Κέιτι Τέιλορ: Η παγκόσμια πρωταθλήτρια που άλλαξε την ιστορία στο μπόξινγκ γυναικών 
01/06/2022
ΠΥΓΜΑΧΙΑ

Κέιτι Τέιλορ: Η παγκόσμια πρωταθλήτρια που άλλαξε την ιστορία στο μπόξινγκ γυναικών 

Βασίλης Μπαλατσός

H Kέιτι Τέιλορ στα 35 της έχει γίνει μια από τις πιο εμβληματικές μορφές του γυναικείου αθλητισμού, καθώς με τα κατορθώματα της έχει αλλάξει την ιστορία στην πυγμαχία γυναικών.

«Το μπόξινγκ γυναικών είναι το πιο ταχύτατα αναπτυσσόμενο άθλημα στον κόσμο αυτή τη στιγμή», ανέφερε η Κέιτι Τέιλορ, μιλώντας στο The Players' Tribune, στο πλαίσιο της προώθησης του ιστορικού αγώνα της με την Αμάντα Σεράνο στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης. Φυσικά αυτό που δεν ανέφερε είναι πως η ίδια είναι ένας από τους μεγάλους παράγοντες για αυτό το γεγονός.

Η... θηλυκή έκδοση του Κόνορ ΜακΓκρέγκορ, η οποία στις 2 Ιουλίου θα συμπληρώσει το 36ο έτος της ηλικίας της και άρχισε να ασχολείται με το άθλημα σε ηλικία 12 ετών. Η Τέιλορ είναι η αθλήτρια που πίεσε για να μπει η πυγμαχία γυναικών στον «χάρτη» των Ολυμπιακών Αγώνων, όμως η ιστορία του αθλήματος θα ήταν διαφορετική αν έπαιρνε την απόφαση να συνεχίσει την καριέρα της στο ποδόσφαιρο.

Από τα προκριματικά του Μουντιάλ στο ρινγκ

Από όταν ήταν μικρή η Τέιλορ είχε κλίση στον αθλητισμό. Όταν πήγαινε σχολείο έκανε τέσσερα σπορ, καθώς ασχολούταν με μπόξινγκ, ποδόσφαιρο και τα ιρλανδικά αθλήματα Καμότζι και Γαελικό ποδόσφαιρο. Στο... γνωστό μας ποδόσφαιρο μάλιστα είχε τα φόντα να κάνει αρκετά καλή καριέρα, καθώς είχε φτάσει μέχρι την εθνική ομάδα.

Στα 14 της έκανε το ντεμπούτο της για την Κ-17 και έναν χρόνο αργότερα, στα 15 της χρόνια, πήρε «προαγωγή» για την Κ-19. H Τέιλορ αγωνιζώταν ως σέντερ φορ και δεκάρι. Είχε σαφές πλεονέκτημα κόντρα στις αντιπάλους της, παρά την ηλικιακή διαφορά, χάρη στη σωματική της διάπλαση, λόγω της ενασχόλησης της με την πυγμαχία, ενώ είχε και δυνατό σουτ. Έφτασε μέχρι και την εθνική γυναικών, για λογαριασμό της οποίας φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο σε έντεκα ματς από τo 2006 μέχρι το 2009 και σκόραρε δυο φορές. Την τελευταία της εμφάνιση την έκανε στις 24 Σεπτεμβρίου του 2009, όταν αντιμετώπισε το Καζακστάν σε αγώνα για τα προκριματικά του Μουντιάλ γυναικών του 2011.

Η πρώτη Χρυσή Ολυμπιονίκης στο μπόξινγκ ελαφρών βαρών

Στα 24 της χρόνια έπρεπε να διαλέξει έναν δρόμο. Τη στρογγυλή «Θεά» ή τα γάντια του μποξ. Η απόφαση δεν ήταν εύκολη. Εν τέλει... κρέμασε τα παπούτσια της και έδεσε σφιχτά τα γάντια, κάνοντας μια κίνηση που θα εκτόξευε τόσο την ίδια όσο και το άθλημα.

Ο πατέρας της Κέιτι, Πίτερ Τέιλορ, της «φύτεψε» το... μικρόβιο του μποξ και την προπονούσε από μικρή μαζί με τα δυο αδέλφια της, τον Λι και τον Πίτερ Τζούνιορ. Στα 15 της χρόνια έδωσε και κέρδισε τον πρώτο της επίσημο ερασιτεχνικό αγώνα.

