Πριν λίγες μέρες, στο ρινγκ του Madison Square Garden άλλαξε η ιστορία της γυναικείας πυγμαχίας. Η Κέιτι Τέιλορ επικράτησε της Αμάντα Σεράνο στην κατηγορία των ελαφρών κιλών, στον αγώνα που αποτελεί την απαρχή για να αλλάξουν όσα γνωρίζαμε στο άθλημα.

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά στην ιστορία των 140 χρόνων ζωής του εμβληματικού κτιρίου διεξήχθη γυναικείος αγώνας πυγμαχίας στο main event!

Η Σεράνο σκαρφάλωσε τα σχοινιά και αποτέλεσε μέρος της ιστορίας. Μπορεί ο τελευταίος ήχος από το καμπανάκι να την βρήκε ηττημένη αλλά η ίδια ξέρει ότι σ' αυτόν τον αγώνα, βαθιά και ουσιαστικά, δεν υπήρχε καμία ηττημένη. Κυρίως, νίκησε η πυγμαχία, νίκησαν οι γυναίκες, νίκησε το αύριο.

«Σημαίνει τα πάντα, ξέρετε, δούλεψα τόσο σκληρά», είχε δηλώσει η Σεράνο στον Guardian πριν τον αγώνα. «Και δεν θα μπορούσα να ζητήσω καλύτερη αντίπαλο από την Κέιτι Τέιλορ – της αξίζει, είναι χρυσή Ολυμπιονίκης και αδιαμφισβήτητη πρωταθλήτρια. Είμαι ενθουσιασμένη, περιμένω να δω ποια είναι η καλύτερη», θα συμπληρώσει.

Στα 33 της χρόνια, η Σεράνο έχει πετύχει ήδη σχεδόν όλα όσα ονειρεύεται κάθε πυγχμάχος. Με επαγγελματικό ρεκόρ 42 νίκες, 2 ήττες και 1 ισοπαλία, το βαρύ νότιο πόδι έχει κατακτήσει εννέα σημαντικούς παγκόσμιους τίτλους σε κάθε βάρος από 115 λίβρες έως 140 λίβρες. Μάλιστα, με τα 30 νοκ-άουτ στην καριέρα της είναι η μόνη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, μετά την καριέρας της Σεράνο πιστεύεται ότι είναι τα δεύτερα στην ιστορία της γυναικείας πυγμαχίας μετά τα 32 της Κρίστι Μάρτιν. Στην 11χρονη επαγγελματική της διαδρομή μετράει 9 παγκόσμιους τίτλους και έχει κατακτήσει κάθε κατηγορία στην οποία έχει αγωνιστεί. Εχει κρατήσει ζώνες σε επτά διαφορετικές κατηγορίες: Από super flyweight έως welterweight!

Το πώς χειρίζεται το βάρος της και καταφέρνει να ξεχωρίζει σε όποια κατηγορία κι αν παίξει, αποδεικνύει το πόσο πιστή και αφοσιωμένη είναι σ' αυτό για το οποίο γεννήθηκε να υπηρετεί. Η «The Real Deal» γι' αυτό και θεωρείται η κορυφαία πυγμάχος όλων των εποχών!

«Οι άνθρωποι δεν ήθελαν να μας βοηθήσουν»

Πέρα από κάθε επιτυχία της εντός των ρινγκ, ωστόσο, η Σεράνο ήθελε να βάλει τη σφραγίδα της σε κάτι ακόμα μεγαλύτερο από το να εμπλουτίζει το παλμαρέ της με τίτλους. Ήθελε να δώσε στη γυναικεία πυγμαχία την υπόσταση που της αξίζει. Και το κατάφερε κι αυτό!

«Το να αποκτήσουμε promoters, να δημιουργήσουμε δίκτυα που θα θέλουν να μας προωθήσουν και να ρισκάρουν μαζί μας, ήταν κάτι το πρωτόγνωρο. Οι άνθρωποι δεν ήθελαν να μας βοηθήσουν».

Συνήθως, μια γυναίκα που ασχολείται με τα μαχητικά αθλήματα μπορεί να βγάλει μερικές χιλιάδες δολάρια όπου εν συγκρίσει μ' ένα παρόμοιο matchup, ένας άνδρας θα κέρδισε σχεδόν ένα εκατομμύριο.

Αυτό οδήγησε πολλές γυναίκες πυγμάχους να στραφούν στις μικτές πολεμικές τέχνες (MMA). Σ' αυτό το άθλημα, οι γυναίκες λαμβάνουν μεγαλύτερη ισονομία τόσο στις αμοιβές όσο και στα events στα οποία συμμετέχουν. Η ίδια η Σεράνο έκανε τη μετάβαση προσωρινά, ξεκινώντας με μια ισοπαλία το 2018 και στη συνέχεια νίκησε δύο φορές στη σειρά πριν επιστρέψει στα ρινγκ της πυγμαχίας.

