Πετρούνιας: Έφτασε τα 12 μετάλλια η Ελλάδα στη γυμναστική!

Νίκος Καρφής
Πετρούνιας: Έφτασε τα 12 μετάλλια η Ελλάδα στη γυμναστική!

bet365

Ο τεράστιος Λευτέρης Πετρούνιας ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο Ρίο και η Ελλάδα έφτασε τα 12 μετάλλια στην γυμναστική (ενόργανη και ρυθμική) σε Ολυμπιακούς.

Ο άρχοντας των κρίκων έκανε για άλλη μια φορά σπουδαία εμφάνιση και βρέθηκε στο βάθρο στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Ο Λευτέρης Πετρούνιας (15.200) αυτή τη φορά ήταν χάλκινος με μια έξοχη προσπάθεια, η οποία έχασε μόνο από τους Λιου Γιανγκ (15.5000 και Χάο Γιοου (15.300).

Αυτό ήταν και το δεύτερο σερί μετάλλιο για τον τεράστιο Έλληνα αθλητή που συνεχίζει να δοξάζει τη χώρα μας όπου και αν βρεθεί. Ο Πετρούνιας είχε κατακτήσει το χρυσό και στο Ρίο, δείχνοντας πως είναι εκ των κορυφαίων της ιστορίας στο συγκεκριμένο αγώνισμα.

Η ενόργανη γυμναστική έχει χαρίσει στη χώρα μας ένδοξες στιγμές, δημιουργώντας εξαιρετική παράδοση. Η αρχή έγινε στους Ολυμπιακούς του 1896 της Αθήνας. Ο Ιωάννης Μητρόπουλος πήρε το χρυσό στους κρίκους, ο Ιωάννης Ανδριακόπουλος στην Αναρρίχηση επί κάλω ήταν χρυσός, ενώ το ασημένιο πήρε ο Θωμάς Ξενάκης. Ο Πανελλήνιος κατέκτησε το ασημένιο στο δίζυγο. Στο ίδιο άθλημα ο Εθνικός ήταν στην τρίτη θέση, ενώ ο Πέτρος Περσάκης πήρε χάλκινο στους κρίκους.

Μετά από έναν αιώνα, στην Ατλάντα το 1996, ο Ιωάννης Μελισσανίδης έγινε χρυσός Ολυμπιανίκης με το φανταστικό πρόγραμμα που παρουσίασε στις ασκήσεις εδάφους.

Στο Σίδνεϊ θέση στο βάθρο πήρε ο εξαιρετικός Δημοσθένης Ταμπάκος, ο οποίος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους κρίκους για να φτάσει στην κορυφή, τέσσερα χρόνια αργότερα στη χώρα μας

Στους Ολυμπιακούς της Αθήνας ο Ταμπάκος σήκωσε στο... πόδι όλη την Ελλάδα, αφού πήρε το χρυσό μετάλλιο, δείχνοντας τη σταθερότητα και την ποιότητα του. Σαν να ήταν γραφτό το συγκεκριμένο άθλημα να συνεχίσει να έχει έναν Έλληνα στο βάθρο

Χρειάστηκε να περιμένουμε 12 χρόνια για να πανηγυρίσουμε το επόμενο μετάλλιο στην ενόργανη. Φυσικά ο Λευτέρης Πετρούνιας πήρε τη... σκυτάλη από τον Ταμπάκο και κατέκτησε το χρυσό στη Βραζιλία και το Ρίο.

Ο τεράστιος Έλληνας γυμναστής ήταν συνεπώς στο ραντεβού του με το βάθρο και στο Τόκιο με το χάλκινο μετάλλιο. Δεύτερο σερί βάθρο για τον Λευτέρη σε Ολυμπιακούς, όπως ακριβώς είχε κάνει και ο Ταμπάκος.

Φυσικά η Ελλάδα έχει μετάλλιο και στην ρυθμική γυμναστική, το χάλκινο που κατέκτησε η Εθνική Ανσάμπλ στο Σίδνεϊ.

ΈτοςΠόληΑθλητήςΜετάλλιοΆθλημα
1896ΑθήναΜητρόπουλοςΧρυσόΚρίκοι
1896ΑθήναΑνδριακόπουλοςΧρυσόΑναρρίχηση επί κάλω
1896ΑθήναΞενάκηςΑσημένιοΑναρρίχηση επί κάλω
1896ΑθήναΠανελλήνιοςΑσημένιοΔίζυγο
1896ΑθήναΕθνικόςΧάλκινοΔίζυγο
1896ΑθήναΠερσάκηςΧάλκινοΚρίκοι
1996ΑτλάνταΜελισσανίδηςΧρυσόΑσκήσεις εδάφους
2000ΣίδνεϊΤαμπάκοςΑσημένιοΚρίκοι
2000ΣίδνεϊΕθνική ΑνσάμπλΧάλκινοΣύνθετο ομαδικής της ρυθμικής
2004ΑθήναΤαμπάκοςΧρυσόΚρίκοι
2016ΡίοΠετρούνιαςΧρυσόΚρίκοι
2021ΤόκιοΠετρούνιαςΧάλκινοΚρίκοι

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα