rEBECCA aNDRADE

Ρεμπέκα Ανδράδε: Από τις φαβέλες του Σάο Πάολο στον Παγκόσμιο θρίαμβο

Πηνελόπη Γκιώνη

Από τις φαβέλες της Βραζιλίας, στο χειρουργείο, στις διακρίσεις και την Παγκόσμια αναγνώριση. Η Ρεμπέκα Ανδράδε κατάφερε να γίνει όλα όσα επιθυμούσε από μικρή.

Υπό τους ήχους του Μπαχ και του βραζιλιάνικου «Baile de Favela» η Ρεμπέκα Ανδράδε έγινε η πρώτη Βραζιλιάνα Παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σύνθετο ατομικό, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής στο Λίβερπουλ, κάτι που κανένας άλλος δεν είχε καταφέρει. Ξεχώρισε για ακόμη μία φορά και μας θύμισε πως έχει φτάσει μέχρι εδώ. Γιατί η Ανδράδε δεν είχε εύκολη πορεία και χρειάστηκε πολλές φορές να σφίξει τα δόντια, να πεισμώσει και να συνεχίσει.

Από τις φαβέλες του Σάο Πάολο στο πρώτο σκαλί του βάθρου

Η Ρεμπέκα ζούσε μέσα στις φαβέλες. Ανάμεσα στις φτωχές οικογένεις του Σάο Πάολο ζούσε η οικογένειά της, οι γονείς της, η ίδια και τα επτά της αδέρφια. H μητέρα της δανειζόταν χρήματα για να αγοράσει φαγητό για τη Ρεμπέκα και τα αδέρφια της. Στο γυμναστήριο βρέθηκε για πρώτη φορά όταν ήταν τεσσσάρων ετών (το 2001) αφού οι γονείς της δεν ήξεραν τι άλλο να κάνουν με το μικρό τους κορίτσι που σκαρφάλωνε σε όλα τα δέντρα σαν «χαριτωμένος σκίουρος» όπως έλεγαν. Πήγε στο γυμναστήριο με τη θεία της, φορώντας ρούχα που τους είχαν χαρίσει, και ήταν πολύ ντροπαλή στην αρχή. Όμως όταν της ζητήθηκε να κάνει κάποια άσκηση, ό,τι ήθελε εκείνη, τότε ξεδιπλώθηκε. Η δασκάλα εντυπωσιάστηκε και κάπως έτσι ξεκίνησε να πηγαίνει τις προπονήσεις και να νιώθει το ταπί σαν το φυσικό της περιβάλλον.

Το γυμναστήριο στο οποίο έκανε προπονήση ήταν πολύ μακριά από το σπίτι τους και αρκετές φορές δεν είχε μέσο να πάει. Δεν ήταν λίγες οι μέρες που πήγε στην προπόνηση με τα πόδια, κάνοντας μία διαδρομή δύο ωρών για να κάνει άλλη τόση ώρα προπόνηση -αν όχι περισσότερη- και έπειτα ακόμη δύο ώρες για να επιστρέψει. Άλλες φορές, όπως έχει εξηγήσει η ίδια, τη βοηθούσε ο ένας αδερφός της που την πήγαινε με το ποδήλατο και που ακόμη και στη δύσκολη ανηφόρα δεν την άφηνε να κατέβει. Και την περίμενε για να επιστρέψουν μαζί. «Έκαναν τα πάντα για εμένα» έχει δηλώσει αργότερα η Βραζιλιάνα πρωταθλήτρια.

rebecca andrade

Όταν πια η ενόργανη γυμναστική έγινε η δουλειά της και άρχισε να παίρνει σημαντικές νίκες, τότε θέλησε να ευχαριστήσει την οικογένειά της δίνοντας τους... τοίχους και ένα πάτωμα. Η νεαρή Βραζιλιάνα ήθελε να πάρει την οικογένειά της από τις φαβέλες και γι' αυτό τους αγόρασε ένα διαμέρισμα. Αυτό ήταν το ευχαριστώ της σε εκείνου που ήταν πίσω από την επιτυχία της, υποστηρίζοντάς την σε κάθε της βήμα.

