thea lafond
03/03/2024
ΣΤΙΒΟΣ

Από μια κουκίδα στον χάρτη, η Τέα Λαφόντ έβαλε την Ντομινίκα στην κορυφή του κόσμου

Πηνελόπη Γκιώνη

Ένα νησί της Καραϊβικής με περίπου 70.000 κατοίκους, η Ντομινίκα, απέκτησε πλέον Παγκόσμια πρωταθλήτρια. Η Τέα Λαφόντ έβαλε στον χάρτη τη χώρα της που είναι απλά μία κουκίδα στον χάρτη, ανεβαίνοντας στην κορυφή του κόσμου στο τριπλούν.

Αποστολή στη Γλασκόβη: Πηνελόπη Γκιώνη

Μέχρι και το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024, η Ντομινίκα ήταν απλά ένα νησί στην Καραϊβική. Από σήμερα, η Ντομίνικα είναι η χώρα που έχει γεννήσει την Παγκόσμια πρωταθλήτρια του τριπλούν στον κλειστό. Η Τέα Λαφόντ κατάφερε να βάλει στον χάρτη την πατρίδα της.

Όπως συμβαίνει συνήθως στις μεγάλες διοργανώσεις, φίλαθλοι από διάφορες χώρες του κόσμου επισκέπτονται τα στάδια για να παρακολουθήσουν τους αθλητές τους και να τους εμψυχώνουν χειροκροτώντας τους και κρατώντας ψηλά τις σημαίες τους. Σήμερα, στην Emirates Arena, η σημαία που τύλιξε η Τέα Λαφόντ στους ώμους της πρέπει να ήταν η μοναδική της Ντομίνικα που υπήρχε στο στάδιο. Ακόμα κι έτσι όμως, τον στόχο της τον πέτυχε.

Η Λαφόντ βρίσκεται εδώ και χρόνια στις μεγάλες διοργανώσεις και παλεύει να βρεθεί στο βάθρο, έχοντας τέταρτες και πέμπτες θέσεις ενώ τα άλματά της όλο και βελτιώνονταν. Ομως, χρειάστηκε να φτάσει στο σήμερα και να κάνει 15.01μ για να κατακτήσει την κορυφή. Με δύο άλματα όλα κι όλα μέσα στον αγώνα, η Λαφόντ θα περάσει το χρυσό από τον λαιμό της εκπροσωπώντας μία χώρα περίπου 70.000 κατοίκων.

«Είμαι η μοναδική αθλήτρια από τη χώρα μου εδώ οπότε το να μπορώ να έρθω εδώ και να κάνω το καλύτερο που μπορώ, να βάλω στον χάρτη αυτό το μικρό νησί του χάρτη, είναι προνόμιο. Αυτό είναι για όλου τους ανθρώπους της χώρας μου», δήλωσε η ίδια μέσα στο στάδιο αμέσως μετά τον αγώνα της ενώ το χαμόγελο δεν έφευγε από τα χείλη της.

Μάλιστα, η Λαφόντ επικράτησε κάνοντας άλμα πάνω από τα 15 μέτρα για πρώτη φορά στην καριέρα της, γεγονός που θεωρεί πως μπορεί να εμπνεύσει και άλλα παιδιά της Δομινίκης ώστε να πιστέψουν στον εαυτό τους: «Ήρθα εδώ με την προσδοκία και τον στόχο να πηδήξω 15 μέτρα. Είπα ότι αν το έκανα αυτό, ας το κάνουμε πρώτα αυτό και μετά μπορούμε να μιλήσουμε για να είμαστε ανταγωνιστικοί. Με το άλμα στα 15 μέτρα, είσαι μέσα στην ελίτ ούτως ή άλλως. Ελπίζω ότι αυτό θα εμπνεύσει την επόμενη γενιά νέων αθλητών της Δομινίκης. Ποτέ δεν ξέρεις πού θα προσγειωθείς. Ελπίζω ότι για κάποιο παιδί που το βλέπει αυτό στο τηλέφωνό του, στην τηλεόραση ή στη ζωντανή μετάδοση, αυτό ανάβει μια μικρή φλόγα στην καρδιά του που μπορεί να το οδηγήσει σε κάτι καταπληκτικό».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]