Αύξηση στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου τον Ιούνιο

Νίκος Γιαννούλας
Αύξηση στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου τον Ιούνιο
Ανακάμπτουν οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ε.Ε., με ρυθμό όμως χαμηλότερο από τον αναμενόμενο.

Τον Ιούνιο του 2021, οι ταξινομήσεις επιβατικών αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν και πάλι κατά 10,4%) σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, αν και με πιο μέτριο ρυθμό από ό, τι τους προηγούμενους μήνες. Κοιτάζοντας τις μεγάλες αγορές αυτοκινήτων της ΕΕ, η Γερμανία σημείωσε το μεγαλύτερο κέρδος με αύξηση 24,5%, ακολουθούμενη από την Ισπανία (17,1%) και την Ιταλία (12,6%). Στη Γαλλία, αντιθέτως, οι πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων μειώθηκαν (-14,7%) τον Ιούνιο.


Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, η ζήτηση για καινούργια αυτοκίνητα στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 25,2% και έφτασε συνολικά περίπου 5,4 εκατομμύρια μονάδες. Ωστόσο, αυτό είναι ακόμη 1,5 εκατομμύριο μονάδες κάτω από τον όγκο πριν από τη λοίμωξη Covid-19, που καταγράφηκε τους πρώτους έξι μήνες του 2019. Οι 27 αγορές της περιοχής σημείωσαν παρόμοια αποτελέσματα μέχρι στιγμής φέτος, με ισχυρά κέρδη από έτος σε έτος στις περισσότερες χώρες, οι τέσσερις σημαντικές: Ιταλία (+ 51,4%), Ισπανία (+ 34,4%), Γαλλία (+ 28,9%) και Γερμανία (+ 14,9%).

Sales June 2021 Europe


Οι πιο δημοφιλείς μάρκες στην Ευρώπη είναι παραδοσιακά η Volkswagen, ενώ σημαντικά έχει ανέβει και έχει σταθεροποιηθεί στη δεύτερη θέση η Peugeot και στην τρίτη η Renault, το πρώτο εξάμηνο του 2021. Για το μήνα Ιούνιο, η σειρά δημοτικότητας στη δεύτερη και τρίτη θέση ήταν αντίστροφη.


Σε επίπεδο κατασκευαστικών ομίλων, πρώτος παραμένει αυτός της Volkswagen και έπεται η νεότατη συμμαχία των PSA και FCA με την ονομασία Stellantis. To Renault Group ακολουθεί, χωρίς τις Nissan και Mitsubishi της συμμαχίας, ενώ έπεται αυτό της Hyundai.


Η εικόνα στην Ελλάδα


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, αύξηση των ταξινομήσεων τον Ιούνιου του 2021 σε σχέση με το 2020 είναι τεράστια, της τάξης του 68,2%. Αντίθετα όμως με το σύνολο της ευρωπαϊκής αγορά, στη χώρα μας οι ταξινομήσεις του Ιουνίου το 2021 είναι περισσότερες κατά 5,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, που ήταν ένα έτος δίχως Covid-19, όπως μπορείτε να δείτε στον πίνακα που ακολουθεί.

Sales June 2021 Greece


To διάστημα του 6μήνου ήταν μειωμένες κατά 11,0%, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι οι παραγγελίες είναι πολύ περισσότερες από τις παραδόσεις, λόγω της έλλειψης ημιαγωγών στην παγκόσμια αγορά, που καθυστερεί την παραγωγή του. Στον πίνακα που ακολουθεί, φαίνονται ξεκάθαρα τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!