Στα 13 της ξεκίνησε να συμβουλεύεται ψυχολόγο. Ο πρωταθλητισμός στη γυμναστική είναι πολύ σκληρός και η πίεση που δεχόταν δεν της επέτρεπε να ηρεμήσει. Γνώριζε πολύ καλά πως έχει ταλέντο και ήξερε όλες της τις ικανότητες και την πίεζε πολύ να σκέφτεται πως πρέπει να κάνει όσα περιμένουν οι άλλοι από εκείνη. «Αν ένα πρόγραμμα το εκτελούσα καλά, σκεφτόμουν ότι μπορεί στο επόμενο να κάνω λάθος. Σκεφτόμουν ότι πρέπει να τελειώσει ο αγώνας, για να φύγει το άγχος μου» έχει πει. Έπρεπε να παραμείνει πειθαρχημένη και να ωριμάσει λίγο πιο νωρίς από τα υπόλοιπα παιδιά. Έγινε βασικό μέλος της Εθνικής ομάδας της Βραζιλίας, την οποία βοήθησε να πάρει διακρίσεις και προκρίσεις.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο θρίαμβος

Στο Ρίο 2016 ήταν εκεί. Για πρώτη φορά βρισκόταν σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στα 17 της, και μάλιστα μέσα στη χώρα της. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες προσδίδουν ένα έξτρα βάρος στον αγωνιζόμενο, μία έξτρα πίεση. Είναι, μάλλον, το ότι η διάκριση σε Ολυμπιακούς Αγώνες δεν μπορεί να συγκριθεί με κάτι άλλο και η Ανδράδε αυτό το γνώριζε από νωρίς. Και όταν βρέθηκε στο ταπί της Ολυμπιακής αρένας το κατάλαβε για τα καλά. Στο μυαλό της πια είχε μόνο μία σκέψη: να κρεμάσει κι εκείνη ένα Ολυμπιακό μετάλλιο στον λαιμό της.

Στο Ρίο έκανε μία αναγνωριστική επαφή, βρέθησε σε τελικούς αλλά είχε πτώσεις και οι τελικές θέσεις δεν ήταν αυτές που άρμοζαν στο ταλέντο της. Όμως στο Τόκιο 2020 πήγαινε για να τα δώσει όλα. Η περίοδος πριν τους Ολυμπιακούς της Ιαπωνίας τη βρήκε τραυματισμένη και ψυχολογικά καταβεβλημένη. Ο κορωνοϊός χειροτέρεψε τα πράγματα όμως η Ανδράδε δε σταμάτησε να προσπαθεί. Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων την ευνόησε και έτσι το 2021 αγωνίστηκε στο Τόκιο. Η ιστορία από αυτό το σημείο και πέρα... είναι γνωστή.

rebecca andradeeee

Αργυρό μετάλλιο στο σύνθετο ατομικό, χρυσό στο άλμα. Η πρώτη Βραζιλιάνα που παίρνει χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο άλμα. Έπειτα, στο Παγκόσμιο του 2021 δύο μήνες μετά τους Ολυμπιακούς, έγινε Παγκόσμια πρωταθλήτρια στο άλμα και ήταν αργυρή στους ασύμμετρους ζυγούς. Και φτάνουμε στο σήμερα. Που η Ρεμπέκα Ανδράδε έχει γίνει η πρώτη Βραζιλιάνα γυμνάστρια που αναδεικνύεται Παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σύνθετο ατομικό, μετά τη νίκη της στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λίβερπουλ.

Το όνομά της ακούστηκε από την αρένα της αγγλικής πόλης μέχρι τις φαβέλες της Βραζιλίας και σε ολόκληρο τον κόσμο. Και το μικρό κορίτσι που σκαρφάλωνε τα δέντρα στο Σάο Παόλο, έκανε πια συνήθειά του να σκαρφαλώνει σε βάθρα μεγάλων διοργανώσεων.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]