Γιουλιμάρ Ρόχας: Από τα «ranchito» στην απόλυτη δόξα
15/06/2022
ΣΤΙΒΟΣ

Γιουλιμάρ Ρόχας: Από τα «ranchito» στην απόλυτη δόξα

Κώστας Ευθυμιάδης

Η Γιουλιμάρ Ρόχας αποτελεί το Νο1 αθλητικό «προϊόν» της Βενεζουέλας που… προσκυνά μέχρι και ο Μαδούρο, αλλά για να φτάσει στην κορυφή πέρασε από χίλια κύμματα.

Τα τελευταία πέντε χρόνια στο αγώνισμα του τριπλούν, το ερώτημα είναι πάντα ένα: Ποια μπορεί να κερδίσει την Γιουλιμάρ Ρόχας.

Πλέον, αυτό απαντήθηκε και η απάντηση είναι: «καμία παρά μόνο ο κακός της εαυτός». Και το νέο ερώτημα για την Βενεζουελανή αθλήτρια είναι το μέχρι που θα φτάσει.

Η Ρόχας, έχει γίνει… εικόνισμα στην Βενεζουέλα και όποτε εμφανίζεται στους δρόμους του Καράκας γίνεται χαμός. Μέχρι και ο πρόεδρος της χώρας, Νικολά Μαδούρο, που είχε… άλλα προβλήματα στο μυαλό του, πήρε τηλέφωνο την Ρόχας για να την συγχαρεί μετά τον θρίαμβό της στο Τόκιο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Βέβαια, το τηλεφώνημα αυτό βγήκε σε κακό καθώς αρκετοί αθλητές «αναγκάστηκαν» να κάνουν συγκεκριμένες δηλώσεις ευχαριστώντας την κυβέρνηση, με την Ρόχας να δέχεται σκληρή κριτική από τα ΜΜΕ.

Δεν την ένοιαξε όμως καθόλου. Το.. Ελεύθερο πνεύμα από το Καράκας, είχε προ πολλού αποφασίσει να μείνει μόνιμα στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην Βαρκελώνη, όπου κάνει προπονήσεις με τον μέντορά της, τον Ιβάν Πεντρόσο.

Γι’ αυτό και γράφτηκε στον σύλλογο που λατρεύει, την Μπαρτσελόνα, με την οποία έχει διαλύσει όλα τα ρεκόρ.

Από τις παράγκες, άστεγη στους δρόμους

Μεγαλωμένη σε «ranchito» (η αντίστοιχη φαβέλα στην Βενεζουέλα), η μητέρα της την μεγάλωσε με πατριό και για να τα βγάλει πέρα, ξεκίνησε να εργάζεται σε εργοστάσιο για λάδια. Η Γιουλιμάρ, μεγάλωσε μαζί με άλλα πέντε αδέρφια και έμεινε άστεγη το 2014 μετά από μία σφοδρή κακοκαιρία που διέλυσε το σπίτι τους.

Από τότε αποφάσισε να πάρει τη ζωή στα χέρια της και άρχισε να κάνει αθλητισμό. Υποσχέθηκε στην μητέρα της, την Γιουλιέσι, πως μία ημέρα θα της αγοράσει σπίτι με τα λεφτά που θα βγάλει από τον αθλητισμό.

Και για να το κάνει, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα καθώς πριν 15 περίπου χρόνια, η οικογένεια δεν είχε ούτε τροφή, ούτε στέγη, ούτε ιατρική περίθαλψη.

Εχοντας ψηλώσει αρκετά, το 2008 πήγε να ξεκινήσει καριέρα στο βόλεϊ. Έπαιξε και μπάσκετ, αλλά δεν είχε ιδιαίτερο ταλέντο. Ο πατριός της, πρώην μποξέρ, Πέδρο Ζαπάτα, της είπε να πάει σε ειδικό σχολείο για να δει που έχει ταλέντο. Εκεί ανακάλυψε τον στίβο και το τριπλούν. Αν και άρχισε με την σφαίρα, γρήγορα άλλαξε γνώμη και στα 15 έκανε ύψος.

