H Formula 1 εξετάζει αλλαγές στους Αγώνες Sprint

H Formula 1 εξετάζει αλλαγές στους Αγώνες Sprint
H Formula 1 εξετάζει μια σειρά από αλλαγές για τους Αγώνες Sprint από το 2022, ώστε να διορθώσει τα κακώς κείμενα που έχουν προκείψει ως τώρα

To 2021 είδαμε για πρώτη φορά στην ιστορία της Formula 1 τη θέσπιση Αγώνων Sprint στο πρόγραμμα. Οι Αγώνες Sprint διεξάγονται το Σάββατο, έχουν διάρκεια 100 χλμ και η τελική κατάταξή τους καθορίζει τη σειρά εκκίνησης του Grand Prix της Κυριακής.

Για να δώσει περισσότερο ενδιαφέρον, η Formula 1 απονέμει βαθμούς στους τρεις πρώτους του Αγώνα Sprint. O πρώτος πραγματοποιήθηκε στο GP Μ. Βρετανίας, ενώ ο δεύτερος θα γίνει αυτό το σαββατοκύριακο στο πλαίσιο του GP Ιταλίας.

Το πείραμα της F1 έφερε αντιδράσεις από οπαδούς αλλά κυρίως από τους οδηγούς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η απονομή της pole position στο νικητή του Aγώνα Sprint, κάτι το οποίο στην ιστορία του σπορ έως σήμερα, poleman ήταν ο οδηγός που είχε τον ταχύτερο χρόνο στις κατατακτήριες δοκιμές. Επιπλέον το παραμικρό λάθος ή ατυχία για έναν οδηγό, μπορεί να του καταστρέψει τον αγώνα της Κυριακής. Ειδικά στην περίπτωση που δεν φέρει ευθύνη για κάποιο συμβάν, τότε επηρεάζεται τεχνητά.

Τώρα, εξετάζονται ορισμένες αλλαγές στους Αγώνες Sprint, που θα υιοθετηθούν από το 2022. Μια εκ τις αλλαγές θα προβλέπει τα αποτελέσματα των κατατακτήριων δοκιμών της Παρασκευής να ορίζουν τη σειρά εκκίνησης του Grand Prix της Κυριακής και όχι του Αγώνα Sprint. Αυτό αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για επιπλέον αλλαγές στη διάταξη του, ή ακόμα και το πόσοι βαθμούς θα δίνονται.

Ο αγωνιστικός διευθυντής της Formula 1, Ρος Μπρον, μίλησε στο motorsport.com για τις αλλαγές που ενδέχεται να πραγματοποιηθούν στους Aγώνες Sprint. «Πρέπει να δούμε αν θα πάμε ένα βήμα παραπέρα και να τους μετατρέψουμε ως ξεχωριστούς αγώνες. Πρέπει να εξετάσουμε τους βαθμούς που απονέμουμε, το πώς διαμορφώνεται το grid του αγώνα, είναι πολλά. Όπως γνωρίζουμε, ο Πέρεζ εγκατέλειψε στο Σίλβερστον και επηρεάστηκε ο αγώνας της Κυριακής. Πρέπει να ορίζουμε τη σειρά εκκίνησης από την Παρασκευή για το Σάββατο και την Κυριακή; Είναι πολλά τα ζητήματα και πολλοί οι τρόποι που μπορούμε να το κάνουμε. Εξετάζουμε όλα τα πιθανά σενάρια. Θα παρουσιάσουμε τις ιδέες μας στη FIA και τις ομάδες και θα δούμε».

Η Formula 1 σκοπεύει να κάνει ακόμα έναν Αγώνα Sprint στο GP Βραζιλίας και τα συμπεράσματα θα καθορίσουν το αν θα συνεχιστεί και το 2022 και με ποια μορφή.

Image credit: Alpine F1

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!