηλό κέντρο βάρους, η ελαφριά κατασκευή εξασφαλίζει εξαιρετική δυναμική οδήγησης.


Το ιδιαίτερα κομψό αμάξωμα των 4,7 μέτρων μήκους και 1,92 μέτρων πλάτους, έχει βάρος 1.917 κιλά, ως επί το πλείστον τοποθετημένο χαμηλά, ανάμεσα στου δύο άξονες που απέχουν μεταξύ τους 2,7 μέτρα.

Mercedes SL 2021


Η SL 55 4MATIC+ είναι εξοπλισμένη στάνταρ με μια πρόσφατα εξελιγμένη ατσάλινη ανάρτηση AMG RIDE CONTROL με ιδιαίτερα ελαφριά και αποτελεσματικά αμορτισέρ αλουμινίου. Για πρώτη φορά, ένα μοντέλο παραγωγής Mercedes-AMG εφοδιάζεται με μπροστινό άξονα πολλαπλών συνδέσμων. Αυτός βελτιώνει σημαντικά την κινηματική, με αποτέλεσμα τα ανεξάρτητα στοιχεία ελέγχου τροχού και ανάρτησης να επιτρέπουν υψηλές τιμές πλευρικής επιτάχυνσης με ελάχιστες επιρροές στο σύστημα διεύθυνσης.


Στον πίσω άξονα, μια σχεδίαση 5 συνδέσμων ελέγχει επίσης τους τροχούς. Η SL 63 4MATIC+ σηματοδοτεί την πρεμιέρα της καινοτόμου ανάρτησης AMG ACTIVE RIDE CONTROL με ενεργή, υδραυλική αντιστρεπτική σταθεροποίηση.

Mercedes SL 2021


Επιδόσεις που συναρπάζουν


Στο λανσάρισμά της, η νέα SL θα είναι διαθέσιμη με δύο επίπεδα απόδοσης του κινητήρα AMG 4,0 λίτρων V8 biturbo. Στην συνέχεια θα προστεθεί και μια plug-in υβριδική εκδοχή με το σύστημα AMG E PERFORMANCE.


Οι κινητήρες συναρμολογούνται αποκλειστικά στο χέρι στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Affalterbach σύμφωνα με την αρχή "One Man, One Engine". Στο κορυφαίο μοντέλο SL 63 4MATIC+ ο κινητήρας αποδίδει 585 ίππους και παρέχει μέγιστη ροπή 800 Nm σε ένα ευρύ φάσμα στροφών από 2500 έως 4500 σ.α.λ. Η επιτάχυνση 0-100 km/h διαρκεί μόνο 3,6 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα είναι 315 km/h.

Mercedes SL 2021


Στην SL 55 4MATIC+ η μονάδα V8 αποδίδει 476 ίππους και μέγιστη ροπή 700 Nm. Το σπριντ από στάση έως τα 100 km/h διαρκεί 3,9 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα είναι 295 km/h.

Mercedes SL 2021
Και στις δύο περιπτώσεις, το κιβώτιο είναι 9 σχέσεων αυτόματο, νέας τεχνολογίας με συμπλέκτη εκκίνηση αντί του μετατροπέα ροπής, για πιο άμεση απόκριση στις μεταβολές της ισχύος.


Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του έξι προγράμματα απόδοσης AMG DYNAMIC SELECT: Τα Slippery, "Comfort, Sport, Sport +, Individual και RACE (στάνταρ για την SL 63 4MATIC+, που περιλαμβάνονται στο προαιρετικό πακέτο AMG DYNAMIC PLUS για την SL 55 4MATIC+) .


Με μαλακή οροφή και ασύλληπτη πολυτέλεια


Η επιστροφή της μαλακής οροφής στο κορυφαίο roadster της Mercedes - AMG μειώνει μόνο το βάρος και το κέντρο του, ενώ αφήνει εκτός κάθε θόρυβο και στοιχείο της φύσης.

Mercedes SL 2021
Στα προσκέφαλα των εμπρός καθισμάτων είναι ενσωματωμένο το AIRSCARF που ανήκει στο βασικό εξοπλισμό: ο ζεστός αέρας ρέει στην καμπίνα επιβατών από τις εξόδους αέρα στα προσκέφαλα και τυλίγεται γύρω από την περιοχή του κεφαλιού και του λαιμού του οδηγού και του συνοδηγού σαν μαντήλι.


Η τέλεια εργονομία και τα διάφορα σχέδια ραφών και καπιτονέ ολοκληρώνουν τη συμβίωση υψηλής τεχνολογίας, απόδοσης και πολυτέλειας. Τα καθίσματα AMG Performance διατίθενται προαιρετικά.

Mercedes SL 2021
Η τελευταία γενιά του συστήματος πολυμέσων MBUX (Mercedes-Benz User Experience) είναι διαισθητική στη λειτουργία και ικανή να μάθει. Προσφέρει πολυάριθμα λειτουργικά περιεχόμενα και τη δομή λειτουργίας του συστήματος MBUX δεύτερης γενιάς, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στη νέα Mercedes-Benz S-Class. Στην SL, το περιεχόμενο ειδικά για την AMG προσφέρεται σε πέντε στυλ εμφάνισης. Αποκλειστικά στοιχεία μενού όπως «AMG Performance» ή «AMG TRACK PACE» τονίζουν επίσης τον σπορ χαρακτήρα.

Mercedes SL 2021


Η νέα SL στις δύο εκδόσεις της θα είναι διαθέσιμη στην αγορά από τις αρχές του 2022, σε τιμές που θα αγγίζουν τις 200.000 ευρώ.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!