Το 2005 σε ηλικία 19 ετών κέρδισε το πρώτο της ευρωπαϊκό χρυσό μετάλλιο σε ερασιτεχνικό επίπεδο στην ελαφρά κατηγορία και ξεκίνησε η κυριαρχία της. Το ένα χρυσό μετάλλιο διαδεχόταν το άλλο, όμως η Κέιτι είχε ένα όνειρο που δεν ήξερε κατά πόσο θα μπορούσε να το εκπληρώσει. Να εκπροσωπήσει τη χώρα της στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το πρόβλημα ήταν πως το μπόξινγκ γυναικών δεν υπήρχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως η ίδια φρόντισε να το βάλει στον «χάρτη». Άσκησε πιέσεις για την ένταξη της γυναικείας πυγμαχίας στο Ολυμπιακό πρόγραμμα και τα κατάφερε. Το 2012 αγωνίστηκε στους Ολυμπιακους Αγώνες του Λονδίνου, ήταν σημαιοφόρος της Ιρλανδίας στην τελετή έναρξης και επέστρεψε στο Δουβλίνο με ένα χρυσό μετάλλιο. Το πιο πολύτιμο «κόσμημα» σε ένα παλμαρέ με 17 χρυσά μετάλλια σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Το respect του ΜακΓκρέγκορ

Το 2016 η Τέιλορ έκανε το πρώτο της βήμα προς την... εκτόξευση με τη είσοδο της στον χώρο του επαγγελματικού μποξ. Στις 26 Νοεμβρίου έκανε το ντεμπούτο της, όταν κέρδισε με τεχνικό νοκ άουτ την Καρίνα Κοπίνσκα στην Αρένα του Γουέμπλεϊ στο Λονδίνο. Aυτή ήταν η πρώτη από τις 21 διαδοχικές νίκες της Κέιτι!

Μόλις στον έβδομο αγώνα της σε επαγγελματικό επίπεδο, στις 28 Οκτωβρίου του 2017, αντιμετώπισε την Άναχι Έστερ Σάντσες από την Αργεντινή καιστέφθηκε παγκόσμιο πρωταθλήτρια. Μετά την ενοποίηση της κατηγορίας ελαφρών βαρών κατέκτησε μια δεύτερη κατηγορία βάρους, όταν νίκησε την Ελληνίδα, Χριστίνα Λιναρδάτου, στο Μάντσεστερ και έγινε πρωταθλήτρια υπερελαφρών βαρών.

Με τα επιτεύγματα της κέρδισε έναν μεγάλο θαυμαστή. Τον εμβληματικό πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή του UFC, Κόνορ ΜακΓκρέγκορ! Ο Ιρλανδός σταρ την επισκέφθηκε στα αποδυτήρια μετά από μια νίκη της στη Βοστώνη το 2018 κόντρα στη Σίντι Σεράνο και την αποθέωσε λέγοντας: «Έχεις ένα ιδιαίτερο ταλέντο. Έχεις δουλέψει σκληρά. Είσαι απίστευτη Κέιτι. Αξίζεις περισσότερο σεβασμό. Να απαιτείς τον σεβασμό. Θα σε στηρίξω σε όλη τη διαδρομή σου. Σε οτιδήποτε χρειαστείς. Είναι τιμή για μένα που έρχομαι να σε δω. Είσαι μια ηρωίδα της Ιρλανδίας και το εννοώ».

Η αδιαφιλονίκητη παγκόσμια πρωταθλήτρια που γράφει ιστορία

Τα ξημερώματα της 1ης Μαΐου του 2022 η Τέιλορ αγωνίστηκε και κέρδισε σε ένα ιστορικό ματς για τον κόσμο της πυγμαχίας. Η 35χρονη πρωταθλήτρια υπερασπίστηκε τους τίτλους WBA, WBC, IBF, WBO και The Ring στην κατηγορία των ελαφρών βαρών σε μια τιτανομαχία με την Αμάντα Σεράνο.

Οι δυο σταρ του αθλήματος «μονομάχησαν» στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης. Για πρώτη φορά στα χρονικά διεξήχθη γυναικείος αγώνας σε main event μέσα στον «αθλητικό καθεδρικό ναό» στα 140 χρόνια ύπαρξής του! Η Κέιτι επικράτησε μπροστά σε 20.000 θεατές, διατήρησε τους τίτλους της, πήρε την 21η νίκη της σε ισάριθμους αγώνες και ανάγκασε τη Σεράνο στην πρώτη της ήττα μετά από δέκα χρόνια!

«Ήταν ένας απόλυτος πόλεμος 10 γύρων. Είμαι ευγνώμων που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση και έκανα το Madison Square Garden να ξεπουλήσει. Κοιτάξτε τι κάναμε μόλις. Όταν σκέφτεσαι το Madison Square Garden, σκέφτεσαι τη μάχη του Μοχάμεντ Άλι με τον Τζο Φρέιζερ, αλλά τώρα όλοι θα σκέφτονται την Κέιτι Τέιλορ εναντίον της Αμάντα Σεράνο», είπε η Ιρλανδή, η οποία παρά την ηλικία της δεν έχει στο μυαλό της την απόσυρση προετοιμάζεται ήδη για τη ρεβάνς με τη Σεράνο στο Δουβλίνο.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]