Η πολύτιμη βοήθεια του Τζέικ Πολ

Η Σεράνο έπαιξε κόντρα στην Τέιλορ, έχοντας στο πλευρό της τα πολλά εκατομμύρια του γνωστού YouTuber, Τζέικ Πολ.

Η συνεργασία δύο εντελώς διαφορετικών χαρακτήρων ήρθε για να κουμπώσει ανάμεσα στα κενά τους. Η Σεράνο δεν βγαίνει ραντεβού, δεν πίνει και δεν έχει σχέση με το κινητό της τηλέφωνο. Αντίθετα, ο Πολ είναι ένας άνθρωπος της προβολής και της συνεχούς χρήσης των social media.

Το πόσο ευεργετική είναι αυτή η συνεργασία, έκανε την Σεράνο να πει: «Αποτέλεσε μεγάλη βοήθεια για μένα αλλά για την πυγμαχία και τις γυναίκες γενικότερα. Τώρα οι άνθρωποι ξέρουν ποια είμαι και θέλουν να δουν τι άλλο έχει η γυναικεία πυγμαχία για το μέλλον».

Με τον Πολ στο πλευρό της, η Σεράνο, είχε τη δυνατότητα να μπει στην κάρτα αγώνων του διοργανωτή Χερν, ο οποίος στηρίζει την Τέιλορ. Επίσης, η δραστηριότητά της στα social media της έχει αποφέρει χιλιάδες νέους ακολούθους.

«Είναι μια μεγάλη βοήθεια. Τώρα, έχω από πίσω μου τον Τζέικ Πολ να με προωθεί. Έγραφε αυτός στα social media για μένα και μου έδινε αυτήν την ώθηση».

Τί ήθελε, λοιπόν, η Σεράνο στον αγώνα με την Τέιλορ;

«Ελπίζω οι θεατές να φύγουν από τον αγώνα γνωρίζοντας, πλέον, ένα πράγμα: Ότι οι γυναίκες μπορούν να πολεμήσουν. Ότι μπορούμε να πουλήσουμε εισιτήρια. Το Garden είναι sold out, είναι απίστευτο να το βλέπεις αυτό. Και αυτός ήταν ο στόχος μου για τη νεότερη γενιά αθλητών στο άθλημα. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα το δω αυτό, αλλά τώρα συνέβη και ελπίζω απλώς να μην είναι το τέλος».

Τα... θαύματα της Σεράνο

-IBF super featherweight title - 2011 Vs Kimberly Connor

-UBF και WIBA featherweight titles - 2013 Vs Wanda Pena Ozuna

-WBO lightweight title - 2014 Vs Maria Maderna

-WBO featherweight - 2016 Vs Gerula

-WBO featherweight title - 2016 Vs Alexandra Lazar: Ο αγώνας διήρκεσε μόλις 44 δευτερόλεπτα. Η Σεράνο έγινε ο δεύτερος Πορτορικανός πυγμάχος μετά τον Μιγκέλ Κοτό που έχει κερδίσει ζώνη σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες βάρους.

-Ο πρώτος γυναικείος αγώνας που μεταδόθηκε τηλεοπτικά μετά από μια δεκαετία - 2017: Η Σεράνο διατήρησε τον παγκόσμιο τίτλο της στο WBO junior featherweight με ομόφωνη απόφαση εναντίον της Yazmin Rivas, προσθέτοντας τη ζώνη WBC Diamond στο βιογραφικό της. Αυτός ήταν ο πρώτος αγγλόφωνος αγώνας γυναικών που μεταδόθηκε τηλεοπτικά στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2007. Γι' αυτόν τον αγώνα, η Σεράνο κέρδισε $17.500.

-WBO bantamweight title - 2017 Vs Dahiana Santana

-WBO light welterweight title - 2019 Vs Yamila Esther Reynoso: Μ' αυτήν τη νίκη μπήκε στα βιβλία της ιστορίας ως η πρώτη γυναίκα που κατακτά ζώνη σε έξι διαφορετικές κατηγορίες.

-WBO junior bantamweight - 2019 Vs Eva Voraburger: Συνεχίζει να αλλάζει κατηγορίες και να... νικάει! Μετά τον θρυλικό Μάνι Πακιάο, η Σεράνο γίνεται η μόνη πυγχμάχος που έχει κατακτήσει παγκόσμιο τίτλο σε 7 διαφορετικές κατηγορίες.

-WBO and WBC interim featherweight titles - 2019 Vs Heather Hardy

Photo Credits: Getty

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]