canadian gymnassdtics

Gymnasts for Change: Ομάδα γυμναστριών δημιούργησε ντοκιμαντέρ για την κακοποίηση στην ενόργανη

Πηνελόπη Γκιώνη

Να «χτυπήσουν» την κανονικοποιημένη κακοποίηση που λαμβάνει χώρα συστηματικά στο άθλημα της γυμναστικής θέλουν, μέσω του ντοκιμαντέρ που δημιούργησαν, τα μέλη της καναδικής ομάδας Gymnasts for Change.

Η ομάδα Gymnasts for Change του Καναδά δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ που περιγράφει λεπτομερώς τις καταχρήσεις που έχουν λάβει χώρα στο άθλημα τα τελευταία χρόνια και περιλαμβάνει μαρτυρίες πρώην πρωταθλητριών που βίωσαν κακοποίηση στο άθλημα.

Με την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ του που ονομάζεται «BROKEN - Η τοξική κουλτούρα της καναδικής γυμναστικής» οι φωνές των γυμναστών υψώνονται και αποκαλύπτεται η τοξική κουλτούρα και η κακοποίηση που συμβαίνει σε όλα τα καναδικά γυμναστήρια, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ομάδας.

Η πρώην πρωταθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής, Άμπι Σπαντάφορα, δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι το παρών ντοκιμαντέρ θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερες γυμνάστριες να βγουν μπροστά και να πουν τις ιστορίες τους. Ελπίζουμε ότι θα στείλει ένα μήνυμα σε κάθε γυμνάστρια ότι η κανονικοποιημένη κακοποίηση στο άθλημα δεν είναι στην πραγματικότητα φυσιολογική και πρέπει να σταματήσει».

Η ανακοίνωση της οργάνωσης Gymnasts for Change εξηγούσε: «Οι γυμναστές από όλη τη χώρα αξίζουν να ακουστούν, αξίζουν να δουν αυτούς που καταχράστηκαν και συνεχίζουν να καταχρώνται τη δύναμή τους πάνω στους αθλητές να λογοδοτούν και να οδηγούνται στη δικαιοσύνη. Για πάρα πολύ καιρό η γυμναστική του Καναδά προτίμησε την προστασία της μάρκας έναντι της προστασίας των αθλητών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η καναδική κυβέρνηση πρέπει να υποκύψει στις εκκλήσεις μας για μια δικαστική έρευνα από τρίτους εκτός του αθλητικού συστήματος». Με αυτή τους την ανακοίνωση, οι Καναδέζες προτρέπουν την κυβέρνηση να ερευνήσει τα περιστατικά κακοποίησης σε βάρος πρωταθλητριών κατά τη διάρκεια της ενεργού δράσης τους. Οι ίδιες βρήκαν το θάρρος και μίλησαν on camera για όσα βίωσαν.

Η κυκλοφορία αυτού του ντοκιμαντέρ ήταν ένα σημαντικό βήμα για την ενημέρωση του καναδικού πληθυσμού και της κυβέρνησης σχετικά με την κακοποίηση που συμβαίνει στο άθλημα, όπως τόνισε η πρώην πρωταθλήτρια της γυμναστικής και συνιδρύτρια της οργάνωσης Κιμ Σόουρ. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να κάθεται άπραγη. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που η Μόνιμη Επιτροπή για το Καθεστώς των Γυναικών συμφώνησε να διεξαγάγει μια ολοκληρωμένη μελέτη για τη σωματική και συναισθηματική κακοποίηση στον αθλητισμό. Αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα που πρέπει να οδηγήσει σε μια εθνική ανεξάρτητη δικαστική έρευνα από τρίτους με επικεφαλής εμπειρογνώμονες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι το Γραφείο του Επιτρόπου Ακεραιότητας στον Αθλητισμό (OSIC) δεν είναι εξοπλισμένο για να χειριστεί αυτή την έρευνα. Δεν έχουν ανεξαρτησία, δεν έχουν εξουσία να επιβάλλουν και χρηματοδοτούνται άμεσα από τον αθλητισμό του Καναδά, ο οποίος έχει απογοητεύσει ξανά και ξανά τους Καναδούς αθλητές».

Τον περασμένο μήνα περισσότεροι από 500 πρωταθλητές της γυμναστικής υπέγραψαν επιστολή προς την Καναδή Υπουργό Αθλητισμού Πασκάλ Στ' Ονγκ επαναλαμβάνοντας την έκκλησή τους για τη διεξαγωγή επείγουσας ανεξάρτητης έρευνας στο άθλημά τους. «Από τον Μάρτιο του 2022 περισσότεροι από 500 Καναδοί γυμναστές, οι οποίοι έχουν επιζήσει της κακοποίησης στο άθλημά τους, ζητούν από την καναδική κυβέρνηση να ξεκινήσει μια ανεξάρτητη, δικαστική έρευνα για να αντιμετωπιστεί η τοξική κουλτούρα και η ανεξέλεγκτη κακοποίηση παιδιών που έχει εδραιωθεί στην καναδική γυμναστική» αναφέρει μεταξύ άλλων ηεπιστολή και καταλήγει πως: «Μέχρι σήμερα, οι εκκλήσεις αυτές έχουν αγνοηθεί».

Αρκετές περιπτώσεις κακοποίησης στον καναδικό αθλητισμό έχουν έρθει στο φως τους τελευταίους μήνες και εκπρόσωποι-αθλητές από την πυγμαχία, το χόκεϊ επί πάγου και την κωπηλασία έχουν επίσης ζητήσει επανόρθωση από την κυβέρνηση.

τον ασκό του αιόλου έχει ανοίξει νωρίτερα, πριν κάποια χρόνια, η ομάδα των ΗΠΑ με την υπόθεση Νάσαρ, με κεντρικό πρόσωπο την πρωταθλήτρια Σιμόν Μπάιλς.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]