Αφού έκανε εθνικό ρεκόρ, κέρδισε πρόσκληση για να βγει για αγώνες στο εξωτερικό, όμως ο πατριός της δεν την άφηνε να φύγει ούτε καν στη γειτονική Κολομβία.

Η αρχή της δόξας μετά τα (πολλά) εμπόδια

Κάποια στιγμή συνάντησε μια παλιά δόξα του τριπλούν από την Βενεζουέλα, τον Ασνόλντο Ντεβόνις, ο οποίος ανέλαβε να την βοηθήσει και την έβαλε αρχικά στο μήκος και στη συνέχεια, από το 2015, στο τριπλούν. Και από αυτόν άρχισε η εκτόξευση...

Μέσα σε ένα χρόνο βελτίωσε το ρεκόρ της κατά ένα μέτρο και το 2016 πήρε το πρώτο της μετάλλιο, το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού του Ορεγκον. Το ίδιο καλοκαίρι έγραψε ιστορία στο Ρίο καθώς άγγιξε το όριο των 15 μέτρων, με το 14,98μ. που έκανε να της δίνει το αργυρό μετάλλιο που ήταν το πρώτο για γυναίκα από την Βενεζουέλα σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο Παγκόσμιο του Λονδίνου το 2017 πήρε άλλο ένα χρυσό και το ίδιο έγινε το 2018 στον κλειστό (Μπέρμιγχαμ) και το 2019 πήρε το δεύτερο χρυσό σε Παγκόσμιο ανοιχτού (Ντόχα).

Εχοντας εδραιωθεί πλέον στην κορυφή, ένα της είχε μείνει. Να σπάσει αυτό το «στοιχειωμένο» παγκόσμιο ρεκόρ με 15,50μ. της Κράβετς.

Και το έκανε εκεί που μετρούσε περισσότερο. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Προσγειώθηκε στα 15,67μ. και έγινε η πρώτη «χρυσή» ολυμπιονίκης από την Βενεζουέλα.

Το ρεκόρ αυτό βέβαια το έσπασε ξανά. Έφτασε στα 15,74μ. πρόσφατα στο μίτινγκ του Βελιγραδίου στον κλειστό.

Οι σούπερ ήρωες και η κοινωνική της δράση

Τώρα μένει και το φράγμα των 16 μέτρων για να… τρελάνει τους πάντες. Με την (ωραία) τρέλα που κουβαλά και η ίδια στο μυαλό της, κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει. Οσο εξωπραγματικό κι αν φαντάζει. Γιατί όρια δεν υπάρχουν γι’ αυτήν. Θέλει να γίνει υπεραθλήτρια. Οπως οι υπερήρωες που λατρεύει: ο Μπάτμαν και η Wonder woman. Όπως έχει πει η ίδια, έχει πάρει και στοιχεία από τους δύο σούπερ ήρωες.

«Στον Μπάτμαν λατρεύω την προσωπικότητά του και στην Wonder Woman την δύναμη και την αδρεναλίνη της. Είμαι σαν μικρό παιδί γιατί ακόμη λατρεύω τους υπερήρωες και θέλω να είμαι μία τέτοια για την πατρίδα μου», είχε πει η Ρόχας, η οποία μιλά ανοιχτά και για τα δικαιώματα μειονοτήτων, αλλά και της: LGBTQ+ κοινότητας. Η ίδια πάντα βάζει κάπου το emoji με το ουράνιο τόξο στα ποσταρίσματά της στο Instagram. Εξάλλου, δεν πάει πολύς καιρός από τότε που μίλησε και η ίδια ανοιχτά για την σεξουαλικότητά της στην El Pais.

«Πάντα η ψυχική μου υγεία είναι σημαντική για τη καριέρα μου. Από τότε που άρχισα να κάνω σπορ παλεύω για την ιδεολογία μου και για τα δικαιώματα των γυναικών και της LGBT κοινότητας. Το κάνω για τους ανθρώπους που αγαπώ και σέβομαι. Για την επιθυμία για αγάπη, για σεβασμό και για την αξία που έχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα»…

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]