Συνεχίζεται η κριτική για τους Αγώνες Sprint

Στάθης Κοκκορόγιαννης
Συνεχίζεται η κριτική για τους Αγώνες Sprint
Έπειτα από έναν ιδιαίτερα μέτριο Αγώνα Sprint στη Μόντσα, οι αντιδράσεις οδηγών και παραγόντων ήταν έντονες για το φετινό πείραμα της Formula 1.

O Βάλτερι Μπότας ήταν ο νικητής του Αγώνα Sprint το Σάββατο στην Ιταλία παίρνοντας 3 βαθμούς για το επίτευγμά του. Όμως το θέαμα που στη θεωρία θα προσέφερε ο Αγώνας Sprint δεν ήρθε ποτέ, καθώς είδαμε μόλις ένα προσπέρασμα εντός της πρώτης 10άδας. Επιπλέον, η πιο θεαματική στιγμή ήταν το προσπέρασμα του Φερνάντο Αλόνσο στον Σεμπάστιαν Φέτελ στον 4ο γύρο για την 11η θέση.

Μετά τον Αγώνα Sprint δεν άργησαν οι αντιδράσεις για το γεγονός πως δεν προσφέρουν τίποτα νεότερο στο σπορ. Ο Σέρτζιο Πέρεζ ήταν ο πρώτος ο οποίος μίλησε και μάλιστα με σκληρή γλώσσα.

Ο Μεξικανός ήταν ένας εκ των οδηγών που είχαν προβλέψει πως το θέαμα θα είναι κακό στον Αγώνα Sprint. «Δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα. Είναι πολύ βαρετό. Δεν βλέπω κανένα όφελος και πιστεύω είναι πολύ βαρετό και για τους θεατές. Είναι βαρετό και για εμάς τους οδηγούς. Δεν μας ωφελεί πουθενά. Το φορμάτ που έχουμε έως τώρα δεν χρειάζεται να αλλάξει. Μάλλον επέλεξαν και τις λάθος πίστες επίσης. Αλλά δεν ξέρω που θα μπορούσε να δουλέψει».

Βαρύ το κλίμα για τους Αγώνες Sprint

Ο οδηγός της Alpine, Φερνάντο Αλόνσο, δεν ήταν ευχαριστημένος από τα όσα έγιναν στον αγώνα και εστίασε στην εμμονή της Formula 1 να βελτιώσει το θέαμα με τεχνητούς τρόπους. «Η Formula 1 πάντα ψάχνει να βελτιωθεί, αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Δεν βλέπω άλλο σπορ να ανησυχεί τόσο πολύ για το σόου. Στο ποδόσφαιρο, τον βασιλιά των σπορ, υπάρχουν τόσοι πολλοί βαρετοί αγώνες. Η Formula 1 έπρεπε να είναι περήφανη με το σόου που προσφέρει».

Όταν ρωτήθηκε για την αντίστροφη σειρά εκκίνησης που εξετάζει η Formula 1, o Αλόνσο απάντησε. «Θα το δεχόμουν γιατί είμαι σε αργό μονοθέσιο. Αλλά δεν πιστεύω πως είναι δίκαιο και δεν πιστεύω πως η Formula 1 πρέπει να ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι».

Ο επικεφαλής της Mercedes, Τότο Βόλφ, πιστεύει πως δεν χρειάζονται οι Αγώνες Sprint στη Formula 1. «Πρώτα απ’όλα σε μπερδεύει, δεν ξέρεις ποια διαδικασία είναι η επόμενη και πότε. Με την τωρινή του μορφή, τον Αγώνα Sprint δεν πρόκειται ποτέ να το πάρει κανείς στα σοβαρά. Δεν θα ρισκάρει κανένας οδηγός, διότι μπορεί να καταστραφεί ο αγώνας της Κυριακής. Αυτό που είδαμε σήμερα είναι αποτέλεσμα της παραπλήσιας τελικής των μονοθεσίων, της δυσκολίας στο προσπέρασμα και το γεγονός πως κανένας δεν ρισκάρει. Ας το δοκιμάσουμε ξανά στη Βραζιλία και βλέπουμε αν αλλάξει κάτι».

Η αντίπερα όχθη

Από τη μεριά του, ο αγωνιστικός διευθυντής της Formula 1, Ρος Μπρόν, έμεινε έκπληκτος από την έλλειψη προσπερασμάτων αλλά τόνισε πως τα μονοθέσια του 2022 θα κάνουν τους Αγώνες Sprtin πιο συναρπαστικούς. «Είμαστε αισιόδοξοι πως τα μονοθέσια του χρόνου θα βοηθήσουν αρκετά. Αλλά πρέπει να παραδεχθώ πως έμεινα έκπληκτος από το πόσο δύσκολο ήταν το προσπέρασμα, ακόμα και με το DRS. Ήταν ένας από τους αγώνες που επιλέξαμε γιατί πιστεύαμε πως θα βοηθούσε. Αλλά αποδείχθηκε το αντίθετο. Το μονοθέσιο της επόμενης χρονιάς θα είναι σίγουρα ένα βήμα προς το καλύτερο».

Η Formula 1 ήδη εξετάζει αλλαγές για τους Αγώνες Sprint από το 2022 και τα φετινά δείγματα θα κρίνουν το μέλλον τους. Το GP Ιταλίας είναι προγραμματισμένο για τις 16:00 ώρα Ελλάδος. Μην χάσετε το LIVE του Gazzetta από τις 15:45.

Image credit: redbullcontentpool.com

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!