triple_jump
13/04/2024
ΣΤΙΒΟΣ

Η Ρόχας είναι εκτός Ολυμπιακών και ο αγώνας στο τριπλούν μεταμορφώνεται σε μάχη

Πηνελόπη Γκιώνη

Η είδηση πως η μοναδική Γιουλιμάρ Ρόχας θα απουσιάζει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες πίκρανε τον αθλητικό κόσμο όμως αν ένα καλό πρέπει να προκύπτει από αυτό, είναι το γεγονός πως το τριπλούν των γυναικών μάλλον θα γίνει ένα από τα πιο συναρπαστικά αγωνίσματα του στίβου στο Παρίσι.

Η κορυφαία άλτρια του τριπλούν, Γιουλιμάρ Ρόχας, ανακοίνωσε με μία σπαρακτική ανάρτηση πως θα χάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού καθώς είχε ένα ατύχημα στην προπόνηση και τραυματίστηκε σοβαρά στον αχίλλειο. Έτσι, η κορυφαία όλων των εποχών δεν θα διεκδικήσει τη διατήρηση του τίτλου της στους Ολυμπιακούς, δημιουργώντας πικρία στους φαν του αθλήματος αλλά και περισσότερο χώρο στις αντίπαλές της.

Αν κάτι θετικό πρέπει να βγει από το ότι η μοναδική Ρόχας δεν θα αγωνιστεί στο Stade de France το ερχόμενο καλοκαίρι, είναι ότι το τριπλούν των γυναικών θα γίνει ένα από τα πιο απρόβλεπτα αγωνίσματα του στίβου στους Ολυμπιακούς. Αν η Ρόχας ήταν εκεί, θα ήταν σχεδόν δεδομένο πως το ένα μετάλλιο (το χρυσό) θα της άνηκε και θα το έχανε μόνο από δικό της λάθος. Τώρα, όμως, είναι όλα ανοιχτά και οι τριπλουνίστριες έχουν επιτέλους την ευκαιρία, μετά από πολλά χρόνια, να διεκδικήσουν το χρυσό μετάλλιο έχοντας πραγματικά καλές πιθανότητες.

Εκείνος ο τελικός θα είναι σωστή μονομαχία. Όλες οι άλτριες θα μεταμορφωθούν σε θηρία και το βάθρο θα είναι το θήραμά τους. Πελετέιρο Κομπαορέ, Μπεκ, Λαφόντ, Ρίκετς, Πέρεζ, Φράνκλιν και πόσες ακόμη θα κυνηγήσουν την ευκαιρία της ζωής τους.

Με βάση τα πρόσφατα δεδομένα, η Τέα Λαφόντ από την Ντομίνικα “έσπασε” επιτέλους το φράγμα των 15 μέτρων (15.01μ), κατέκτησε τον Παγκόσμιο τίτλο στον κλειστό και έδειξε πως τα χρόνια σκληρής δουλειάς επιτέλους απέδωσαν. Ο επόμενος στόχος της είναι σίγουρα το βάθρο των Ολυμπιακών. Η Ισπανίδα Άνα Πελετέιρο Κομπαορέ, που επέστρεψε στους αγώνες μόλις έναν χρόνο μετά τη γέννηση του πρώτου της παιδιού, φάνηκε πολύ πεινασμένη για τα μετάλλια και με δεδομένη την εμφάνισή της στο πρόσφατο Παγκόσμιο κλειστού (κατέκτησε χάλκινο με 14.75μ) αποτελεί σίγουρα μία από τις διεκδικήτριες του χρυσού. To 14.87μ που έχει στον ανοιχτό απέχει μόλις 13 εκατοστά από το 15μετρο άλμα που μπορεί να τη στείλει στο βάθρο.

Νεαρή, ταλαντούχα, γεμάτη ενέργεια και πλήρη άγνοια κινδύνου η Κουβανή Λεγιάνις Πέρεζ (14.98μ) έχει ξεκινήσει ήδη να γεμίζει τη συλλογή της με μετάλλια έχοντας ένα χάλκινο από Παγκόσμιο ανοιχτού και ένα αργυρό από Παγκόσμιο κλειστού. Παρ’ ότι της λείπει εμπειρία, της περισσεύει ταλέντο και φαίνεται πως μπορεί να υπερβεί τον εαυτό της και να βρεθεί στο βάθρο των Ολυμπιακών. H μηκίστρια που πλέον έχει μεταπηδήσει στο τριπλούν και σαρώνει, Μαρίνα Μπεκ Ρομαντσιούκ, είναι επίσης πολύ επικίνδυνη αφού κατάφερε να απειλήσει την Ρόχας στο πρόσφατο Παγκόσμιο ανοιχτού στη Βουδαπέστη για να χάσει στην τελευταία προσπάθεια. Με 15.02μ ρεκόρ και δύο φορές πάνω από τα 15μ σε διεθνείς διοργανώσεις, η δευτεραθλήτρια κόσμου μπορεί να πάρει το Ολυμπιακό μετάλλιο που κυνηγά.

Το ίδιο ισχύει και για την Τζαμαϊκανή Σανιέκα Ρίκετς η οποία μπορεί να θεωρηθεί η “άτυχη” ίσως της περασμένης σεζόν καθώς μετά το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, στο οποίο ήταν τέταρτη με 14.93μ, σε δύο αγώνες της υπερέβη τα 15μ (15.01μ και 15.03μ) δείχνοντας πανέτοιμη για το 2024. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός η Τόρι Φράνκλιν. Η Αμερικανίδα, χάλκινη στο Παγκόσμιο του 2022 (ρεκόρ 14.86μ) που προπονείται με τον Γιώργο Πομάσκι, έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει ένα μετάλλιο την περασμένη σεζόν καθώς τραυματίστηκε στο Παγκόσμιο όμως τώρα επιστρέφει αρκετά έτοιμη για το μετάλλιο που της λείπει.

Ακόμη είναι νωρίς στη σεζόν και δεν είναι γνωστό σε τι κατάσταση βρίσκονται όλες οι παραπάνω όμως το ότι θα γίνει σκληρή μάχη για το χρυσό στο τριπλούν και πως εμείς θα απολαύσουμε φοβερό θέαμα είναι δεδομένο.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]