usausagymnastics

Ιστορική νίκη για την καλύτερη γυναικεία ομάδα γυμναστικής

Πηνελόπη Γκιώνη

Ξεκίνησαν από «The Magnificent Seven», έγιναν πρώτα «The Fierce Five» και έπειτα «The Final Five» και κατέληξαν το προηγούμενο καλοκαίρι στο «The Fighting Four». Όσες φορές και αν αλλάξει το παρατσούκλι σε αυτή την ομάδα, πάντα θα μένει ίδια η σύμπνοια ανάμεσά τους και η σταθερά επιτυχημένη τους πορεία.

Μέσα σε εννέα δεκαετίες, που διεξάγεται το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής, καμία άλλη ομάδα δεν έχει καταφέρει να πάρει έξι συνεχόμενους τίτλους στο ομαδικό. Η ομάδα των ΗΠΑ δίνει… σεμινάρια για το τι σημαίνει ομαδική, συστηματική και σκληρή δουλειά.

teamusaaaaΠέντε πρωταθλήτριες της ενόργανης, κάθε μία ξεχωριστή σε ένα πρακτικά ατομικό αγώνισμα. Όμως ακόμη και τη στιγμή που η κάθε μία βρισκόταν μόνη εντός αγωνιστικού χώρου και εκτελούσε το πρόγραμμά της, η ενθάρρυνση από τις συναθλήτριές της, που βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής από την αγωνιζόμενη λίγο έξω από το ταπί, σήμαινε τα πάντα.

Οι Σκάι Μπλείκλι, Τζέιντ Κάρεϊ, Τζόρνταν Τσάιλς, Σιλές Τζόουνς και Λιν Γουόνγκ κατάφεραν να κατακτήσουν τον έκτο συνεχόμενο τίτλο για τις ΗΠΑ στη διοργάνωση. Έγραψαν με χρυσά γράμματα τα ονόματά τους στην ιστορία της γυμναστικής και συνέχισαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παράδοση της χώρας στο άθλημα, ακόμη και χωρίς την απόλυτη σούπερ σταρ Σιμόν Μπάιλς.

Από τις πρώτες κιόλας εμφανίσεις οι Αμερικανίδες έδειξαν πως θέλουν την κορυφή. Η χρυσή Ολυμπιονίκης τους, Τζέιντ Κάρεϊ, έκανε εξαιρετική εμφάνιση στο άλμα (14.800 βαθμοί) και δημιούργησε μία βαθμολογική διαφορά ασφαλείας. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, οι Αμερικανίδες δεν κοίταξαν ούτε για δευτερόλεπτο πίσω τους. Με 14.400β στη δοκό ισορροπίας ηΤζόρνταν Τσάιλς και 14.333 στους ασύμμετρους ζυγούς η Σιλές Τζόουνς, η βαθμολογία της ομάδας ανέβηκε ακόμη περισσότερο. Συνολικά συγκέντρωσαν 43.133 βαθμούς στο άλμα, 42.199 βαθμούς στους ασύμμετρους ζυγούς, 39.399 βαθμούς στη δοκό ισορροπίας και 41.833 βαθμούς στις ασκήσεις εδάφους για να προκύψει το νικηφόρο σκορ των 166.564 πόντων.

Η εμφάνισή τους ήταν τόσο πετυχημένη, συνολικά, που ακόμη και μία πτώση της πρωτοεμφανιζόμενης Μπλέικλι στη δοκό ισορροπίας δεν έκανε τις πρωταθλήτριες να θορυβηθούν αφού η ίδια βαθμολογήθηκε με 13.200 πόντους, μία βαθμολογία που άλλοι γυμναστές μπορεί να κερδίζουν όταν εκτελούν το πρόγραμμά τους χωρίς πτώσεις.

Αξίζει, μάλιστα, να αναφέρουμε πως η Τζόρνταν Τσάιλς ήταν πρωτοεμφανιζόμενη με την ομάδα των ΗΠΑ σε Παγκόσμιο αφού είχε προσπαθήσει τέσσερις φορές στο παρελθόν και είχε μείνει εκτός. Και φέτος κατάφερε να αποδείξει γιατί έπρεπε να βρίσκεται σε αυτή τη χρυσή τετράδα. Η Τσάιλς κατάφερε να σημειώσει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις συναθλήτριές της με το 14.400 στη δοκό ισορροπίας.

«Ειλικρινά νιώθω καταπληκτικά. Ήταν ένα πολύ μεγάλο ταξίδι» δήλωσε η Τσάιλς, η αργυρή Ολυμπιονίκης της ομάδας που αγωνίστηκε όμως στο πρώτο της Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αφού δεν επιλέχθηκε αρκετές φορές για την ομάδα των ΗΠΑ και συνέχισε: «Ήρθαμε εδώ για να διασκεδάσουμε και να απολαύσουμε τη διαδρομή. Αυτή είναι μια σεζόν επιστροφής για πολλές από εμάς και θα το συνεχίσουμε αυτό μέχρι το (Παρίσι) 2024, γιατί είναι σίγουρα ένα τεράστιο γεγονός».

Με τα εφαρμοστά, πολύχρωμα κορμάκια τους «όρμησαν» στο ταπί και πέρα από τον ιστορικό τίτλο κέρδισαν και μία από τις τρεις Ολυμπιακές προκρίσεις που δόθηκαν από αυτή τη διοργάνωση. Αλλά οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μία άλλη ιστορία για αυτή την ομάδα. Και εκείνη, βέβαια, είναι ένα success story.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]